Obilne kiše u Banatu zaustavile život ratara: Pšenica polegla od oluje, ljudi strepe za prinose (FOTO SA LICA MESTA)

Svaka nova padavina smanjuje prinos za 10 odsto

  • 0

Obilne padavine u proteklih nedelju dana na prostoru severnog Banata najviše štete nanose pšenici, ječmu i uljanoj repici, a pogoduju kukuruzu, suncokretu i drugim okopavinama.

Kako nam kažu ratari iz Kikinde, kiša koja neprestano pada izazvala je poleganje pšenice i ječma, zrno je puno vlage i to će se sigurno odraziti na ovogodišnji prinos.

Ministar poljoprivrede obišao poplavljene u Petrovcu na Mlavi: Štetu ćemo nadoknaditi kao posle majskih poplava u Obrenovcu

Igor Vrbljanac ratar iz Novih Kozaraca, kaže da svaka nova padavina smanjuje prinos za deset odsto:

- U poslednjih nekoliko dana imali smo obilne kiše, negde je palo i 100 litara. Sada je sezona vršidbe pšenice i ječma i ove kiše nikako nam ne odgovaraju, potrebno je što više toplog vremena kako bismo završili započete radove koji su stopirani zbog vremena. Što se tiče suncokreta i kukuruza, njima pogoduje za dalji razvoj.

Zrno je puno vlage Foto: Telegraf/Dragana Ivanić

Padavine na prostoru severnog Banata zaustavile su radove na poljima. U poslednjih nekoliko dana kiše je palo od 80 do 100 litara u Kikindi i okolini. Prema rečima Aleksandra Papa iz Poljoprivredne stručne službe, kiše su i ovoga puta neujednačeno padale:

-Imamo situaciju da Kinđa dobije 5 litara, kao i Bašaid dok ostali delovi Kikinde dobiju preko 20 litara. U poslednjih nekoliko dana na prostoru Kikinde palo je između 80 i 100 litara kiše.U ovom kišnom talasu najviše trpi pšenica, ječam i uljana repica, dok okopavinama prija.

Problem za poljiprovrednike Foto: Telegraf/Dragana Ivanić

Na području Kikinde površine pod pšenicom iznose 14.000 hektara, pod suncokretom 10.000 hektara, dok je kukuruz najzastupljeniji i posejan je na 30.000 hekatara. Ove godine značajno je povećanje površina pod uljanm repicom, čak na 2500 hekatara.

NEVREME NIJE ZAOBIŠLO NI KIKINDU, SRUŠILO PŠENICU, NAPRAVILO POPLAVE

Nevreme praćeno grmljavinom i obilnim kišama nije zaobišlo ni Kikindu.Najintezivnije je bilo u utorak uveče na sredu. Olujni vetar sa pljuskom napravio je u pojedinim delovima Kikinde veliku štetu, lomio je grane, skidao crepove,a u nekim domaćinstvima obilna kiša izazvala je poplavu.

Zemlja je puna vode, ovoliko kiše ne pamtim u ovo doba godine, kaže Milan Skendžić, ratar iz Ruskog Sela:

-Posejao sam kukuruz i njemu prija kiša, ali za pšenicu je loše, na mnogim njivama je kao što vidite polegla, a već je uveliko vreme za vršidbu. Ako se nastavi sa ovako obilnim padavinama imaćemo sigurno manje prinose. Prošle godine smo prizivali kišu,a imali smo ekstremno sušnu godinu, ove godine se nadamo umerenom vremenu jer ni ovako obilne kiše ne prijaju svi kulturama.

(Telegraf.rs/Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA