≫ 

Drevno srpsko blago puni osam i po vekova: Tu je Sveti Sava blagoslovio prvog vernika, a Ana Nemanjić se zamonašila (FOTO)

Prve zadužbine Stefana Nemanje, manastiri Sv. Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, obeležavaju 850 godina postojanja. U godini jubileja pokrenuta je inicijativa za obnovu hramova koji su simbol stvaranja Srpske države.

  • 7

Manastir Sveti Nikola se nalazi na brdu iznad Kuršumlije odakle se pruža pogled na grad koji je nekad, zbog belih krovova svetinja, nosio ime Bele Crkve. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Poslednja srpska carica i afrički kralj iz Obale Slonovače imaju nešto zajedničko (FOTO)

- Karakterističan je i po trodelnom oltarskom prostoru i južnom aneksu koji je verovatno bio predviđen za grobno mesto ktitora. Centralni deo takođe je karakterističan po načinu gradnje, gde je svaki drugi red opeke uvučen unutra - kaže Dragan Simić, istoričar umetnosti.

Manastir gleda na celu Kuršumliju Foto: Milica Jovanović-Marković/Wikimedia Commons

Crkva Svetog Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

- Odavde, sa ovog mesta, Stefan Nemanja je počeo da ujedinjuje plemena I počeo da stvara državu tako što je prvo napravio ovaj manastir, koji je inače stariji od Đurđevih stupova, pa sve dalje - navodi Slobodan Miletić, starešina crkve u Kuršumliji.

Ovde je Sveti Sava smestio sedište episkopije i blagoslovio prvog vernika. U godini kada se obeležava osam i po vekova prvih Nemanjinih zadužbina pokrenuta je inicijativa za obnovu manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je Stefan Nemanja sagradio za svoju ženu Anu.

Ostaci manastira u kome se zamonašila Ana Nemanjić i postala Anastasija Foto: Tomislav Ž. Popović/Wikipedia

- Želja nam je da upravo zbog velike istorijske, kulturne, ali i turističke vrednosti ova dva manastira, da ih obnovimo, da se izgrade prateći konaci kod manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, dovede bratstvo, odnosno sestrinstvo, jer, ukoliko sagledavamo same činjenice, definitivno u tom delu, ova dva manstira moraju imati Primat - naglašava Slaviša Jovanović, iz Odbora za obnovu Nemanjinih zadužbina.

U Kuršumlijskom kraju nalazi se više od 70 duhovnih svetinja koje predstavljaju važno kulturno nasleđe, ali i mesta koja rado posećuju turisti.

VIDEO Koliko "Nemanjići" liče na prave Nemanjiće?

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    19. jun 2018 | 12:44

    Prelepo ! Slava bogu .💓

  • Gavrilo

    19. jun 2018 | 11:25

    Neko koči obnovu ovih manastira i to je očigledno. Ovde postoji kula sa zvonikom, a manastir je napravljen pre Djurdjevih stupova. I posle se kao ne zna koliko su bile visoke kule u Djurdjevim stupovima? I kako su izgledale?

  • Katarina

    19. jun 2018 | 10:09

    Sveti Savo moli Boga za nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA