≫ 

Preživeo 3 uboda stršljena u 87. godini: Deka iz okoline Prokuplja je pravo medicinsko čudo

U ovom periodu godine su učestali ubodi insekata jer su oni "najživlji" u proleće i rano leto

  • 0

Starac M.M (87) iz prokupačkog sela Gornja Rečica preživeo je tri uboda stršljena u istom trenutku i sada je dobro. Kako nam je potvrđeno u Hitnoj službi Doma zdravlja u Prokuplju, M.M. je stršljen dva puta ubo u glavu i jednom u levu šaku. Njega je stršljen napao u dvorištu.

- Nakon što mu je ukazana pomoć, prosleđen je na dalju dijagnostiku u prokupačku Opštu bolnicu „Dr Aleksa Savić“ – potvrdio nam je lekar Hitne službe Doma zdravlja Prokuplje Vladica Mišković.

Banjalučanina na plaži ubo stršljen, posle sat vremena je umro!

On je dodao da su ovih dana zbog berbe višanja učestale alergijske reakcije na ubode insekata i da se dnevno od 80 do 120 građana javi Hitnoj službi.

Inače, ubod stršljena nije nimalo naivanUbod ovog insekta obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

Ubod tri stršljena odjednom je ogroman šok i za mnogo mlađi organizam; Foto: Wikimedia/Yasunori Koide

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata) gde otok izaziva gušenje

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma

Dakle, deku iz Prokuplja ujela su tri stršljena odjednom, a to je jako veliki šok i za mnogo mlađi organizam, tako da su lekari u čudu kako je starac uspeo da se izbori sa tom količinom alergena.

VIDEO: Da li je poludeo pa se tušira pčelama?!

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA