Nekoliko hiljada putnika ostalo bez letovanja, SAB travel otkazao sva ugovorena putovanja

Oštećeni putnici imaju pravo na obeštećenje, ali garancija ne pokriva pun iznos

  • 3

Nekoliko hiljada putnika koji su uplatili letovanje preko turističke agencije S.A.B. travel ostalo je bez letovanja jer je agencija otkazala sva ugovorena putovanja. Vlasnik Stevan Buđić je odluku obrazložio time što navodno ima finansijske poteškoće s inostranim partnerima. Olakšanje za oštežene klijente je to što je S.A.B. član Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, pa će šutnici biti obeštećeni.

Vlasnik "SAB Travela" uhapšen zbog prevare

Međutim, garanacija osiguranja je vredna 300.000 evra, a pošto su aranžmani skuplji, novac će biti vraćen srazmerno, odnosno putnicima će biti vraćeno 50 odsto novca.

- Otkazana su još dva nova aranžman za Grčku, 25. i 28. juna. Vlasnik agencije S.A.B. otkazao je sva ugovorena putovanja. To je veliki problem za putnike, ali će oni biti obeštećeni aktiviranjem garancije putovanja od 300.000 evra. Još ne znamo hoće li to sve pokriti, ali je najbitnije da se svi oštećeni jave organizatoru putovanja. On je dužan da im odgovori da li će biti novac vraćen ili ne, i ukoliko u roku od 15 dana ne vrati pare, aktivira se garancija putovanja. Naravno, sve treba prijaviti i turističkoj inspekciji - rekla je za "Novosti" Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra turizma.

Ništa nije slutilo da će doći do finansijskih problema, sve do petka 22. juna, kada je putnicima otkazano putovanje u Grčku, nekoliko sati pred polazak. Protiv vlasnika agencije, biće pokrenut postupak za oduzimanje licence.

Buđić je već bio u pritvoru zbog sumnje da je kao investitor prevario stanare zgrade u Ulici vojvode Stepe, ali i banku. Kako su "Novosti" prošle godine pisale, vlasnici 39 stanova u Vojvode Stepe 105 u Beogradu mogu da ostanu na ulici zbog neažurnosti katastra opštine Voždovac i navodne prevare investitora.

- Inspektori još nisu završili svoj posao, kontrolišu 3.572 zaključena ugovora za ovu godinu, a neće biti realizovano 2.249 ugovora. Dosta putnika nam se obratilo za pomoć, neki koji su direktno uplatili aranžmane preko ove agencije, a neki gde je S.A.B. bio subagent, čiji su organizatori putovanja druge agencije. U situaciju u kojoj je S.A.B subagent organizator putovanja je dužan da putnike odvede na željene destinacije ili da ih obešteti. U većini slučajeva, S.A.B. je organizator putovanja i tu putnici takođe imaju pravo na naknadu štete jer je ta agencija članica JUTA. Na ovakve stvari, ne može mnogo da se utiče, nemamo informaciju da li se policija bavi ovim slučajem, ali je nama najbitnije da putnici budu obeštećeni - govori Božić Trefalt.

U Grčku u petak nije otišlo 424 putnika, a sada i njih oko 1.000, koji su trebali da otputuju 25. i 28. juna.

Putnici koji trenutno letuju u Grčkoj preko agencije S.A.B. biće vraćeni u zemlju. Sada kreće šest autobusa za Olimpsku regiju, kako bi putnike vratili kućama. Organizujemo povratak sa Krfa i Parge, putnicima kojima se letovanje završava u petak - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    26. jun 2018 | 08:20

    Kakva je ovo drzava.nekome ko je vec imao i ima probleme sa zakonom dozvoljava takve poslove...

  • Љиљана

    26. jun 2018 | 11:43

    Има ли поштених у земљи Србији?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA