Univerziteti imaju novo pravilo koje se neće svideti studentima, a utiče na one koji su rešili da promene fakultet

Ovu novinu predvideo je Zakon o visokom obrazovanju, usvojen oktobra prošle godine

  • 1

Studenti koji su prethodne godine studirali prvu godinu o trošku države, a sada žele da promene fakultet, neće moći da računaju na budžet, pa makar imali 100 bodova.

Ova promena iznenadila je mnoge koji su se spremali za novi prijemni ispit, jer ni oni, ni roditelji, nisu računali na trošak od, u proseku, 100.000 dinara.

Studentkinja u Beogradu koja je prošlog leta upisala Pravni fakultet i shvatila da je ipak pogrešila u izboru, neprijatno je iznenađena kada ju je prošle nedelje, na šalteru drugog fakulteta, dočekala informacija da nema šanse da besplatno dobije indeks, koliko god dobro uradila prijemni.

Konobarisanje na primorju, moleraj u Mađarskoj, branje voća u Srbiji: Leto je stiglo, a sa njim i sezonski poslovi - zaradite i do 2.000 evra

- Nigde nisam mogla da pročitam takvu informaciju kada sam počela da se spremam za prijemni - kaže ona i dodaje kako će njeni roditelji morati da pozajme novac ili podignu kredit kako bi imali novca za školarinu

Ovu novinu predvideo je Zakon o visokom obrazovanju, usvojen oktobra prošle godine koji kaže da student može biti finansiran samo jednom iz budžeta na istom stepenu studija. Pravilo je uvedeno kako bi studenti prve godine bili ravnopravni sa starijim kolegama.

Čak i ako budu prvi na listi, ništa od budžeta, Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Studenti svake godine ponovo stiču uslov za budžetske studije. Kao što ne mogu dva puta da budu finansirani iz budžeta na starijim godinama, tako ne mogu ni na prvoj, bez obzira na to da li je na jednom, ili na više fakulteta - objašnjava Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Kandidati kada se prijavljuju za prijemni ispit upisuju da li su već bili na budžetu, a svaka tvrdnja proverava se u okviru istog univerziteta, dok se za proveru među univerzitetima čeka centralizovani sistem.

Kada izađu konačne rang liste pored ovih kandidata stajaće napomena da su samofinansirajući, bez obzira na to koje mesto na njoj zauzeli.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA