Ikona Bogorodice zaštitila Hilandar uoči Vidovdana dok je bujica nosila sve pred sobom (VIDEO)

Po stradanju srpskih junaka na Gazimestanu 1389, ikona za koju se veruje da je imala posebno mesto na kneževoj večeri sklonjena je u riznicu manastira Hilandar

  • 2

Ikona Bogorodice "Neoboriva stena" preživela je užasno nevreme koje je utorak pogodilo manastir Hilandar. Usled obilnih padavina, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci. Nepogode, praćene jakom kišom i grmljavinom, ipak nisu ugrozile ovo sveto mesto.

Sam Bog je spasao Hilandar: Bujica na Svetoj Gori nosila sve pred sobom, blato i voda čudom zaobišle jedino manastir (FOTO) (VIDEO)

Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično oštećuje, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim.

Odmah nakon prvog udara bujice, deo manastirske mehanizacije je uposlen na popravci štete na putevima.

Srećom, sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir. Veruje se da je možda upravo ova ikona zaštitila manastir uoči najsvetijeg srpskog praznika, Vidovdana.

IKONA BOGORODICA STENA 

Poslednji put kada je ikona "Neoboriva stena" (Gora nerazurušiva), koja prikazuje Bogorodicu sa dečakom Hristom u ruci, viđena na ovim prostorima bilo je uoči Kosovskog boja, kada se car Lazar molio pred njom.

Po stradanju srpskih junaka na Gazimestanu 1389, ikona za koju se veruje da je imala posebno mesto na Kneževoj večeri, sklonjena je u riznicu manastira Hilandar.

IkonaBogorodica Stena Foto: Facebook/Пријатељи манастира Хиландара

Bogomajka monumentalnog izgleda gde se ističe njen smireni i po malo odsutni lik. Odaje dostojanstvo Milostive Zaštitnice, i simbol je srpske tuge za palim carstvom. Danas se ikona nalazi u riznici manastira Hilandar.

Prema predanju, prva ovakva ikona izrađena je u 12. veku kada se Svetom Savi na Svetoj gori ukazala Bogorodica. Naš svetitelj ju je, prilikom primanja čina ashimandata, poklonio manastiru Filokal u Solunu.

ŽIVOT SE ODVIJA NORMALNO

Gosti redovno pristižu u manastir i život se odvija normalno jer se danas svečano proslavlja veliki praznik Vidovdan.

Hilandarski potok Gerakofilaki (Sokolovo gnezdo), koji tokom većeg dela godine nema vode, usled obilnih padavina poprilično je nabujao. Ovo je deo koji protiče uzduž, najstarijeg, južnog dela kompleksa manastira Hilandara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katarina

    28. jun 2018 | 17:49

    Presveta Bogorodice neoboriva steno zastiti narod srpski od neprijatelja spoljasnjih i unutrasnjih i sve nas uputi na jedini put koji vodi u vecnost gde je i car Lazar

  • Ljuba

    28. jun 2018 | 21:51

    Ma ajde, sad samo Srbiju da spasi i da pocnemo da se izbavljamo iz golgote ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA