≫ 

Sam Bog je spasao Hilandar: Bujica na Svetoj Gori nosila sve pred sobom, blato i voda čudom zaobišle jedino manastir (FOTO) (VIDEO)

Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir

  • 5

Nevreme nije ugrozilo Hilandar, navodi se u zvaničnom saopštenju Zadužbine manastira Hilandara. Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je u utorak Manastir Hilandar koji tom prilikom nije bio ugrožen, niti oštećen.

Bujice mulja odnele puteve ka Hilandaru: Monasi odbranili srpsku carsku lavru od kataklizme (FOTO)

Usled obilnih padavina koje su trajale od 13.30 do 17 časova, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci. Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 km od manastira. Na tom potezu se nalaze Pirg Kralja Milutina iz 14. veka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpeli nikakvu štetu.

Najveća šteta je pričinjena putevima. Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično oštećuje, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim. Poslednjih godina je dosta uloženo u obnovu i proširenje protivpožarnih i saobraćajnih puteva na imanju Hilandara, tako da su odvodni kanali koji se redovno održavaju, u znatnoj meri doprineli očuvanju saobraćajnica.

Odmah nakon prvog udara bujice, deo manastirske mehanizacije je uposlen na popravci štete na putevima.

Jučerašnje nevreme je pojava koja se redovno ponavlja u razmacima od desetak godina, Foto: Jeromonah Dositej Hilandarac

Sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir. Jučerašnje nevreme je pojava koja se gotovo redovno ponavlja u pravilnim razmacima od desetak godina i tipična je za taj deo Grčke. Poslednja velika nepogoda ove vrste desila se 2007. godine. Devedesetih godina prošlog veka takođe je zabeleženo snažno nevreme nakon koga je izrađen dodatni nasip sa južne strane manastirskog utvrđenja.

ŽIVOT SE ODVIJA NORMALNO

U toku današnjeg dana, iako još ima padavina, gosti redovno pristižu u manastir i život se odvija normalno. U toku su pripreme za svečano proslavljanje sutrašnjeg velikog praznika Vidovdana.

Hilandarski potok Gerakofilaki (Sokolovo gnezdo), koji tokom većeg dela godine nema vode, usled obilnih padavina poprilično je nabujao. Ovo je deo koji protiče uzduž, najstarijeg, južnog dela kompleksa manastira Hilandara.

VIDEO: "Ovo je za nas velika čast i privilegija": Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    27. jun 2018 | 18:58

    Слава Богу и игуманији Хиландара Пресветој Богородици, који сачуваше ову светињу, а нас још једном позваше на покајање. Јер Срби су, било мушки било женски, одувек посебном љубављу везани за Хиландар. Господе милостив буди нама грешнима, Пресвета Богородице спаси нас грешне, а ни ти свети оче Саво не одустај од нас.

  • Ketrin

    27. jun 2018 | 18:51

    Veliki je Bog i velika su dela njegova. Opet nam pokaza kako voli srbe. Blagodarite srbi Bogu i ne zaboravljajte uzdarja njegova

  • Gregor

    27. jun 2018 | 19:02

    Još jutros ste kukali kako je sve potopljeno i ugroženo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA