• 5

Mali Danijel nije dočekao dve transplantacije: Srce nasmejanog dečaka nije izdržalo, preminuo je u bolnici

Rođen je sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliko pogoršanje njegovog zdravlja javilo se pre osam godina

  • 5

Danijel Budai (15) iz Subotice, dečak koji je imao trajno oštećenje srca i pluća, preminuo je jutros oko četiri sata u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj u Beogradu.

Danijelu se stanje pogoršalo i on je 11. juna iz Subotice upućen na lečenje u Beograd. Lekari su uspeli da mu stabilizuju stanje, ali se ono juče ponovo pogoršalo i dečak je preminuo.

Od Danijel se nije odvajala njegova majka Monika, koja je bila samohrani roditelj, ali o Danjielu je brinula i za njega mnogo učinila grupa građana iz Udruženja "Roditelji Subotica".

Mali Danijel čeka čak dve transplantacije, novo srce i pluća: Nikada neće reći da mu je loše, samo se sruši, nema ga (VIDEO)

Jedino rešenje za njega bila je tranplantacija srca i pluća za šta su se Subotičani borili da mu omoguće. Organizovali su sakupljanje pomoći i druge brojne akcije, a ujedno su se angažovali da mu omoguće bolje uslove za život pošto je sa majkom živeo u udžerici za koju je ona plaćala i ratu za kredit, a ukupna primanja su joj svega 26.000 dinara.

Danijel je bio nasmejan uprkos bolesti, Foto: Printskrin/RTS

Danijel tri godine nije išao u školu zbog narušenog zdravstvenog stanja, a jedino društvo, dok mu je majka bila na poslu pravili su mu papagaj Micko i mačak. Hrabri dečak je imao velike tegobe, ali je uvek bio nasmejan, a najviše se radovao kada ga neko poseti i kada dobije domaće i druge zadatke za školu od nastavnika koji su dolazili kod njega kući.

Rođen je sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliko pogoršanje njegovog zdravlja javilo se pre osam godina. Bolest je napredovala i zbog slabosti srca krv se nije pumpala dovoljnom jačinom, već se vraćala u pretkomoru, a zatim u pluća.

Danijel se družio sa papagajem, Foto: Printskrin/RTS

- Ušao je u lošem stanju u bolnicu u Beogradu. Uveli su mu lek koji ga je stabilizovao. Juče mu se ponovo pogoršalo stanje, bio je na intenzivnoj nezi, ali nažalost, preminuo je jutros. Kontaktirali smo klinike u Beču, Budimpešti, u Nemačkoj, Holandiji, Hjustonu, ali ne znamo i nije nam jasno koga je bolnica kontaktirala. RFZO mu je odobrila lečenje, međutim, sada je kasno za sve. Zahvalni smo svima koji su bili uz Daniela i njegovu majku i koji su na sve načine pokušali da mu ulepšaju i produže život - kažu u Udruženju "Roditelji Subotica".

Do poslednjeg trenutka svog kratkog i teškog života imao je osmeh na licu i pokazao je kako se hrabro nosi sa životnim nedaćama. Daniel će biti sahranjen u ponedeljak na subotičkom groblju u naselju Aleksandrovo.

Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima