Pet puta jači ekstazi stigao iz Kine: Opasna droga koja izaziva komu i smrt popularna među mladima u Srbiji

Konzumente je moguće lako prepoznati, a uzimaju je zbog produženog dejstva

  • 11

Nova, veoma opasna vrsta droge, stigla je u Srbiju iz Kine. Među mladima je popularna jer ima produženo dejstvo. Njeni efekti traju i do osam sati. U prethodnih deset dana troje tinejdžera umrlo je od predoziranja

Roze tableta novog ekstazija "redbul", pet puta je jača od uobičajene. Pretpostavlja se da je ova droga stigla iz Kine, a jedna doza može da izazove komu a potom i smrt.

Bolna ispovest devojke tinejdžera, koji je umro od ekstazija ispred splava: "Nije voleo drogu, zbog ovih stvari sam ga i zavolela" (FOTO) (VIDEO)

- U sebi sadrži izuzetno velike količine već standardnog ekstazija koji se nažalost godinama ilegalno nalazi na tržištu - kaže Janko Samardžić, klinički farmakolog.

Konzument se, kažu stručnjaci, može lako prepoznati.

- Najčešće takva osoba vrlo lako stupa u kontakt sa osobama u okolini. To se još zove i 'hugdrug', dakle droga zagrljaja. Zatim osoba postaje podložna dejstvu elektronske muzike - navodi Samardžić.

Konzument se, kažu stručnjaci, može lako prepoznati Foto: Profimedia/Alamy

Duža upotreba ovakvih psihoaktivnih supstanci osim zavisnosti, izaziva i psihičke poremećaje poput depresije, anksioznosti i šizofrenije.

- Detetu treba sve više i više para. S druge strane, ako mu roditelj ne da pare, dete ima svađalačke reakcije, svađalački je nastrojeno. Ono dete koje smo juče poznavali potpuno se menja, ide u nekom nepoznatom smeru, to je dobar pokazatelj - kaže psihološki savetnik Milan Radovanović.

Ono što zabrinjava jeste da se granica onih koji konzumiraju psihoaktivne supstance pomerila, pa po nekim istraživanjima mladi već sa 12 godina prvi put probaju tako nešto. Zato, tvrde stručnjači, najbolje je preventivno delovati.

- Treba voditi računa u koje grupe je dete ušlo, koju ideologiju ta grupa podržava. Negde vrlo lako roditelj može da prepozna na osnovu muzike koje dete sluša, na osnovu stila oblačenja. To su sve signali koji se od početka trebaju posmatrati - ističe Radovanović.

Nadležni najavljuju formiranje timova za borbu protiv narkomanije, koji će obilaziti osnovne i srednje škole i držati predavanja o narkomaniji i štetnim posledicama.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    1. jul 2018 | 18:55

    Dilere osudjivato na 40 godina bez izuzetka.

  • Lili

    1. jul 2018 | 18:13

    Treba iskoreniti drogu svuda i treba cuvati djecu i omladinu!

  • w

    1. jul 2018 | 21:27

    Da nema narkomana ne bi bilo ni dilera. Niko nikome ne gura u usta i nos drogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA