≫ 

Paklena mapa sveta: Temperature postaju neizdržive, najgore tek dolazi - čeka nas toplotni horor

Svet već sada gori s visokim temperaturama, a najgore ove godine tek dolazi. U Srbiji je već u aprilu bilo toplije nego ranijih godina u julu i avgustu, a tropske temperature zamenile su obilne kiše i vremenske nepogode

  • 3

Temperaturni rekordi se ne mogu predvideti, iako je već sada jasno da su ovog leta mogući toplotni udari. Temperaturni ekstremi su prošle nedelje zato zaredali kao posledica mnoštva stacionirajućih anticiklona pod kojima su se pržili i gradovi i priroda. Cela planeta se usijala, a otkrivamo da li i na koji način to može da utiče na Srbiju.

Srbija je poplavljena, vanredna situacija u sedam opština, Golija odsečena od sveta: Kiša napravila haos u celoj zemlji (FOTO) (VIDEO)

Idemo redom. U Severnoj Americi ogromna anticiklona pokrila je dve trećine kontinenta, pa su zato padali temperaturni rekordi. Denver je imao 40,6°C što je bila najviša temperatura koja je u tom gradu izmerena.

Vašington planina koja važi za najvjetrovitije mesto na svetu, zabeležila je svoj najtopliji dnevni minimum otkako se meri vreme, izmjereno je 15,6°C. Ista stvar dogodila se i gradiću Burlington u Vermontu, samo što je tamo rekordni dnevni minimum iznosio 26,7°C. Montreal je tog dana čak oborio svoju najvišu zabeleženu temperaturu na nekoj meteorološkoj stanici u 147 godina mjerenja, 36,6°C.

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu navikli na takve stvari, bio utoliko gori što je bila i visoka vlažnost vazduha. Otava je dan ranije zato iskusila najekstremniju kombinaciju temperature i vlažnosti vazduha u svojoj pistoriji. U Evropi Glasgov je oborio svoj rekord sa 33,2°C. Dobro nije prošao ni gradić Šanon u Irskoj kog je pogodila vrućina od 32°C.

Otava Foto: Pixabay

U Severnoj Irskoj Belfast je doživeo 29,5°C, a dan posle Kastlederg je istrpeo 30,1°C, nešto zbog čega su Irci putovali do Mediterana kako bi iskusili. Kontinent se kuvao i na svom sasvim suprotnom delu, na Kavkazu. Glavni grad Armenije, Erevan, zabeležio je 42°C, najvišu temperaturu za celi taj mesec, a dva danas posle i preko granice, u Gruziji, glavni grad Tbilisi je svoj temperaturni rekord svih vremena oborio sa 40,5°C.

Uopšte, tih dana je celi jug Rusije između Ukrajine i Kazahstana trpeo toplotni udar i merio neke od najviših ili najviše temperature od kad postoji  meteorološkog praćenja vremenskih prilika. Na Bliskom istoku temperatura u Omanu eksplodirala je preko 50°C i zadržala se tokom nekoliko dana i noći neprekidno iznad 40°C do razmera svetskog rekorda isključivo zato što se more u Persijskom zalivu zagrejalo do 32°C, a mestimično i više od toga, tako da se kopno uz more tokom noći nije uspevalo ohladiti.

U Omanu je temperatura dostigla i preko 50°C Foto: Wikimedia/Flickr/Andries Oudshoor

Ranije, u aprilu, Pakistan se našao na udaru jezivih vrućina. Iako je bila reč tek o sredini proleća, na nekoliko mesta u toj zemlji merilo se 50°C ili i više, a najviše je izmereno 50,2°C što je sada rekordna temperatura ikada izmerena u toj zemlji za april. A rekordi iz prošle godine širom sveta? Dalas u svojoj istoriji nikada nije izmerio u novembru 32°C. Prošle godine, međutim, to se dogodilo čak tri puta tokom četiri dana.

Južna Kalifornija, koliko god imala klimu "bez zime" čak i u oktobru, nikada ranije nije imala pojavu da zabeleži čak 42°C u tom mesecu. Na severu Kalifornije klima je već umerenija, ali je uprkos tome San Francisko 1. septembra 2017. zabeležio 41°C, što znači da je već na pragu jeseni izmeren temperaturni rekord svih vremena za taj grad.

San Francisko Foto: Pixabay

U Aziji su prošle godine pod toplotnim rekordima stradali u maju pakistanski grad Turbat sa svetskom rekordnom majskom temperaturom od 53,5°C, naravno, izmerenih u hladu i na visini od 2 metra iznad tla. U junu u Ahvazu u Iranu izmereno je 53,7°C, opet nacionalni meteorološki rekord za koji ni čovek ni priroda naprosto ne mogu biti pripremljeni.

Dolina smrti u SAD-u imala je prošle godine najgori julu u istoriji; nije bilo jedne jedine noći koja bi bila hladnija od 31°C, a noćne temperature najčešće su se kretale oko 36°C, dok su dnevni maksimumi u nekoliko navrata išli preko 50°C, s rekordom od 52,8°C. Tog meseca Španija je oborila svoj najpakleniji rekord na aerodromu kod Kordobe od 46,9°C, a najvišu temperaturu u istoriji meteorologije izmerili su i u Šangaju; 40,9°C.

Mnoga domaćinstva su uništena Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

KAKO SVE OVO MOŽE DA UTIČE NA SRBIJU?

Zbog velikih temperaturnih razlika i u Srbiji se očekuje pakleni period.

Već u aprilu temperatura je bila iznad istorijskih proseka.

Svi smo se ponadali da je leto već stiglo, ipak, prevarili smo se.

Već nekoliko dana u Srbiji konstantno pada velika količina kiše, a u pojedinim gradovima je došlo i do poplavaa i vremenskih nepogoda koje su uništile poljoprivredu i nanele veliku materijalnu štetu.

Mnoga domaćinstva su uništena, a u nekoliko navrata je bila neophodna i evakuacija. Evidentno je da se nešto sa vremenom dešava, kao da nemamo četiri godišnja doba nego samo dva - leto i zimu.

Situaciju o ugroženim i oštećenim područjima u Srbiji možete da pratite OVDE.

VIDEO: Ovaj uređaj treba koristiti pametno jer je on jedini spas od vrućine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc c

    8. jul 2018 | 13:17

    Sto da brinemo.Kod nas je odlicno.Kisa rominja ,mi podle rucka popijemo pivce i eto popodnevne dfemke dok nas kisica iz Rusije rashladjuhe. Obilne padavi e rashladjuju tlo i jedino lepo kod nas.

  • Kg

    8. jul 2018 | 13:03

    Nešto vam tu instrumenti nisu dobri. Kod nas je ovo jedno od hladnih leta.

  • Valjevac

    8. jul 2018 | 13:48

    Za 50 godina 50 puta gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA