≫ 

Roditelji, gde ste, šta radite dok vam deca umiru od droge: Potresno pismo majke povodom smrti dva tinejdžera (FOTO)

Ne krivimo mladost niti mlade ljude, počnimo od sebe

  • 63

Povodom smrti dvoje tinejdžera koji su umrli nakon što su se predozirali ekstazijem, jedna majka objavila je potresno pismo na Fejsbuku. Veliki broj roditelja zatvara oči kad deca postanu problematična, i koriste izgovore da su ona za to kriva, društvo ili vreme u kom živimo. Smišljaju opravdanja, samo da ne bi prihvatili odgovornost za sopstveni neuspeh na najvažnijem polju u životu.

Pusti otac preminule Mirjane Milić Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović

Zbog nedopustivih opravdanja koja koriste roditelji, prenosimo pismo u celosti sa nadom da će ih navesti da prihvate svoju odgovornost, i da shvate da su deca njihov odraz u ogledalu.

"Gde ste roditelji, šta radite dok vam deca umiru?

Ne znam da li je Mira umrla od droge. Ej, ćero moja, šta ću sad! Vapaj oca dok ljubi sliku preminule Mirjane

Ne krivimo mladost niti mlade ljude, počnimo od sebe - svi mi koji smo roditelji zapitajmo se da li znamo gde nam je dete u ovom trenutku? Isto to se zapitajmo večeras, i noćas, i sutra ujutru, i za godinu, dve, pet…

Jovan Paunović izašao je sa društvom i nikad se neće vratiti roditeljima Foto: Facebook/Jovan Paunović

Kako je moguće da vam dete javno objavljuje da guta eksere, a da vi to ne znate? Gde ste vi - u koju ste se rupu sakrili? Od koga bežite, zašto skrivate probleme ako postoje, zašto ne stojite uz svoju decu rame uz rame? Taj stoj traje do kraja života.

I nije to sindrom tatine kćeri ili maminog sina, razmaženog deteta koje štitimo - to je stoj ljubavi, podrške i partnerstva sa našom decom.

Puno radite, borite se za egzisteniciju? Ma nemojte mi samo to reći! I ja radim, verujem više od vas, verujem da i ne sanjate napor dvodecenijskog puta koji sam prošla kao samohrani roditelj i iznedrila momka sposobnog za život. Mladog čoveka spremnog da živi, kako u Srbiji, tako i bilo gde na kugli zemaljskoj.

Mirjana Milić Foto: Facebook

Ja sam sa svojim sinom razgovarala od momenta kada se rodio. Probleme nismo gurali duboko u zemlju kao da ne postoje. Problemi postoje da bi se rešavali, jer neće nestati ako ih negde gurnemo. Vratiće se kao bumerang, duplo teži, duplo bolniji.

Pismo majke posle kog mnogi treba da se zamisle Printskrin: Fejsbuk

Duša mi plače za vašom decom. Ovo je ionako tužna zemlja bez puno šansi za njih. Zašto im oduzimate šansu za životom? Probudite se, roditelji, probudite se! Držite svoju decu, čvrsto ih držite da vam ih ne otmu.

Radite to i kada budu imali i 5, 7, 21 ili 27 godina!

Samo uz vas imaće šansu za božijim darom zvanim život."

VIDEO: Adolescenti i droga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    8. jul 2018 | 22:50

    Ja sam samohrana majka 17-ogodisnjaka. Naravno da sam odmah primetila cudno ponasanje kad je poceo da koristi narkotike. Reagovala sam odmah svim mogucim sredstvima kojih sam se setila..pocev od jednog,drugog pa treceg psihologa..bezbroj razgovora, sistema kazni, testiranja na droge, obracala sam se socijalnoj sluzbi, angazovala sam poznanike iz policije da ga zastrase, prijavila sam ga za posedovanje narkotika, dobio smesnu kaznu. Zanimljivo je da sam u razgovorima sa roditeljima dece koja su bila u istom problemu kao moj sin, nailazila na zid. Niko nece da prizna i shvati da ima problem, nego su me jos napadali, ispalo je da sam ja majka narkomana, a oni su svi cisti. Posle svih tih pokusaja, shvatila sam da mi nema pomoci, ni od koga. Nasa deca su prepustena sama sebi. Ko nije bio u situaciji kao ja, ne moze ovo razumeti. Mozete osudjivati roditelje koliko god hocete, ali ako je karakter vaseg deteta slab, a ono zeli da se drogira, ne postoji sila da ga sprecite, nazalost. Pokusala sam da ga ubedim da se leci, ali on to ne zeli, jer uopste ne priznaje da ima problem. Ja opet najvise krivim sistem, jer nismo svi srece da dete ima oba roditelja, pogotovo ako majka radi i nije kuci po ceo dan. Cak i kad ima oba roditelja, desavaju se situacije da se dete otme kontroli. Da je drzava resena da stane na put dilerima, droge bi bilo puno manje..ovako je ima gde god se okrenete. Takodje nema strucne pomoci od sistema, nemate se kome obratiti za pomoc.

  • Verica

    8. jul 2018 | 22:13

    NEMOZE DECI NIKO NISTA ONI HOCE DA ZIVE KAKO ONI HOCE NEKADA SU DECA SLUSALA RODITELJE A SADA RODITELJI IMAJU STRAH OD DECE JEL ONI BEZE OD KUCE PA JE OPET RODITELJ KRIV RODITELJ JE TESKO BITI U OVIM SUROVIM VREMENIMA

  • Vrnjacka Banja

    8. jul 2018 | 20:41

    Ovim putem molim novoinare telegrafa da dodju u skolsko dvoriste “Popinski borci” u Vrnjackoj Banji da izveste ili barem da probude svest roditelja,skole,opstine i drzave,jer je stvarno haos od narkomana i razno raznih kretena koji se izivljavaju svakodnevno i naravno nocu.Obavestavap sam razne ustanove ali nazalost nikad niko nije reagovao,ocigledno cekaju da neko nastrada pa MOZDA tada odreaguju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA