Atanasije Rakita: Sukoba nije bilo, kamoli fizičkog obračuna, Filaret: Vukao me je za bradu, ali mu opraštam

Sukobljene vladike kažu da će se moliti jedan za drugog i da ostaju prijatelji

  • 4

Izjave dvojice vladika Srpske pravoslavne crkve Atanasija Rakite i Filareta, koji su se navodno pre nekoliko dana sukobili, nagoveštavaju da se strasti u Eparhiji mileševskoj, smiruju. Sukobljene vladike kažu za beogradske medije da će se moliti jedan za drugoga i da ostaju prijatelji.

Bože sačuvaj: Vladike SPC se tukle kao žene, vukli se za kosu i čupali sede brade (FOTO)

Ipak u jednoj stvari nisu saglasni. Dok episkop mileševski Atanasije negira da je bilo sukoba u manastiru Dubnica, kod Nove Varoši, a kamoli fizičkog obračuna, umirovljeni vladika Filaret tvrdi da je Rakita nasrnuo na njega, ali da mu oprašta.

Vladika Atanasije Rakita, Printskin: Youtube/ B92

Vladika mileševski Atanasije Rakita kaže da nije istina da je nasrnuo na Filareta.

NISAM GA GURAO NI VUKAO ZA BRADU

- Nisam ga gurao, ni vukao za bradu. Nije uopšte bilo nikakvog incidenta. Došao sam u manastir Dubnica da vidim kako je vladika Filaret, da vidim da li mu nešto nedostaje. Filaret je izrazio zahvalnost mojom pažnjom prema njemu, jer je tu zbrinut i ima redovnu brigu o životnim potrebama. Ima, kako je i sam rekao, mogućnost da miruje za razliku od ranijeg perioda kada je tri i po godine proveo negde u hotelu u Beogradu - priča Rakita za Kurir.

Prema njegovim rečima, bivši vladika Filaret u manastiru Dubnica ima sve što mu je neophodno.

- Odredio sam i ko će da brine o njemu, ima sve u manastiru, a te njegove izjave... Ne znam čemu to vodi. Nije istina da smo se sukobili, lepo smo razgovarali, nisu pale ni uvrede, ni teške reči, taman posla. I dalje se molim za njega Bogu i za njegovo zdravlje - poručio je vladika mileševski Atanasije.

Iako Rakita negira, umirovljeni vladika Filaret tvrdi da je sukoba ipak bilo.

Umirovljeni vladika Filaret, Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Dva puta me je vukao za bradu, nije bilo policije ni naroda, bila su samo trojica sveštenika. Dok je on mene vukao za bradu, ja sam držao ruke uvis. Ne bih pričao zašto je došlo do sukoba, neću reći razlog. Neću se nikome ni žaliti, želim da ostanem prijatelj sa njim - rekao je za Kurir Filaret.

On poručuje da svima prašta.

- Molim se za njega, kao i on za mene. Svima praštam, ljudski je pogrešiti, hrišćanski je oprostiti, ja svima praštam. Opraštam svakom ko me u životu uvredio, pa i njemu - zaključuje umirovljeni episkop Filaret.

EPARHIJA MILEŠEVSKA: NEOSNOVANE OPTUŽBE

Saopštenje SPC, Printskrin/spc.rs

Eparhija mileševska je nakon pomenutih navoda o sukobu dvojice vladika objavila saopštenje za javnost, koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, u kom se navodi da nije bilo sukoba.

- Zbog zbunjujućih tekstova o lošim odnosima izmedu episkopa mileševskog Atanasija i umirovljenog episkopa Filareta, osećamo za potrebno da široj javnosti saopštimo da su pomenute optužbe neosnovane iz prostog razloga što oni koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 2. jula tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu - saopšteno je iz kancelarije eparhije mileševske.

VIDEO: Intervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    10. jul 2018 | 12:14

    Služba umešala prstiće, a sve zbog Kosmeta. Crkva ne želi da pusti niz vodu našu svetinju, pa daj malo da ih popljujemo i pokažemo narodu kakvi su. Podsećam da je priča oko tuče samo rekla kazala.

  • Vernica

    10. jul 2018 | 07:57

    Ko poznaje krotkog vladiku Rakitu onda zna da je istina to sto on kaze. A ko hoce da ukalja crkvu Hristovu nek mu Bog prosvetli um jer sud Hristov ce svakako doci

  • Gasa

    9. jul 2018 | 22:52

    Oprosti im boze sta rade!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA