≫ 

Na ovo mesto i u ovu kuću knez Miloš se uvek vraćao nakon borbi i ispisivao najčuvenije stranice srpske istorije (FOTO)

Ovo je bila prva srpska vladarska palata. Napravljena od kamena i hrastovog drveta, svedoči o burnim srpskim vremenima

  • 3

Kuća kneza Miloša Obrenovića u selu Gornja Crnuća zdanje je ispred kojeg je on nakon Takovskog sabora okupljenima izgovorio čuvene reči koje su ispisale novu stranicu srpske istorije, danas je spomenik kulture od velikog značaja i pod zaštitom je države, a nedavno je i obnovljena. Samo selo, međutim, gubi stanovništvo.

Podignuta je 1814. godine i predstavlja prvi srpski novovekovni dvor. Crnuća, malo selo u kome se nalazi, nalazi se na južnim padinama Rudnika. Crnuća je tako prva nezvanična prestonica moderne Srbije.

Spomenik je to kulture od velikog značaja i pod zaštitom je države, a nedavno je čak i obnovljena; Foto: Wikimedia Commons/BrankaVV

UNUTRAŠNJOST KUĆE

Tipična brvnara "osaćanka" izgrađena od kamena i hrastovog drveta sa visokim i strmim krovom pokrivenim šindrom, sastoji se od tri prostorije. Iznad podruma nalazi se soba sa ognjištem, a iz nje se ide u prostoriju za spavanje.

U njoj je sačuvana skromna zidana peć za loženje. Pored dva ulaza, kuću karakteriše drveni dimnjak – "kapić" i mali doksat (vrsta balkona).

Kuća kneza Miloša Obrenovića u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca bila je prvo sedište vlasti Kneževine Srbije nakon Drugog srpskog ustanka. Selo se stoga može smatrati za bivšu prestonicu, a konak za dvor. Foto: Wikimedia Commons/BrankaVV

Kuća u Crnući nemi je svedok početka Miloševe borbe s Turcima i prvih godina njegove vladavine. Nakon što se vratio iz Takova, srpski knez je upravo ispred svoje kuće razvio ustanički barjak.

Izgovorivši čuvene reči: "Evo mene, a eto vama rata s Turcima", obučen u crvene "vojvodske aljine", predao je zastavu Simi Paštrmcu.

Ovim činom okončano je formalno podizanje Drugog srpskog ustanka. Decembra meseca 1815. ovde je održana čuvena skupština koja je, između ostalog, donela i prvi budžet ustaničke Srbije.

Nakon što se 1818. godine porodica Miloša Obrenovića preselila u Kragujevac, Crnuća je postala jedna od poljskih dobara srpskog kneza.

Danas je u konaku smeštena jedna od stalnih postavki Muzeja rudničko-takovskog kraja pod nazivom „Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka“; Foto: Wikimedia

Danas je u konaku smeštena jedna od stalnih postavki Muzeja rudničko-takovskog kraja pod nazivom "Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka". Tu su i kopije dokumenata, reprodukcije fotografija i nekoliko originalnih eksponata vezanih za ustanički period.

Jedan deo kuće ima očuvan autentični ambijent, ognjište sa delom pokućstva i već pomenutu zidanu kaljevu peć.

Pogledajte i VIDEO: Koliko "Nemanjići" liče na prave Nemanjiće?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo cuvar

    10. jul 2018 | 13:34

    On je istoriju posao delima a ne kao ti levom rukom...

  • Mile imo 5 iz istorije

    10. jul 2018 | 13:17

    Miloš bre,bio nepismen...kaku crnu istoriju on piso?

  • Brklja

    10. jul 2018 | 13:48

    Kada recimo vatrepolisti pobjedjuju ili gube i oni pisu nasu iztoriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA