≫ 

Kuršumlija se više neće zvati tako, na predlog patrijarha Irineja: Vraća joj se staro srednjovekovno ime

Stefan Nemanja je u Kuršumliji podigao dva manastira, svoje prve zadužbine

  • 24

Patrijarh SPC Irinej podneo je inicijativu kojom Kuršumlija treba da promeniti svoje ime i vratiti staro srednjevekovno "Bele Crkve".

Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu i sada su u toku pripreme za sprovođenje zakonske procedure za promenu imena, potvrdio je predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić. On je rekao da inicijativa za promenu imena nije ništa novo, ali da se do sada nije ozbiljnije o tome razmatralo.

Drevno srpsko blago puni osam i po vekova: Tu je Sveti Sava blagoslovio prvog vernika, a Ana Nemanjić se zamonašila (FOTO)

- Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu srpskog patrijarha Irineja, da Kuršumlija promeni ime u Bele Crkve. To ime je iz srednjeg veka, dok je Kuršumlija tursko ime, iz turskog doba. Već su dogovori postignuti, sada nam ostaje da ispoštujemo zakonsku proceduru, i vratimo našem gradu srpsko ime - rekao je Vidić.

Međutim, stručnjaci nisu saglasni sa tom inicijativom, smatraju da još nisu stečeni uslovi za promenu imena grada Kuršumlije.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, koja je radila na arheološkim istraživanjima Nemanjine zadužbine crkve Svetog Nikole u Kuršumliji, smatra da ime "Bele Crkve" treba vratiti gradu, kada Nemanjini manastiri budu potpuno obnovljeni.

Foto: Milica Jovanović-Marković/Wikimedia Commons

Dok polovina građana sa oduševljenjem prihvata promenu imena, druga polovina negoduje jer ta promena iziskuje troškove oko promene dokumenata građana.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić smatra da građani neće imati nikakve troškove oko promene dokumentacije.

- Nije tačno da su to veliki troškovi. Dokumenta se manjaju kad im istekne važnost i tada će biti upisano novo ime grada. Sigurno neće ništa pasti na teret građana - kaže on.

Predlog za promenu imena grada biće na dnevnom redu na narednoj sednici skupštine opštine Kuršumlija, zatim se očekuje saglasnost Minstarstva za lokalnu samoupravu i raspisivanje referenduma.

U opštini Kuršumlija najavljuju i kompletnu obnovu oba Nemanjina manastira, uz podršku Ministarstva kulture.

Foto: Wikipedia/Miljan Simonović

Stefan Nemanja je u Kuršumliji podigao dva manastira, svoje prve zadužbine, a njihovi krovovi, pokriveni olovom, dominirali su gradom, pa je mesto dobilo ime Bele Crkve.

U tursko doba, od olovnih krovova izlivali su kuršume, odnosno pušcana zrna, pa je mesto spontano dobilo naziv Kuršumlija. Kroz sve istorijske periode ime grada povezivano je sa Nemanjinim manastirima, od kojih je Sveti Nikola delimično obnovljen, dok su ostaci hrama Presvete Bogorodice konzervirani.

Pre srpskih i turskih imena tog grada, u rimsko doba, Kuršumlija se zvala Ad Fines, što znači ’"Na kraju".

VIDEO: Svečano otvorena zgrada u "Beogradu na vodi": Useljavaju se prvi stanari

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. jul 2018 | 08:43

    STA GOD URADILI OKO IMENA MANJE JE VAZNO JER JE TAJ CITAV KRAJ OPUSTIO -NEMA NARODA-ISELIO SE -KUCE ORONULE I PALE -STRASNO !!!! JA SE SECAM NEKAD KAKO JE BILO A PRE PAR DANA SAM BIO I ZGROZIO SE -TUGA I ZALOST!!!!! TOTALNA PROPAST SRBIJE -DOVEDITE KINEZE AKO TREBA -URADITE NESTO ZA SPAS SRBIJE!!!

  • %+%

    18. jul 2018 | 22:53

    Logično je da mišljenja budu različita. Jednoumlje nije dobro. Podržavam ideju našeg patrijarha. I još nešto, promena imena niti ce obogatiti niti osiromašiti narod ali ce zato obogatiti istoriju ovog kraja, odnosno vratiti joj pripadajuce.

  • Srbin

    18. jul 2018 | 21:06

    Konacno nesto pozitivno u ovoj "nasoj drzavi"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA