Živite u zgradi i dobijate veliki račun za vodu? Sopstveni vodomer je moguće dobiti, ali je procedura komplikovana

Najčešći razlozi za uvećane račune u zgradama jesu neprijavljeni stanari i havarije na unutrašnjim instalacijama

  • 4

U teoriji moguće, ali u praksi komplikovano, skupo i zahteva mnoštvo „papirologije“, ovako bi se u najkraćem mogla objasniti procedura ugradnje individualnog vodomera za stanove u zgradama. IstraživanjeKamatice pokazalo je da čak i to zavisi od grada do grada.

Ukoliko na primer posedujete stan u Beogradu do 100 kvadrata potrebno je da izdvojite novac za: taksu za izdavanje uslova iznosi oko 12.500, taksu za saglasnost 5.200 dinara i taksu za ugradnju horizontalnog individualnog vodomera prečnika 15 milimetara, a ona iznosi oko 17.000 dinara, piše Kamatica.

Na potrošnju vode u domaćinstvu utiče nekoliko faktora, a na neke od njih uopšte ne možete da utičete (VIDEO)

Tako na primer, u Beogradu i Subotici ovo je moguće, dok su nam u Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada, objasnili da u njihovom gradu nije moguće da svaki stan u zgradi ima svoj vodomer, jer ne postoje tehnički uslovi da se to izvede.

Vlasnici stanova u Beogradu zahtev za ugradnju individualnog vodomera mogu podneti JKP „ Beogradski vodovod i kanalizacija“, ali je za početak bilo čega potrebno obezbediti saglasnost svih vlasnika stanova u zgradi. A zatim, treba dostaviti i prateća dokumenta o statusu objekta i vlasništvu, kao što su list nepokretnosti, kopija plana parcele sa ucrtanim objektom ukoliko je objekat izgrađen sa građevinskom dozvolom, a uverenje o postupku ozakonjenja i geodetski snimak objekta ukoliko je objekat izgrađen bez odobrenja za izgradnju.

Prosečna porodica troši oko 5 kubika vode, Foto: flickr/Peter Dutton

Osim toga, potrebno je napraviti i glavni projekat instalacija vodovoda.

- Individualni vodomer je samo dopunsko sredstvo za merenje utroška vode, pored glavnog vodomera na priključku, koji deli nadležnost u održavanju instalacija vodovoda između korisnika i našeg preduzeća. Ugrađuje se na internoj instalaciji, iza glavnog vodomera na postojećem priključku, zajedničkoj za sve korisnike koji se sa nje snabdevaju - objasnili su u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Koliko bi cela procedura mogla da košta zavisi od površine stambenog prostora, ali i prečnika individualnog vodomera. „U praksi, individualni vodomer je uobičajen način obračuna vode za lokale koji se nalaze u okviru stambenih zgrada ili tržnih centara. Kada su u pitanju stanovi, takav pristup je dosta komplikovan. Uglavnom se u stanovima nalazi više vertikalnih cevi za koje bi bilo potrebno više vodomera, a vodomeri bi morali da budu locirani na različitim spratovima i to van stambenog prostora“, kažu u beogradskom vodovodu.

Račun za vodu nekada nam je veći nego što bi trebalo da bude, Foto: Telegraf

I potrošačima u Subotici potrebna je saglasnost svih komšija ukoliko žele individualni vodomer. To važi za stare zgrade, u kojima je broj onih stanova koji imaju svoje vodomere minimalan. Sa druge strane, u novoizgrađenim zgradama, koje snabdevaju vodom preko zajedničkog, glavnog, obavezna je ugradnja individualnog vodomera.

- Zahtev za ugradnju individualnog vodomera podnosi se kod nas i besplatno je. Zatim, mi imamo rok od 15 dana da odlučimo o podnetom zahtevu. Naravno, potrebno je priložiti i prateće dokumente, kao što su projekat unutrašnjih instalacija, pisana saglasnost stanara... Sve troškove oko održavanja, popravke i zakonske zamene individualnog vodomera snosi korisnik - kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice.

Kako kažu u vodovodima, prosečna mesečna potrošnja po članu domaćinstva je pet kubnih litara vode. Praksa je pokazala da veliki broj domaćinstava dobija račun za veću potrošnju. Najčešći razlozi za uvećane račune u zgradama jesu neprijavljeni stanari i havarije na unutrašnjim instalacijama, tvrde u preduzećima koja upravljaju vodama i dodaju da je pronalaženje kvara na tim instalacijama obaveza stanara.

(Telegraf.rs/Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biksi

    19. jul 2018 | 14:53

    Za moj stan nije samo voda u pitanju, racuni za moju garsonjeru od 21 m2 mi stizu od Info stana straobalni , posebno na kraj godine, iako je stan zakljucan jer sam celoga dana na pislu, pa je nemoguce da toliko trosim . Za ostale usluge i da ne govorim. Namecu mi i da placam za Gradsku cisticu djubre, cas jednoga meseca veca cena, a drugoga meseca druga cena i tako u krug. Za vodu su ostavili broj telefona na koji se niko ne javlja osim autimata koji usmerava u koje vreme mogu da ih zovem, a kada u to vreme pozovem nema nikoga. Kada sam se zalila Infostanu, receno je sto se tice vode oni nemaju veze sa time nego Vodivod, a za djubre isto tako. Uzas jedna sta se radi u Beogradu ovde.

  • Mimi

    19. jul 2018 | 13:18

    Šta vredi sopstveni vodomer, kad u N. Sadu privatnom kućama, koje imaju vlastiti vodomer, svakog meseca naplaćuju 5 kubika po članu domaćinstva, bez obzira na potrošnju. Neka mi neko objasni da li je to po zakonu.

  • Pancevac

    20. jul 2018 | 00:50

    U Pancevu,stan 56m2,4 clana,racuni od 3.800 do 4.600 dinara svakog meseca u zgradi 7 spratova.Gradski vodovod koji je prodat nekoj Nemackoj furmi pre jedno 4 godine je odredio da moja porodica trosi od 24 do 36 m3 vode u stanu.Nemamo bazen kunem se!Ceo grad tj ljudi koje znam a da zive u zgradama placa nenormalne racune eto vec godinama a vodu za pice imace kupujem svakodnevno sto me na mesecnom nivou kosta jos oko 9.000 dinara,paket AQUA VIVE 300 din x 30 dana.Sta tu treba dodati?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA