Zaštitite se od virusa Zapadnog Nila: Nosite široku odeću, isušujte posude sa vodom i izbegavajte ova mesta - ona su legla komaraca!

Od uboda komaraca može se zaštiti i upotrebom repelenata

  • 7

U Srbiji je do danas registrovano je 70 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, a pet pacijenata je preminulo od bolesti koju prenose isključivo komarci. Pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević objašnjava kako možemo da se zaštitimo od ove opake bolesti.

Svi se slažemo da je glavna mera zaštite sistemsko uništavanje komaraca kao primarnih nosilaca virusa, ali kada ono ne pokaže rezultate, onda moramo i sami da uradimo sve što možemo da svedemo opasnost na minimum. 

U Srbiji 4 osobe preminule, 60 zaraženo groznicom Zapadnog Nila: Često nema simptoma, ubod se ne razlikuje od "običnog" uboda komarca

Kisić Tepavčević je istakla i važnost lične prevencije uz podsećanje da se uboda komaraca može zaštiti upotrebom repelenata i nošenjem šire i svetlije odeće dugih rukava i nogavica. 

Takođe, od uboda komaraca štiti i stavljanje mrežica na prozore i vrata, izbegavanje močvarnih predela i šuma, kao i otvorenih prostora u zoru i sumrak kada su komarci najaktivniji.

Kao mere prevencije Kisić Tepavčević je navela i uništavanje komaraca u zatvorenim prostorima, boravak u klimatizovanim prostorima i isušivanje posuda sa stajaćom vodom koja su, kako ističe, legla za razmnožavanje komaraca.

Ona je pojasnila da je u ovom periodu godine intenzivirana aktivnost komaraca koji su prenosioci virusa groznice Zapadnog Nila, kao i da se tokom sezone, od juna do novembra, kontinuirano prati aktuelna epidemiološka situacija o čcemu se javnost redovno obaveštava.

- Od 2012. godine, kada je ova bolest prvi put registrovana na teritoriji naše zemlje, sprovodi se sistemski epidemiološki nadzor u humanoj populaciji kroz mrežu Instituta "Batut" i zavoda za javno zdravlje - naglasila je Kisić Tepavčević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    1. avgust 2018 | 20:09

    Kako u svim zemljama u kojim sam bio nema komaraca a kod nas najezda.

  • gle sad

    1. avgust 2018 | 20:56

    Pustite price,nadlezni likvidirajte izvore,kakve posude srbija puna reka mocvara i bara

  • Haha

    1. avgust 2018 | 20:02

    Odakle taj virus?Mora da je neki testirani komarac smugnuo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA