Vlasnik "SAB travela" otvara novu agenciju, samo menja grad

Ovo nisu prvi ovakvi slučajevi nadmudrivanja države, jer je ovaj "recept" prvi primenio nekadašnji vlasnik agencije "Triniti". On je 2012. godine u Hurgadi ostavio 174 putnika, a već sledećeg leta počeo da radi pod tuđim imenom

  • 4

Vlasnik turističke agencije "S.A.B. travel" ima još jednu agenciju "SAB travel end servis" sa licencom koja važi do 2021. godine i polisom osiguranja.

Kako "Novosti" saznaju, ovaj vlasnik upravo osniva još jednu agenciju sa sedištem u Novom Sadu.

Nekoliko hiljada putnika ostalo bez letovanja, SAB travel otkazao sva ugovorena putovanja

"Rezervna" agencija je registrovana u APR još u februaru, a nedavno je, u ime jednog saradnika, pozvao bivše zaposlene da se vrate na posao u agenciju koja je u osnivanju. I vlasnik agencije "B2P" koja je nedavno vodila srednjoškolce u Španiju je pre dve godine prevario 57 putnika propale agencije "Best 89".

Gazda subotičke agencije Sun&Sea sa novcem prevarenih turista samo je nestao; Foto: Shutterstock

Ovo nisu prvi ovakvi slučajevi nadmudrivanja države, jer je ovaj "recept" prvi primenio nekadašnji vlasnik agencije "Triniti" koji je 2012. godine u Hurgadi ostavio 174 putnika. On je, naime, već sledećeg leta počeo da radi pod tuđim imenom kroz agenciju "Uniko", a prevareni turisti nisu ni krenuli put Crvenog mora, niti im je novac vraćen.

- JUTA je ovu agenciju odmah izbacila iz članstva čim smo shvatili povezanost sa gazdom 'Trinitija'. Upravo zbog takvih je osnovana 'Juta garancija'. Od 18 agencija koje su poslednjih godina propale, samo su tri bile članice i njihovi turisti su obezbeđeni i isplaćeni - kaže direktor JUTA, Aleksandar Seničić.

Tako su, recimo, putnici agencije "Flaj travel", koja je bila subagent i nema "Juta garanciju" morali sami ponovo da uplaćuju odmor i kupuju avio-karte. Inače, vlasnici ove agencije pokušavaju da spreče dolazak stečajnog upravnika tako što se dogovaraju sa kolegama da im pomognu oko rekonstrukcije firme, pokušavajući da dokažu da i oni imaju potraživanja, na osnovu čega bi dobili novi kredit i nastavili poslovanje.

Nekadašnji vlasnik agencije "Triniti" 2012. godine u Hurgadi je ostavio 174 putnika; Foto: flickr/hoyasmeg

Vlasnici ove agencije bar nisu pobegli iz zemlje kao što je to uradio gazda subotičke Sun&Sea, koji je sa novcem nestao put Mađarske. Isto je uradio i Egipćanin, gazda "Junajteda", koji je 2011. godine pobegao u pravcu sahare. Prošle godine je vlasnik agencije "Trend" u Staroj Pazovi prodao kuću, uzeo oko 50.000 evra od organizatora putovanja i pobegao u Australiju.

Jedna od retkih agencija koja je tiho propala bila je "Džoli travel", koja je devedesetih bila među najjačim. Vlasnici su izašli iz posla i otvorili dva hotela, u Beogradu i Budvi.

Mnogi vlasnici, međutim, nemaju rodbinu u insotranstvu, pa su ostali u zemlji i ponovo otvorili agencije. Recimo, vlasnici "Kontea", "Šumadija travela", "Džet seta" i mnogih drugih ponovo su počinjali biznis pod tuđim imenima, propadali su i po tri puta. Neki od njih su čak tražili i subvencije od države za dovođenje stranih turista, ali ih, do sada, nisu dobili.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auuu

    2. avgust 2018 | 10:42

    Pa kako zar ne treba da bude u zatvoru? Pa treba da mu se zabrani da se bavi tom delatnoscu. Kakva smo mi debilna drzava.

  • kritik analitik

    2. avgust 2018 | 11:51

    Umesto da čami u ćeliji ... toliko o pravnoj državi...

  • Eden

    2. avgust 2018 | 10:45

    Depizit od nekoliko hiljada eura i od svakog aeanžmana određen procenat uplacivati u fond za nepredviđene okolnosti i zaštitu turista a prevarante staviti tamo gde im je mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA