Ruši se ruglo Kopaonika: Doneta odluka o uklanjanju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu od 1.000 kvadrata

Izgradnja "divljeg" objekta na Pančićevom vrhu počela je prošlog proleća

  • 10
Kopaonik, Pančićev vrh Foto: Marko Jovanović

Objekat od armiranog betona, površine 1.000 kvadrata, koji je na vrhu Kopaonika, nedaleko od mauzoleja čuvenom botaničaru Josifu Pančiću i neposredno uz vojne objekte, na ovoj planini bespravno podigla izvesna Snežana Mitković iz Smedereva biće konačno srušen 7. avgusta ove godine. Pored objekta će biti porušena i septička jama, površine 100 kvadrata koja je takođe sazidana bez potrebnih dozvola.

Konačnu odluku o rušenju nelegalnog objekata na vrhu Kopaonika donela je 12. jula ove godine Republička građevinska inspekcija, investitorki Snežani Mitković rešenje je uručeno 16. jula kada joj je i dat rok od sedam dana da sama i o svom trošku ukloni objekat koji je bespravno sazidala.

Bahati investitor uzurpira ceo Zemun, ali sada su mu zapečatili jedno gradilište (FOTO)

Pošto ona to nije učinila, 25. jula doneto je novo rešenje u kome se navodi da će bespravni objekat srušiti "druga lica" što znači da će država za to angažovati odgovarajuću firmu.. Prema nezvaničnim informacijama, rušenje je zakazano za 7. avgust, a javnim preduzećima je već naloženo da objektu obezbede prilaz, isključe vodu i struju... Zatražena je i asistencija policije.

Kopaonik, Pančićev vrh; Foto: Wikimedia/Ratko Bozovic

Izgradnja "divljeg" objekta na Pančićevom vrhu počela je prošlog proleća. Investitor je imao dozvolu za gradnju montažnog kafea površine 250 kvadrata, kakvi već postoje na Kopaoniku, a podigao je trospratni betonski objekat površine 1.000 kvadrata u kome je prošle zime radio i restoran sa pratećim objektima.

- Još nisam siguran da će objekat, zbog koga se Josif Pančić "u grobu prevrće" biti zaista uklonjen. Građen je drsko i bezobzirno tamo gde mu nikako mesto nije. Svi mi na Kopaoniku znamo da je Snežana Mitković u celoj ovoj priči samo "formalni igrač" i da iza svega stoje jači igrači koji su bar do sada imali duboku zaleđinu - kaže jedan od doajena turizma na Kopaoniku.

INSPEKTORI ZABRANJIVALI

Nadležne inspekcije pokušavale su da spreče gradnju objekta još dok je bio u temeljima, međutim, investitor nije hajao za njihova rešenja. Tek kada su se "na noge" digli mediji, a i neki turistički radnici na Kopaoniku, pravna država počela je da deluje i u ovom slučaju.

Da će objekat ipak biti srušen, početkom ove godine najavile su premijerka Ana Brnabić i ministarka građevina Zorana Mihajlović koje su istekle da je rušenje neizbežno, jer je objekat sagrađen na delu planine gde je svaka gradnja zabranjena i gde ni legalizacija nije moguća.

VIDEO: Kopaonik okom akcione kamere

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zürich 043

    2. avgust 2018 | 13:15

    Videćemo šta će biti,izgleda da je ovo prvenac a ima čvrsto jezgro,politika i izvršna vlast Srbije je na probi.

  • Blagoje

    2. avgust 2018 | 11:12

    Ako je izgrađeno bez građ. dozvole ok neka se ukloni objekat i prostor i zemljište vrati kako je bilo. Ali... postavlja se pitanje za nadležne: Toliki objekat ne pravi se preko noći i nije na skrovitom mestu! Kako je moguće graditi , zašto nije sprečena gradnja u pokušaju??? Ono što je dobro je da je na kraju ipak pobedila pravna država !

  • 444

    2. avgust 2018 | 11:40

    A kada ćete da uklonite od Tome Nikolica njegove nelegalne gradnje svuda po Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA