≫ 

Našli ste mi posao, hvala vam do neba! Miroslav je uprkos tragediji i bedi završio fakultet, ali niko nije hteo da ga zaposli. Sve do sada

Telegraf već tri godine prati životni put ovog mladića, a sada mu je pomogao da se zaposli

  • 51

Dvadesetak dana nakon što je na Telegrafu objavljena priča o Miroslavu Stanojeviću (28) iz Kragujevca koji je iz siromaštva hteo da se izvuče fakultetskom diplomom, a zalud traga za poslom, mladiću se sreća osmehnula. Ponude su počele da pristižu, a Miroslav je prvog avgusta dobio posao!

Miroslav Stanojević jedan je od malobrojnih Roma koji su završili fakultet i jedan od još malobrojnije dece iz hraniteljskih porodica koja su diplomom okončala studiranje. Nakon što je školu završio u roku, Miroslav posao traži već tri godine.

Doduše, nalazi ga, bere maline i jabuke, očitava strujomere, konobariše i čisti, kosi komšijama travu za nadnicu. Ovaj mladić izgubio je roditelje sa tri godine, završio u bolnici, pa u domu, odakle ga je uzela tetka koja mu je postala hraniteljka.

Miroslav je izgubio roditelje sa 3 godine, završio u bolnici, pa u domu: Iz svega je isplivao sa diplomom, ali još traži posao (FOTO)

- Da vas obradujem, našli ste mi posao, hvala vam do neba! Pozdravi sve u Telegrafu - izgovorio je Miroslav u dahu, u telefonskom razgovoru, javljajući srećnu vest novinaru.

Miroslav je završio fakultet, Foto: Telegraf

Po objavljivanju teksta o njemu, redakciju Telegrafa pozvali su iz strane firme u Kragujevcu i tražili Miroslavljev kontakt telefon.

- Pozvali su me da dođem na razgovor. Reč je o firmi Trigo, koja radi između ostalog i za Fijat. Moj posao će biti da u Fijatu budem referent kontrole i dorade, odnosno da kontrolišem delove koji se ugrađuju u automobile. Za početak sam potpisao ugovor na mesec dana, pa će mi biti produžen ako budu zadovoljni mojim radom, što je logično. Već sam dobio radne cipele i majicu i jedva čekam prvi radni dan- kaže Miroslav.

Miroslavljeva tetka Vesna Pantovi, Foto: Telegraf

Objašnjava da je zadovoljan početnom platom, a postoji mogućnost da se zarada značajno uveća ako bude išao na terene van Kragujevca. Miroslav je time dodatno oduševljen.

On je dobio ponude i da radi kao monter za internet i televiziju i da bude magacioner. Zahvalan je poslodavcima i na tim ponudama. Na pitanje, kako se oduševljava takvim poslovima kada se toliko mučio i u oskudici završavao fakultet u memljivoj sobi, ovaj mladić se smeje. Kaže- važno mi je samo da dobijem bilo kakav posao.

Miroslav kao dete, Foto: Telegraf

- Želim da se zahvalim i Ministarstu za zaštitu životne sredine jer su me kontaktirali i ponudili mi posao nadomak Jagodine. Trebalo je da radim kao hemijski tehničar u selu Bagrdan, na Velikoj Moravi, i da se bavim analizom vode. Na žalost nisam mogao da prihvatim jer nemam autobuski prevoz do tamo, a ni svoj auto. Ali, ljudi su reagovali i hvala im na tome - kaže Miroslav.

On dodaje da su ga, od objavljivanja priče, Kragujevčani mnogo puta zaustavljali na ulici da bi ga pitali kako je, ima li posla ili samo da bi ga pohvalili i podržali.

Miroslav ima tešku životnu priču, Foto: Telegraf

Miroslav nije ništa drugačiji od toliko mladih koji traže posao, ali jeste po lošoj startnoj poziciji u životu, i uprkos tome po neverovatnoj odlučnosti i optimizmu.

- Ja nemam drugu opciju nego da ne odustanem. Moja tetka i hraniteljka gurala me kroz život ponavljajući da ćemo nas dvoje pokazati svima da i romska deca vole da uče i mogu da završe fakultet. Verovao sam joj i završio Prirodno- matematički fakultet, smer ekologija. Danas je tetka teško bolesna i vreme je da ja brinem o njoj. A ne mogu- ispričao je Miroslav za Telegraf pre 20 dana.

Tri godine je tražio posao, Foto: Telegraf

Njegova tetka Vesna Pantović plakala je kada je Telegraf bio u njihovoj kući. Sada se smeje i zove na čast.

Miroslav i njegova tetka do sada su živeli od njene socijalne pomoći i njegovog nadničenja ili povremenih poslova. Kada ga je tetka nedavno molila da traži i on socijalnu pomoć odbio je. Rekao joj je da se školovao da bi radio, a ne da bi postao još jedan siromašni Rom koji živi od socijalne pomoći. U potrazi za poslom Miroslav je konkurisao na oko 50 adresa.

Životni put Miroslava Stanojevića Telegraf prati već tri godine, a priče o njemu do sada su uvek bile priče o tragediji, siromaštvu, problemima. Sada se to menja.

VIDEO Rojs King je balkanski kralj Roma:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlata

    2. avgust 2018 | 21:45

    Zelim ti svu srecu ovoga svijeta da te prate velike i male radosti kroz zivot!Sta jos da ti kazem pokazao si i tokazao da se sve moze u zivotu!BRAVOOOO

  • Lego

    2. avgust 2018 | 21:21

    Idteba da mu pomognu

  • Vesna

    2. avgust 2018 | 19:51

    SRECNO🍀🍀🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA