1

Vranjska reka podivljala i ugrozila Beli most, spomenik tragičnoj ljubavi Srbina i Turkinje (FOTO) (VIDEO)

Obilne padavine dale su Vranjskoj reci nesvakidašnju snagu, tako da je rušila sve pre sobom

Podivljala Vranjska reka, kakvom je ne pamte ni najstariji žitelji Vranja, pored ogromne štete koju je pričinila domaćinstvima i samom gradu, ugrozila je i Beli most koji je na njoj sagrađen kao spomenik nesrećnoj ljubavi čobanina Stojana i Ajše, ćerke turskog bega.

Apokalipsa u Vranju: Poplava nosi sve pred sobom, voda ljulja mostove, kuće su potopljene (VIDEO)

Početkom ove nedelje na širem području Vranja kiša je padala gotovo svakodnevno, naročito u brdima iznad grada, odakle reka prima najveći broj planinskih bujičnih potočića. Obilne padavine dale su Vranjskoj reci nesvakidašnju snagu, tako da je rušila sve pre sobom. Izlila se iz svog korita koje je čitavim tokom kroz grad obloženo kamenim pločama, koje su čvrsto povezane i koje su svih ovih godina branile naselja kroz koja ona protiče.

Vranjanska reka se na nekim mestima izlila iz korita, Foto: vranje.org.rs

VODENA SNAGA SE U TRENUTKU STRMOGLAVILA KROZ GRAD

Međutim, to nije bilo dovoljno za vodenu snagu koja se u trenutku iz kanjona Kazanđol strmoglavila kroz grad, noseći iščupana stabla, ogromno kamenje i mulj. Reka je rušila sve pred sobom, potporne zidove, odbrambene betonske bedeme, ušla u kuće, potopila dvorišta i za sobom ostavila pravu pustoš.

Durmiš Jašarević (50), jedan od stanovnika Gornje Čaršije, kaže da ne pamti da je Vranjska reka ikada ovoliko nadošla i ostavila pravu pustoš za sobom.

REKA NADOĐE SAMO U PROLEĆE

- To je bio neverovatan prizor, to nije bila naša reka, koja tokom leta gotovo presuši. Snimio sam telefonom šta se događa i pokazao majci koja ima 70 godina i koja je čitav svoj život provela u Gornjoj Čaršiji. Ona kaže da reka nikada nije bila takva i da ni njoj njeni stariji nisu pričali da su nešto slično u životu videli. Vranjska reka nadođe nakon topljenja snega u rano proleće, ali to nije ni izbliza u odnosu na ovo što se desilo u četvrtak popodne - kaže Jašarević.

Reka je rušila potporne zidove, Foto: vranje.org.rs

UGROŽEN BELI MOST, SIMBOL GRADA

Vranjska reka na svom toku ugrozila je i Beli most, jedan od simbola grada, koji se nalazi na njegovom grbu i koji je turističa atrakcija Vranja, za koji se vezuju i brojne legende. Beli most sagrađen je 1844. godine, da svedoči o čistoj ljubavi između dvoje ljudi, različite vere. Most ljubavi, kako ga mnogi Vranjanci zovu, sagrađen je na mestu gde su Stojan i Ajša nastradali.

Selim - begova kćer Ajša i čoban Stojan, zaljubili su se jedno u drugo, ali njihova ljubav nije naišla na odobravanje. Stojan je svakog jutra pevajući pored Selim - begove kuće terao stado na pašu. Iz svoje sobe, krijući se iza zavese, posmatrala ga je lepa Turkinja Ajša i zaljubila se u njega. Vranjskom čaršijom je ubrzo počela da se prenosi priča o ovoj zabranjenoj ljubavi, te je ubrzo za to saznao i sam Selim - beg.

NESREĆNA LJUBAV AJŠE I STOJANA

Jednog dana beg je pošao za svojom ćerkom i pored potoka je pronašao u zagrljaju Stojana. Razjaren i ljut, Selim - beg je uperio pušku u Stojana, ali ga je Ajša zaklonila svojim telom. Metak je pogodio Ajšu, a kada je srpski pastir video da je njegova ljubav na samrti oduzeo je sebi život. Beli most je Selim - beg podigao na mestu pogibije dvoje zaljubljenih 1844. godine.

Beli most i uobičajeni nivo reke, Foto: vranje.org.rs

MOST KOJI SPAJA PRAVOSLAVLJE I ISLAM

Legenda kaže da je Ajša na samrti roditeljima ostavila u amanet da sagrade most koji će simbolično spajati dve strane - pravoslavlje i islam. Na mermernoj ploči na mostu, koja je očuvana do danas, postoji turski i arapski natpis. Na arapskom tekst glasi: "Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!)". Ispod toga stoji godina 1844. godina, kada je most sagrađen.

Tekst na turskom jeziku se malo razlikuje, ali je poruka ista.

- Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici neka prođu još jednom da se o tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduj za njegovog vlasnika - glasi prevod sa turskog.

To je bio neverovatan prizor, to nije bila naša reka, koja tokom leta gotovo presuši, kažu Vranjanci, Foto: vranje.org.rs

KRSTATA DŽAMIJA, CRKVA POSVEĆENA SVETOJ PETKI

Na samo pedesetak metara nizvodno, sa leve strane reke, nalazi se crkva posvećena Svetoj Petki, poznatija kao Krstata džamija. Nju su Turci pokušali da pretvore u džamiju, ali im se nije dalo. Za nju su takođe vezane brojne legende i priče, kao i svedočanstva o čudesima koja se tu dešavaju. Čitav taj predeo je inače jedan od najstarijih delova Vranja, gde su svojevremeno živeli age i begovi.

Beli most, kao simbol Ajšine i Stojanove ljubavi, odoleo je Vranjskoj reci, koja je ugrozila nizvodno mostove koji su novijeg datuma. Viša sila, pokazala je još jednom, da na zemlji samo ljubav ima smisao, sve opravdava i nadvisuje.

Pogledajte snimak bujice koju Vranjanci ne pamte:

VIDEO: Reke teku kroz ulice Vranja, pljuskovi prouzrokovali poplave i veliku materijalnu štetu

(S. T.)

Tagovi: Kiša, padavine, Vranje, vranjska reka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • V
    Viša sila

    Bog je besan na sve nas jer ga se dobar deo naroda odrekao. Pamet u glavu ljudi!

Najstrašnija reč koja može da se nađe na kolima Hitne pomoći

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 14. novembar 2018. godine

Nikad viđena Arkanova fotografija: Vojin Ražnatović podelio porodičnu uspomenu ispred manastira Ostrog (FOTO)

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Nema više bahate vožnje i neplaćanja putarine na naplatnim rampama: Na auto-putu od Beograda do Niša postavlja se 56 kamera

Predstava "Srpska Ramonda" dirnula srca Srba u Americi: Prepuna sala ustala je na noge i zapevala "Tamo daleko", tekle i suze (VIDEO)

Hladno jutro smenjuje topao dan: Tokom večeri naoblačenje donosi pad temperature

Narodni heroj sa Stare planine nam je ispričao pretužnu priču grcajući u suzama! Sprečili su me da upalim sveću svom udavljenom detetu

Novosađani su počeli da lete na metlama: Omiljeni sport Harija Potera igraju i "nečarobnjaci" u Srbiji, imamo i ligu kvidiča (FOTO) (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 13. novembar 2018. godine

Na "ukletoj raskrsnici" se non-stop dešavaju saobraćajke koje odnose živote: Postoje 3 rešenja za najrizičnije mesto kod Kikinde (FOTO)

Vapaj majke male Nađe podržale su hiljade ljudi, ali joj se na protestu prodružila samo jedna osoba - njena drugarica

Preselila sam se na Maltu, mesečno zaradim platu za kojima Srbima treba 6 meseci: Budim se umorna i utrnula, ali nikad se neću vratiti

Težak kiks Bogoljuba Karića: Natalija Ramonda je bila švajcarska bolničarka koja je stradaloj srpskoj vojsci mnogo pomagala!? (FOTO)

Komentar jagodinskog intelektualca o rušenju zgrade Kulturnog centra: Ako tako nastavimo, uskoro nećemo imati ništa starije od 20 godina (FOTO) (VIDEO)

Srpsko i nemačko tužilaštvo nastavljaju udruženu borbu protiv međunarodnog kriminala: Zagorka Dolovac u poseti tužilaštvima Nemačke

"Ne okreći glavu" - ceo grad na nogama zbog dilera, hoće da očiste ulice od droge: Ujedinila ih je smrt Sofije (15) koju je ubio kobni ekstazi

Najlepša srpska kuća, tu su snimani "Koreni": Stara je 134 godine i krije priče koje se podudaraju sa porodicom Aćima Katića (FOTO)

Majka preminule male Nađe objasnila zašto je objavila status o Darku Laziću i lekarima koji je podelio Srbiju: Najavila je i protest ispred bolnice

Prvo se čuo pucanj, a onda dečji plač: Devojčicu (1) koju je lovac ranio iz puške spasila sreća i samo jedan predmet

Umalo tragedija na srpskoj svadbi: Hteo da pogodi jabuku pa ranio troje ljudi, među kojima je i dete (3)

Danas je Sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor i zadužbinar: Ako želite mir i spokoj, izgovorite ove moćne reči! (FOTO)

Svaki pedalj ovog zdanja budi najtužnija osećanja i seća na veliku tragediju: Posetili smo muzej "21. oktobar" u Kragujevcu (FOTO)

Još jedan lep i sunčan dan pred nama: Samo će u jednom delu zemlje biti potrebne deblje jakne

Mobilnom aplikacijom protiv kriminala: Građani Srbije će dojavama o tuđim prljavim poslovima moći da zarade 1.000 dolara

Babine vs baby shower: Ko i dalje peče pile i vezuje bebi crveni konac, a ko pre porođaja nosi poklone na urbanu Instagram žurku?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 12. novembar 2018. godine

Napravila sam nalog na Tinderu i Baduu da proverim gde su momci i te srodne duše: Pronašla sam 11 ljudskih vrsta, trebalo je da se pravim gluplja

Bahatosti vozača nema kraja: Parkirali besne automobile na mesta za osobe sa invaliditetom

Žena je umrla nasred ulice od stresa, jer joj je razbojnik strgao lanac sa vrata: Da li su kazne za sitne lopovluke premale? (ANKETA)

Dečak se na Instagramu pohvalio slikom obešene mačke: To nije njegov jedini "ulov", Srbija gori zbog ovog profila (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Buvlja pijaca je stecište svega i svačega, ali kompletna imovina bivše žene nije baš svaki dan na prodaju (FOTO)

Danas obeležavamo pobedu, mir i odajemo počast žrtvama Prvog svetskog rata! Mondoloni: Ceremonija ne bi bila potpuna bez Srbije (FOTO)

Za Svetislava je svaka njegova crkva malo čudo: Počeo je da pravi minijaturne mobilne svetinje za stare u selima i Srbe na Kosovu, a sada ih ima svuda (VIDEO)

Položen venac na Spomenik neznanom junaku: Selaković o srpskim žrtvama vek od kraja Velikog rata (FOTO)

Dan primirja obeležen u Beogradu: Stefanović predvodio centralnu državnu ceremoniju uz poruku "Živela Srbija" (FOTO)