Za litar dobre kajsije moraćete da izdvojite čak 1.000 dinara: Počela sezona pečenja rakije, u celoj Srbiji je kao u košnici

Kajsija je specifična i traži malo više truda od šljive, višnje, kruške, objašnjava stručnjak za pečenje ove rakije

  • 2
Pecenje rakije, rakija, U domaćinstvu Čavića u Mokrinu Foto: Telegraf

U selu Zagorica kod Topole ovih dana uveliko radi "vesela mašina". Domaća rakija oduvek je bila pravi srpski brend, a još ako je izašla iz domaćeg kazana mora joj se odati posebno priznanje. Upravo takvu pravu, domaću, peče domaćin Dragan Jovanović.

- Ove godine kod nas nije rodila kajsija, pa smo voće kupovali od nekih ljudi iz Gruže. Moj prijatelj mi uvek u ovome pomaže sve radimo zajedno i proizvedene količine delimo. Kajsija je specifična i traži malo više truda od šljive, višnje, kruške. Prvi korak je odvajanje koštice iz voća, zatim ubacivanje voća u kace u kojima će fermentirati (previrati), uzima se uzorak od voća iz kace i nosi na analizu da bismo ustanovili koliko procenata šećera sadrži voće odnosno koliko je potrebno dodati. Kad je vrenje dodaje se potrebna količina šećera, fermentacija uobičajeno traje oko tri nedelje i posle toga pristupamo pečenju rakije - objašnjava postupak Jovanović.

U ukletom srpskom selu od 700 kuća ostalo je samo 7: Kažu ih je knez Lazar prokleo kada su odbili da učine ono što je tražio (VIDEO)

Svake godine se u ovom domaćinstvu ispeče od 300 do 400 litara kajsijevače, a kako domaćin kaže kvalitetnu kajsijevaču nije problem prodati.

Za litar dobre kajsije moraćete da izdvojite "jednu crvenu"; Foto: Telegraf

- Cena po litru je 1000 dinara. Potražnja je prilično dobra. Kupuju ljudi za lične potrebe, vlasnici ugostiteljskih objekata. Šaljemo za Crnu Goru, Hrvatsku, na Zlatibor. Kod nas nam malo pravi problem veštački proizvedena rakija od alkohola uz dodavanje veštačkih aroma koja realno može da se ponudi po 50 odsto nižoj ceni - ističe Jovanović.

Jovanović dodaje da je teško nekome ko se ne bavi proizvodnjom rakije da razlikuje pravu domaću od veštački proizvedene rakije.

- Opasno su se izverzirali ovi što proizvode uz pomoć epruvete a ne kazana. U mom domaćinstvu se rakija peče već generacijama unazad, pekao je pradeda, deda, otac sada ja a naslediće i moj sin. Pečemo od šljive, višnje, kajsije, dunje, grožđa, kruške, jabuke. Spravljamo i mastiku, orahovaču i medovaču. Upravo zbog toga što se ovaj posao generacijama izvodi u našem dvorištu, naša rakija je prava domaća. Brojni zadovoljni kupci su dokaz toga i hvala Bogu svake godine ih je sve više - zaključuje Jovanović.

(Telegraf.rs/GZS/TopPres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ChL

    6. avgust 2018 | 12:16

    Šljiva je 1000. Kajsija 1500. Dunja 3600. Pričam o čistom proizvodu bez ikakvih "dodataka". Takav kvalitet nema prepreka na tržištu i sa time nema "igranja".

  • Iva

    6. avgust 2018 | 12:03

    Zar moras biti strucnjak pa da ispeces rakiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA