Novica i Srba su robovali Makedoncima 20 godina: Posle batina, spavanja na zemlji i rada bez ijednog dinara, prebegli u Srbiju (FOTO)

U svom rodnom kraju, Kozjem Dolu, samo žele da budu svoj na svome

  • 2

Braća Novica i Srba Stanković iz Trgovišta, dve decenije su radno eksploatisani, uz ograničenu slobodu u Makedoniji. Radili su bez novčane naknade kod više poslodavaca kao čobani, ali i druge teške poslove. Pre deset godina prebegli su u Srbiju i svoj rodni kraj Kozji Dol kod Trgovišta.

Nevolje ih i dalje prate, bolest, povrede, nemaština, i sećanja na nemile događaje iz prošlosti. Tridesetosmogodišnji Novica i godinu dana mlađi Srba žive u adaptiranim prostorijama stare škole u Kozjem Dolu, u lošim uslovima, od osam hiljada dinara socijalne pomoći.

Zablistao gastarbajterski novac: Žene se okitile zlatom, pa krenule na vašar (FOTO)

- Teško je ali šta će ne može se ništa. Šta vam najteže pada? Pa najteže je što nemamo svoj dom, svoju kuću. Svoju da imamo imovinu, svoje da imamo, da smo mi gazde, a ne da sedimo u zadružnom domu u raspadnutoj školi, što zimi ne može da se zagreje dovoljno - kaže Novica Stanković iz Kozjeg Dola.

Improvizovani dom u polusrušenoj školi Foto: Printskrin/RTS

Srbu je pritisla bolest, problemi sa srcem i plućima, a Novicu je pre četiri godine povredio bik i od tada je invalid.

- Sa srce tu me muči, sad je počelo naglo da me muči. Ne mogu da radim teško. Najviše me muči u leđa -  žali se Srba Stanković iz Kozjeg Dola.

Srbu muče srce i pluća Foto: Printskrin/RTS

- Ja hodam na štake, a ne treba ništa da primam, nikakvo primanje nemam, niti tuđu negu, ništa - nadovezuje se Novica Stanković iz Kozjeg Dola.

Zla sudbina zadesila ih je posle smrti oca Krstana 1984.godine. Da bi preživela, njihova majka Olga prešla je da živi u pogranično selo German kod Krive Palanke u Makedoniji. Pristala je da Srba i Novica nadniče. Čuvali su ovce za hranu i spavali u štalama, šupama, na zemlji, i često bili zlostavljani. Sećanja na to prate ih i danas.

Novica je invalid od kada ga je povredio bik Foto: Printskrin/RTS

- Jedan me Stojadin tuko, što nisam ni zgrešio u životu, nisam napravio loše u životu. Maltretirao me, tuko me i druge je tukao - priseća se Srba Stanković iz Kozjeg Dola.

Foto: Printskrin/RTS

Lokalna samouprava u Trgovištu pronašla je donatora koji bi braći Stanković sagradio kuću na crkvenom imanju, kažu da su to oni odbili. Srba i Novica žele da žive kao i drugi ljudi, sanjaju svoj dom i mir koji kažu nisu pronašli ni danas.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA