≫ 

Gazivode skrivale srednjovekovno nasleđe: Na dnu jezera ronioci otkrili blago srpske istorije (FOTO)

Spomenici kulture decenijama skrivani od nas

  • 36

Jezero Gazivode na severu Kosova predstavlja veoma važnu stratešku tačku. Onaj ko kontroliše Gazivode, kontroliše snabdevanje vodom i električnom energijom na teritoriji celog Kosova. Međutim, značaj ovog jezera je veći nego što možemo da zamislimo, a tajne koje prekriva voda, otkrio je režiser filma "Gazivode, putevi Jelene Anžujske", Dušan Jovović.

Poslednji bombondžija u Vranju: Mile ručno pravi slatkiše, a kaže da se od prodaje može lepo zaraditi (FOTO)

Zahvaljujući svojim naporima i izuzetnom zalaganju, doktor digitalne umetnosti, Dušan Jovović, okupio je međunarodni tim istraživača koji su u dubinama jezera Gazivode otkrili ostatke dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kulu zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, a to je samo deo otkrića i spomenika koji svedoče o srednjovekovnoj, ali i mnogo daljoj istoriju ovog tla.

Jezero Gazivode je veoma važna strateška tačka Foto: Privatna arhiva

Film "Gazivode, putevi Jelene Anžujske" rasvetliće zašto je majka Svetog kralja Milutina i prabaka Dušana Silnog, značajna, a istovremeno i intrignatna istorijska ličnost. Postoji mogućnost, da je tokom rada na ovom projektu, otkriveno mesto na koje su prenete mošti Jelene Anžujske, a za kojima se decenijama traga.

Ostatak teksta i fotografija pogledajte OVDE.

VIDEO: KFOR pod punim naoružanjem stajao na prilazu jezeru Gazivode

(Telegraf.rs/ Srbija Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milo

    11. avgust 2018 | 13:36

    Svako vestacko jezero, sto za vreme Jugoslavije napravljeno, skriva Srpsku ISTORIJU.

  • Blagoje jaksic

    11. avgust 2018 | 14:21

    Dobro jutro budalasta i zaostala Srbijo koju nista ne zanima osim ulaska u EU a nije svesna da je Evropa davno dosla u Brnjak(Stari ibarski Kolasin sada opstina Zubin potok) kada je Jelena anzujska sagradila svoje dvore,prvu skolu za devojke i na kojem se jelo srebrnim posudjem).

  • Љиљана

    11. avgust 2018 | 13:27

    И то се све дешава на брзину, 1974., и све српска села и манастири. Ко је био на власти тада. Сећам се да је народ протестовао, али српски и косовски комунисти су то протежирали и гурали, против воље народа. И сад где је та документација, па ваљда се зна ко је владао тим деловима? Ко је коме више у гузу улазио?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA