≫ 

Ivan i Panta kupali su se u reci kada su pali pokošeni: U srpsku decu ispaljeno je 78 metaka, a ni posle 15 godina niko nije odgovarao

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije su iz godine u godinu bili razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata

  • 48

Danas se navršava 15 godina od zločina u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, teško su ranjeni Ðorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Tada je ispaljeno 78 metaka  u nedužnu decu.

DEČAK KOJI JE PREŽIVEO ZLOČIN U GORAŽDEVCU ZA TELEGRAF: Samo želim da pogledam ubice u oči i pitam: "Zašto?" (FOTO)

Godišnjica zločina biće obeležena u Beogradu i Goraždevcu.

U Beogradu u Spomen Sobi Kosmetske žrtve, u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih, prisustvovaće potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministri, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i predstavnici grada.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Damjan Jović prisustvovaće u 11 sati u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastosu Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. Nakon parastosa Jović će obići grobove dečaka i u centru Goraždevca položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije su iz godine u godinu bili razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata; Foto: Telegraf

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić ocenio je juče da se budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine i da je kažnjavanje terorista i zločinaca nesumnjivi interes oba naroda.

Euleks je usled nedostatka dokaza 2001. godine obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije su iz godine u godinu bili razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala 500 metara od centra sela nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. Zbog tog zločina održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postvljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su išli na zadušnice.

Vučić o planu Angele Merkel za Kosovo:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    13. avgust 2018 | 09:27

    Prosto neverovatno koliko neko može biti bezdušan da ruši nečije spomenike. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

  • Realista

    13. avgust 2018 | 09:42

    Dragi moji Srbi, ovo vam je dokaz da sa šiptarima nema zajedničkog života.

  • u

    13. avgust 2018 | 14:28

    Da li ima pravde za ovako nesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA