≫ 

Istok ili Zapad? Pred Srbijom će se uskoro naći velika dilema koja će podeliti javnost, a neutralnost neće biti moguća (VIDEO)

Pitanje je da li pratiti ono što će odabrati EU ili postupiti suprotno preporuci Evropske komisije

  • 17

Danas će sunce u Madridu zaći oko 21.09 sati, a u Beogradu već oko 19.40. Oba grada su u istoj vremenskoj zoni - srednjeevropskoj, a kako se u Evropi uveliko razmatra ukidanje letnjeg (ili zimskog) računanja vremena, veliko je pitanje šta će se nakon tog događaja dogoditi kod nas.

Da li je ovo početak ukidanja letnjeg i zimskog računanja vremena?

Danas se završava velika anketa u Evropskoj uniji koja bi trebalo da pokaže šta građani misle o ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena. Svi izgledi su da će letnje (ili zimsko) računanje vremena konačno biti ukinuto, samo je pitanje koje godine će se to dogoditi.

Foto: Profimedia/Alamy

Pitanje za Srbiju, koja se nalazi na samoj granici vremenske zone jeste: koje vreme bi trebalo zadržati: ako bismo ostavili zimsko računanje, sunce bi kod nas danas zašlo već u 18.41, a u decembarskim danima i dalje bismo poslednje zrake gledali oko 16 sati.

Ako bismo izabrali letnje računanje vremena, a cela Evropa se opredeli za zimsko, zapravo bismo upali u drugu vremensku zonu - onu koju koriste Grci, Bugari i Rumuni. To bi značilo da bismo već pri prelasku u Republiku Srpsku, Hrvatsku ili Crnu goru morali da pomeramo kazaljke na satu, ali bismo, kao i naše komšije sa druge, istočne strane, imali sat više popodnevnog sunca.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako prenosi Dojče vele (DW), oko dva miliona građana EU se uključilo u onlajn raspravu koja je započela 4. jula, a završava se danas. Međutim, u Evropskoj uniji ništa nije jednostavno, pa ni pomeranje kazaljki.

Odluka koja je doneta pre 30-40 godina u današnjoj, složenoj zajednici prava je kost u grlu. Sledi vrednovanje rezultata ispitivanja, potom analize stručnjaka i, na kraju preporuka Evropske komisije nacionalnim državama članicama.

Pa ipak, promena je izvesna, jer čak i Evropska komisja priznaje da je ušteda energije minimalna, a sat spavanja više ili manje remeti bioritam stanovnika.

Evropska unija pomera kazaljke zajedno još od 1996. godine, a u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Rusija je jedna od prvih evropskih zemalja koja se odrekla zimskog računanja vremena u korist letnjeg i to još 2011. godine, posle 30 godina otkad je promena uvedena. Međutim, tri godine kasnije odlučili su da vrate i zadrže - zimsko računanje.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    16. avgust 2018 | 13:33

    Zapad naravno sa svojm bracom iz Republike Srpske.

  • marko

    16. avgust 2018 | 13:55

    Zapad-plata 200 eur u stranim fabrikama u Srbdalje cepanje teritorijakancer od uranijuma pola stanovnistvaIstok- Nafta i gas po najvecoj mogucoj ceni. podrska samo na papiru. najbolje da cutimo tu gde jesmo ni istok ni zapad.

  • Lugano 1

    16. avgust 2018 | 13:46

    Najlepša je neutralnost,samo pitajte Švajcarce šta za to treba i koliko košta,pa ako možete uhvatite se u to kolo pa igrajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA