Aleksandar je poslednji leskovački terzija: Napunio je 100 godina i ima recept za dug život (FOTO)

Vedrog duha, vitalna starina i veliki humanista na kraju poručuje mladima da su znanje i rad najveći kapital

  • 2

Aleksandar Stojanović koji je ovih dana napunio 100 godina poslednji je leskovački terzija. Radio je i stvarao više od 50 godina. Svakodnevne šetnje, nega cveća, zdrav obrok recept su za dobro zdravlje i dugovečnost.

Iglu i srmu ostavio je pre pola veka. Nošnja koju je izrađivao Aleksandar Stojanović nekadašnji leskovački terzija odlazila je širom zemlje ali i Evrope. Ove jeleke, anterije, pojaseve koje ponosno pokazuje pokloniće Narodnom muzeju.

DOKTOR OTKRIO RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Sada ima 100 godina, a s 95 je otišao u penziju (VIDEO)

- Volja, volja, volja i sve nastaje. Ja sam sve sa voljom radio - kaže Aleksandar Stojanović.

Radio je od svoje desete godine. Kaže često i po 20 sati dnevno. Stekao je dosta i za sebe i potomke. Rada se ne odriče ni u stotoj. Uz fizičku aktivnost ima još saveta za dugovečnost.

Aleksandrova lična karta, Printskrin: RTS

- Posna hrana dug život, rano ležanje, rano ustajanje - kaže Aleksandar za RTS.

Samoća mu teško pada zato se raduje svakom susretu sa Slavoljubom Karabegovićem čiji je deda bio terzija. Porodično prijateljstvo traje 6 decenija.

- Funkcioniše fenomenalno. Njegova memorija je neopisiva. On će vam danas moći recimo da objasni šta je bilo pre 90 godina - kaže Slavoljub Karabegović, Aleksandrov prijatelj.

Aleksandar je pravio narodne nošnje, Printskrin: RTS

U svom veku gospodin Aca preživeo je što šta. Ratove, zemljotrese, poplave. Kad god je trebalo pomagao je narodu i crkvi u koju obavezno odlazi na svoj rođendan.

- Kad je bio zemljotres u Skoplju ja sam sam dao 20 hiljada dinara. Odneo sam u opštinu,dali su mi priznanicu. Dao sam i kola na raspolaganje, ganc nova. Samo što sam kupio kola - dodaje Aleksandar.

Vedrog duha, vitalna starina i veliki humanista na kraju poručuje mladima da su znanje i rad najveći kapital.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    21. avgust 2018 | 10:31

    Koliko puta sam stala pored izloga vase radnje dok sam bila mala diveci se vasem radu i umecu uvek mi je za oko zapela mala narodna nosnja za devojcice nisam imala srece da je imam ali secanje na taj izlog me vraca u lepe dane mog detinjstva sada kada dodem u moj grad neprepoznatljiv mi je tuga sta su uradili od njega nepismeni klinci bi da citajual neumu da su samo malo vise obratili paznju na duh nasega grada kakve divne ljude imajuda pitaju nauce od njihonbi bio mali mancesterkao nekada vama hvala na svemu puno zdravlja ilepih trenutaka od vase lleskovcanke

  • Nena

    21. avgust 2018 | 10:19

    Ja vas pamtim kao mala dok sam bila uvek nasmejanog lika zelim vam puno zdravljailepu starost dobro dobrim se vraca hvala na savetima idobrim delima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA