Misle da je pošta raj za trgovinu na crno: Bez ikakve provere šalju zmije, oružje, devize. Zato će uskoro svi biti legitimisani na šalteru

Falsifikovana i sumnjiva roba sve češće se umesto na tezgama nalazi u paketima

  • 0

Nedavno otkrivanje bebe pitona u poštanskoj pošiljci otvorilo je pitanje zloupotrebe te poštanske usluge. Nadležni tvrde da su trgovci nelegalnom robom na ulicama i tezgama prešli na poštanske pakete i na ovaj način trguju robom koja je najčešće falsifikovana. Zato predlažu obaveznu identifikaciju i primaoca i pošiljaoca paketa.

Jagodinka poslala sinu pošiljku, radnik pošte rutinski otvorio paket, pa shvatio da ga sekunde dele od najstrašnije smrti

U pošiljci označenoj kao delovi za bicikl, radnici Pošte pronašli su bebu pitona. Paket je iz Jagodine putovao za Novi Sad, a nelegalni transport otkrili su radnici u novosadskoj pošti kada su primetili da je paket oštećen.

Ovaj slučaj bebe pitona u poštanskoj pošiljci nije prvi, a nadležni kažu da je slanje nedozovljenih stvari u poslednje dve godine u porastu.

- Pre dve godine smo imali slučaj da je u poštanskoj pošiljci koja je poslata iz Pirota u Inđiju, pronađena živa zmija. To nisu jedinstveni slučajevi. U pošiljkama su se nalazili čak i delovi oružja. Nalazile su se i opasne materije. Vrlo često se u pošiljkama nalazi novac i to devizni novac - rekla je Marija Vučenić, načelnik Odeljenja za poštanski saobraćaj i nadzor.

Foto-ilustracija: Tanjug/MUP, Telegraf

Sadržaj pošiljke se ne proverava, a zloupotrebe se teško otkrivaju.

- Ukoliko postoji sumnja da je nešto od sadržaja koji nije dozvoljen za prenos, a deklarisano je na dokumentu da je nešto drugo, komisijski se otvara i u skladu sa tim šta se pronađe u pošiljci obaveštava se odgovarajući organ - rekao je Goran Đerić, direktor funkcija usluga.

Kako kaže Marija Vučenić, prosto se vide neke adrese, koje se ponavljaju i to nije samo slučaj kod javnog poštanskog operatora, nego i kod drugih operatora.

- Neki pošiljaoci daju neke nelogične adrese - istakla je Vučenić.

Foto-ilustracija: Tanjug/MUP, Telegraf

Do sada nije postojala obaveza da pošiljalac i primalac daju na uvid identifikaciona dokumenta. To će, najavljuju u Ministarstvu telekomunikacija, uskoro promeniti. Ipak, ta novina ni na koji način neće ugroziti privatnost građana, niti njihovo pravo na tajnost pisama.

- Najvažnija novina odnosi se na član 47, koji uvodi obavezu registraciju svakog pošiljaoca koji šalje bilo da je u pitanju vrednosna bilo da je u pitanju lična pošiljka. I takođe će biti u obavezi, kako pošiljalac tako i primalac da se registruje - rekla je Tanja Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto -ilustracija: Tanjug/Dragan Stanković, Telegraf, Promo

Prema njenim rečima, neophodne su bile ovakve izmene, pre svega da bi se zaštitila i bezbednost građana i sprečila dalja trgovina nelegalnom robom kao i da bi se ispunile međunarodne obaveze kada je u pitanju borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

U poštanskim paketima su pronalaženi i drugi nedozvoljeni predmeti, poput falsifikovane garderobe, obuće, a nadlženi kažu a je u poslednjih nekoliko godina u pošiljkama otkrivena nelegalna roba u vrednosti od više stotina miliona dinara.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA