≫ 

Dobila je brašno, so, vodu i malo svinjske masti: Vranjanka je napravila specijalitet o koji se sada svi otimaju (FOTO)

Ova pita pravi se još od 19. veka

  • 6

Domaćice iz Vranja su poznate kao prave kulinarke, i svaki specijalitet koji one naprave bolji je od prethodnog. Međutim, jedan se posebno izdvaja. U pitanju je samsa, koja se pravi po receptu svekrva i majki, a sprema se u Vranju još od 19. veka. Na prvi pogled prazna pita, a zapravo sočna od upijenog kiselog mleka i tucanog belog luka.

Za samsu je potrebno kilogram mekog brašna, pola litre otopljene svinjske masti, soli i vode.

Srbi u emisiji "Bizarna hrana Amerike": Naše jagnjeće pečenje, pita sa sirom i kolo oduševili Amere (VIDEO)

U kilogram brašna, doda se so i zamesi mlakom vodom.Testo se razvuče oklagijom, koja se na jugu Srbije naziva sukaljka. Potom se testo razvlači do debljine od pet milimetara u oblik kruga. Premaže se jednom do dve kašike otopljene masti.

Foto: S.Tasić

Otprilike se testo dvoji na 12 loptica, koje se razvlače u trake, ređaju se jedna preko druge i premazuju mašću. Sve se to opet razvuče u veliku koru. Zatim se dva puta savija testo i dobija se dugačka debela traka, koja se seče ukoso tako da  se dobije testo u obliku malih baklava. Komadići testa slažu se u namašćen pleh.

- Može i da se seče, na nekoliko traka dužine pleha. Čim dobije zlatnu boju tokom pečenja vadi se iz rerne. Pečena samsa preliva se jednom čašom kiselog mleka u koje je dodat sitno zgnječen beli luk. Vrela samsa se premaže tom smesom. Kad se prelije smesom od kiselog mleka, ne vraća se u rernu - otkriva recept jedna od Vranjanki.

Foto: S.Tasić

Prvo mesto osvojila je Blagica Krstić iz Vranjske Banje, Gorica Risteski iz Udruženja Makedonaca "Goce Delčev" iz Vranja zauzela je drugo, dok je treće mesto pripalo Ljubinki Stevanović iz Vladičinog Hana. Specijalno priznanje za najbolјe aranžirani sto pripalo je Slavica Nikolić iz Vranja.

Foto: S.Tasić

Samsa je najbolja kada se jede topla. Godinama se već u Vranju održava nadmetanje u spremanju najbolje samse.

(S.T)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    25. avgust 2018 | 10:18

    Ovo skroz gore na slici u clanku po izgledu je istovetno ono sto sam ja jeo u Novom Pazaru,Sjenici,Tutinu,celoj Raskoj oblasti/Sandzaku ,manastiru Sopocani i te male pitice u velikom krugu naredjane se mogu praviti na taj nacin ali i puniti sa mesom,crnim lukomk i biberom a preliv kada je gotovo preliva se sa jogurtom nekoliko puta pounjen sa iseckanim belim lukom. I To nazivaju MANTIJE u Raskoj oblasti (Sandzak) koje je tradicionalno jelo koje se pravi vekovima sa koleno na koleno ... E sad treba istraziti poreklo MANTIJA ili SAMSA kako ga nazivaju u Makedoniji. Nezaboravimo da je Otomanska imperija bila na Balkanskim prostorima 500 godina,zbog nedostatka medicine i tehnologije smrtnost je bila daleko veca a prosecan starost ispod 50 godina dakle radi se mozda i vise od 10 generacija koje su zivele pod Otomanskom imperijom dakle ta sva jako ukusna jela treba istraziti daleko u proslost....jer sve te pite,baklave,mantije uveren sam nisu hriscanskog porekla vec su donete Osmanlijskim carstvom i Otomanskom imperijom. Bio sam turisticki u nekim zemljama zapada ja nisam nigde video da se prodaju mantije,razne pite,baklava vec i ako ih nadjete to je delo nekog stranca balkanskog ili turskog porekla koji je otvorio butik i pravi te lepe produkte. Posto Otomanska imperija nije obuhvatala i zapadnu Evropu stoga se zakljucuje da su pite,baklave,mantije,samse dosle sa Turcima u periodu Osmanlijskog carstva,Otomanske imperije na Balkanu. Nevidim lose da su se razne ishrane kulture mesale na Balkanu,to mu daje specificnost i posebnu vrednost. Svaka kultura ishrane je privlacna za sebe a na ljudima je da prave i jedu sto im dusa zeli. Ja kad odem za Sarajevo rado popijem tursku kafu sa ratlukom i hladnom vodom ili pojedem baklavu u poznatu Sarajevsku poslasticaru SARAJ a da nepricam kako su predivne razne vrste pita u buregdzinici BOSNA na Bas Carsiji u Sarajevu. Licno sam video da turisti uzivaju u tim predivnim specialitetima koje licno smatram da su period kulturnog nasledja iz vremena Otomanske imperije,naravno pored nasih Srpskih tradicionalnih jela uveren sam da je prelepo zadrzati i negovati i ta preukusna jela koja smo dobili kulturnim nasledjem iz perioda Otomasnke imperije.

  • Ccc

    24. avgust 2018 | 22:22

    Prelepo.Žene svaka vam čast.Uzmite pero u ruke i izdajte knjigu recepata da zaradire nesto Motete kao predlog da otvorite školu kuvanja specijaliteta iz vašeg kraja.

  • gruzanin

    24. avgust 2018 | 23:16

    Aj sad neko nek izvali da je ovo tursko jelo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA