≫ 

Zašto su žene sa visokom platom kažnjene kad ostanu trudne? Umesto pune zarade tokom trudničkog dobijaju samo 3 prosečne plate

Ako donosimo zakon, on mora da se odnosi na sve, smatraju žene

  • 39

Žene u Srbiji koje imaju dobro plaćene poslove ostaće bez velikog dela primanja kada zatrudne, jer im se tokom bolovanja, bez obzira koliko visoke plate imale, na račun uplaćuje najviše 1.240 evra.

Upravo je ovaj iznos limit koji će država isplaćivati mamama za vreme tudničkog i porodljskog odsustva. To znači da će žene preduzetnice, one koje se nalaze na menadžerskim pozicijama, doktorke u privatnim klinikama, kao i žene koje se bave marketingom, IT poslovima i ostalim visoko stručnim zanimanjima biti kažnjene zbog trudnoće, što je u suprotnosti sa državnom politikom podsticanja nataliteta.

Nova promena koja je razbesnela pojedine žene: Porodilje će umesto 5 primati maksimalno 3 prosečne plate, koliko god pre toga zarađivale

Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka Centra za mame, smatra da je u pitanju nefer diskriminacija žena koje imaju najviše plate.

- Javilo nam se dosta mama koje su u toj raspodeli novca oštećene. Njihovi poslodavci godinama uplaćuju ogromne poreze i doprinose na te njihove zarade i na taj način pune državnu kasu. Ako donosimo zakon, on mora da se odnosi na sve. Zašto je žena koja ima veću platu diskriminisana u odnosu na onu koja ima manju - pita se Ružičić.

Uspešne žene zarađivaće manje na porodiljskom, Foto: Telegraf

Objašnjenje nadležnih je da je ova odluka donesena kako bi se sprečile zloupotrebe žena koje su se fiktovno zapošljavale i uvećavale zarade neposredno pre trudnoće i na taj način povećavale sebi naknadu tokom bolovanja.

- Jasno je nama da je to postojalo, da su se mnoge zapošljavale kod "kuma Jovice", ali novim zakonom je produžen rok za obračun naknade na 18 meseci i samim tim je smisao zloupotreba svedena na minimum, jer se ova prevara nikome neisplati - objašnjava Ružičić.

Ona je svesna da će mnogi da pomisle da je glupo što se ove žene žale kada i dalje dobijaju veće naknade od mnogih, ali da je to podjednako nepravedno kao i ova odredba zakona.

- To jeste dosta novca za mnoge ljude, ali te žene imaju život u skladu sa svojim primanjima, imaju veće rate za kredite i druge obaveze koje su preuzele jer su računale na novac koji su zaradile, a onda im taj novac neko oduzme. One se time destimulišu da rađaju decu - objašnjava sagovornica Telegrafa i dodaje da Centar za mame ima u planu dalje akcije u cilju rešavanja ovog problema.

VIDEO:  Za sve buduće roditelje - Ukoliko želite bezbrižnu trudnoću obavezno pogledajte video koji sledi: 

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandra

    28. avgust 2018 | 12:55

    Naravno,svako ko se bori da bolje i lepse zivi treba da se kazni!Najbolje je uzimati od ovih zena koje su se skolovale,obrazovale i radile da bi se dalo onima koje se sedele kod kuce i kojima nije padalo napamet da rade.Svako treba da ima onoliko koliko je zaradio.I nije fer uzimati od njih.Makar prijavljene bile i kod "gazda Jovice",one su to morale da isfinansiraju. P.S Nisam imala platu od 1200 evra,vec sam na porodiljskom bila na minimal

  • poslednji don

    28. avgust 2018 | 11:41

    I sta kazete, imamo problem sa belom kugom? Gospodo, kada bi prestali da tretiramo zene kao gradjane drugog reda i zapravo ih nagradili a ne kaznjavali kada radjaju mozda bi se vise njih upustile u majcinstvo.

  • 031

    28. avgust 2018 | 11:40

    Sve zene koje su na trudnickom treba da imaju punu platu isto kao da su na poslu. Treba doneti takav zakon. To je jedan od nacina za podsticanje da nas bude vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA