Srbi ginu zarađujući za hleb: Čak 24 radnika izgubila su život u 2018. zbog loše zaštite na radu

Samo u poslednjih nedelju dana poginula su tri radnika

  • 6
Gradiliste, nesreca, stara americka ambasada, Brat poginulog radnika Foto: Marko Jovanovic

Nedovoljna ili neadekvatna zaštita radnika od početka godine odnela je 24 života, a trećina žrtava je stradala na građevini.

Pokušao da golim rukama zaustavi padajući zid: Radnik koji je poginuo na gradilištu u Kneza Miloša preživeo Košare (VIDEO)

Samo u poslednjih nedelju dana poginula su tri radnika, a poslednji slučaj desio se na gradilištu poslovno-stambenog objekta između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu, gde je radnik stradao kada se na njega obrušio zid.

Foto: Marko Jovanović

Kada je reč o ovom slučaju, direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović kaže za Tanjug da se odgovornost redovno prebacuje sa jednih na druge.

- U ovom slučaju koji se desio na gradilištu u Beogradu, ne može svoj deo odgovornosti sa sebe da skine onaj ko je dao dozvolu, a dozvolu za tu vrstu gradnje daje Grad - kaže Ðurović.

Objašnjava da je zakon jasan i da u okviru Grada Beograda radi građevinska inspekcija koja je, kako navodi, u obavezi da obavlja kontrolu i nadzor nad objektima kojima izdaje dozvole za izgradnju.

Radnik koji je juče izgubio život, a kojem poslodavac nije obezbedio ugovor o radu, podseća Ðurović, svojevremeno je bio i pripadnik jedinice vojske Srbije u reonu karaule Košare tokom NATO agresije.

Foto: Telegraf.rs

Ðurović kaže da je u ovom slučaju u toku istraga koja će utvrditi propuste izvođača ali i investitora, a Inspektorat će, kaže, protiv njih verovatno podneti krivične prijave.

Najviše radnika, navodi Ðurović, strada upravo u glavnom gradu, pet ih je izgubilo živote od početka godine.

Iako su novčane kazne za "rad na crno" visoke i kreću se od 800.000 do dva miliona dinara, inspektori rada su u prvih sedam meseci zatekli kod poslodavaca 10.258 radnika bez ugovora.

Ovi poslodavci su nakon intervencije inspektora zaposlili 8.663 radnika što je 84 procenta.

Jedan od značajnih problema u borbi protiv nelegalnog rada, kažu u Inspektoratu, su i blage kazne koje izriču sudovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    30. avgust 2018 | 16:44

    Znači neko mora da umre, da bi proradile državne institucije??? Pa na kome je onda najveca odgovornost? Zašto investitor da plaća krivičnu prijavu,kada mu je država Srbija dozvlila da zaposli radnike na crno.

  • Kalendar

    30. avgust 2018 | 19:00

    Dobro nam je krenulo, za dve godine biće nam bolje !

  • Dika

    30. avgust 2018 | 21:11

    Pa pola Srbije je ne prijavljeno Sta kao ne znaju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA