Samo za starije od 30: Uz ove dve pesme su skoro pola veka prvaci polazili u školu "Mamino prvače" i "Budi najbolji đak"

Niko nije zamerao što se u obe pesme pominje sin, ali ne i ćerka, kao da devojčice ne polaze u školu

  • 5

"Nova školska počela godina, ja sam svoga opremila sina, radosna sam srećna i vesela, što sam sina u školu povela", odjekivalo je od 1969. godine sa svih radio stanica stare Jugoslavije prvog školskog dana. Stotinama puta. Posle 13 godina ovoj pesmi pridružila se i "Sutra sine polaziš u školu, neka ti je korak lak, čedo moje, moja prva nado, budi najbolji đak".

Raduju se svi prvaci, postali su pravi đaci: Dečji žamor ponovo ispunio đačke klupe

Mnogi se i danas sećaju da je prvih septemnarskih dana teško bilo čuti bilo koju drugu pesmu na radio stanicama koje su imale želje i pozdrave. A počelo je 1969. godine kada je "Diskos", diskografska kuća iz Aleksandrovca, snimio ploču Simonide Side Marković. Ona je bila jedna od prvih kragujevačkih pevačica narodne muzike šezdesetih godina 20. veka.

Nekada su se prvačići ispraćali uz ovu pesmu, Foto: Promo/Diskos

JA SAM SVOGA OPREMILA SINA

Pesmom "Mamino prvače" polazak u školu prvacima su čestitali roditelji, babe i dede, ujaci, stričevi, tetke i komšiluk. A tada je bilo mnogo prvaka, što kada se pomnoži sa rodbinom daje ogroman broj emitovanja ove pesme.

"Nova školska počela godina, ja sam svoga opremila sina, radosna sam srećna i vesela, što sam sina u školu povela. Moje malo đače, mamino prvače, uči dobro sine, do kraja godine. Svakog dana, sve više i više, iz bukvara sin čita i piše, naučio uz maminu ruku, sve brojeve i celu azbuku. Mili sine mamina je želja, uči dobro, slušaj učitelja, majci srećom da obasjaš lice, da na kraju imaš sve petice."

ČEDO MOJE, MOJA PRVA NADO, BUDI NAJBOLJI ĐAK

A onda je 1982. godine Snežana Đurišić snimila pesmu "Budi najbolji đak":

"Lete dani kao ptice, zlatna jesen opet dođe, došlo vreme čedo moje i u školu da se pođe. Sutra, sine, polaziš u školu, neka ti je korak lak, čedo moje, moja prva nado, budi najbolji đak. Sa tobom ću sutra poći, i poneti tvoje knjige, kao pravi prijatelji, delićemo đačke brige. Učitelje slušaj svoje, i ne žali trud i muku, da od tebe sutra bude, pošten čovek vrednih ruku."

Snežana Đurišić: Delićemo đačke brige, Foto: Promo/ PGP/RTS

Dve pesme su vrlo slične, te su mnogi u godinama koje slede znali da ih pomešaju, ali koju god su naručivali, poenta je ista.

Vreme je bilo takvo, u obe pesme roditelji su od dece očekivali da slušaju učitelje, ne žale muku i postanu "pošten čovek vrednih ruku".

Vreme je bilo i takvo da niko nije zamerao što se u obe pesme pominje sin, ali ne i ćerka, kao da devojčice ne polaze u školu.

Vreme je bilo takvo, u obe pesme roditelji su od dece očekivali da slušaju učitelje, ne žale muku i postanu "pošten čovek vrednih ruku", Foto: Telegraf

Ovako zvuči možda prva pesma, stara pola veka, namenjena čestitanju polaska u školu https:

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijo

    3. septembar 2018 | 21:42

    Za one koji ne znaju,"sine" se govorilo i devojčicama....

  • Nikolas

    3. septembar 2018 | 22:20

    A MI SMO DOBIJALI CRVENE MARAME OD BANDE CRVENE !! ODMAH SU NAS UCILI PESMU ,MI SMO MLADI PARTIZANI ,MI VOLIMO SVOJ RODNI KRAJ !!! UCILI NAS DA NAM JE JOSKA SVIMA TATKO A I JESTE JER NAM JE SVIMA MAJKU SRPSKU!!!

  • Сремуш

    3. septembar 2018 | 22:37

    А шта ради Кија?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA