Skandal u Bujanovcu: Roditelji ne žele da im deca idu u školu sa Romima, oko 25 đaka i dalje van klupa

Domaći zakoni oštro su protiv diskriminacije

  • 13

Oko 25 prvaka iz Bujanovca nije počelo školsku godinu, jer se njihovi roditelji protive da pohađaju mešovita odeljenja sa romskom decom, već traže da njihova deca budu raspoređena onako kako su bili po grupama u predškolskoj ustanovi.

Mreža organizacija za decu Srbije osudila je dešavanja u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Bujanovcu gde nastava za jedan deo prvaka nije počela zbog nezadovoljstva njihovih roditelja formiranjem mešovitih odeljenja koja bi trebalo da pohađaju i romska deca.

Oštro pismo patrijarha Irineja carigradskom Vartolomeju: Protiv pravila je da svaka nova država traži svoju crkvu

- Deca romske nacionalnosti su često izložena različitim oblicima indirektne ili direktne diskriminacije, a formiranje segregisanih odeljenja ili škola svakako predstavlja vid diskriminacije koji je zabranjen antidiskriminacionim propisima Srbije, kao i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - ocenila je ta nevladina organizacija.

Skandal u Bujanovcu Printskrin: Youtube/spalesg

U saopštenju se podseća da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno da se u obrazovnom sistemu izdvajaju pojedinci ili grupe, između ostalog i po osnovu rasne, nacionalne, etničke, jezičke ili verske pripadnosti.

Mreža organizacija za decu Srbije je dodala da segregacija u obrazovanju ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već povećava i rizik od siromaštva i stigmatizacije.

- S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i neromske dece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije - dodaje se i podseća da i domaći zakoni i međunarodni pravni okvir nalaže da i resorno ministarstvo i lokalna samouprava preduzmu mere da se spreči diskriminacija i segregacija po osnovu bilo kog ličnog svojstva.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    7. septembar 2018 | 10:31

    Cekajte malo, jeste pitali te roditelje zasto nece da im deca idu u razred sa Romima? Najlakse je odmah reci diskriminaaacija. Hajde da pitamo uciteljice i nastavnike u Padinskoj skeli kako je njima kada im Romi koji su dobili besplatne knjige ometaju casove i druge ucenike, kako im je kada ih ti isti Romi psuju i nasrcu na njih pred ostalom decom a oni im nista ne mogu jer su zasticeni kao beli medvedi. Njih niko ne diskriminise, druga deca i dalje idu sa njima u razred pa opet, pitajte ih koliko petica imaju. Nijednu. A jedinica i neopravdanih izostanaka pun dnevnik. Ne kazem da su svi isti, svaka cast izuzecima ali njih je nazalost jako malo.

  • Nele

    7. septembar 2018 | 16:06

    Ko prima deciji? romi.Ko prima pomoc?romi.Ko prima tudju negu?romi.Ko baca smece gde hoce?romi.Ko je diskriminizovan u Srbiji?Srbi...aman bre dosta vise.

  • Južna pruga

    7. septembar 2018 | 11:53

    Plašim se da je Bujanovac izabran iz političkih razloga jer nije rečeno ko su ti koji vrše diskriminaciju. Sa druge strane i Romske zajednice ništa ne čine da se popravi ta negativna slika o njima. Teško ih je socijalizovati ako oni sami ništa ne čine po tom pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA