≫ 

Kikinda slavi mamuticu Kiku koja je hodala našim krajevima pre 500 000 godina (FOTO)

Kika se pre pola miliona godina zaglavila u močvari i nije mogla da nastavi put sa svojim krdom

  • 2

Fascinantna priča o mamutici Kiki čiji je skelet pronađen u glinokopu fabrike "Toza Marković" u Kikindi, ne prestaje da opčinjava javnost.

EVO ODGOVORA: Zbog čega su mamuti istrebljeni?

Iza iscrpnih arheoloških ispitavanja o mamutici koja je pre 500.000 godina živela na ovim prostorima, stoji jedna tužna priča o Kiki koja je zapravo ostala zaglavljena u priobalnom delu močvare, te uprkos naporima da se spase, Kika nije mogla da nastavi put sa svojim krdom.

Foto: Dragana Starčević

U čast mamutice Kike, u Kikindi se svake godine održava festival pod nazivom "Mamutfest" u Narodnom muzeju. Kako bi se mališani predškolskog i školskog uzrasta upoznali sa ovim jedinstvenim otkrićem, za njih se priređuju radionice, kulturno-zabavne društvene igre motivisane pričom o Kiki.

Lidija Milašinović, direktorka kikindskog Narodnog muzeja ponosna je na Kikin 22. rođendan.

- Ove godine sa nama su gosti iz Regionalnog istorijskog muzeja iz Bugarske, Pomorsko-povijesni muzej hrvatskog primorja iz Rijeke koji gostuje sa svojom izložbom "Karpatia Titanik". Jedinstvena prilika da se naši posetioci upoznaju sa pričom o "Titaniku" jer je upravo "Karpatia" učestvovala u spasavanju preživelih sa Titanika.

Foto: Dragana Starčević

Džinovska Kika čija se replika nalazi u dvorištu Kurije svetska je atrakcija u ovom delu Vojvodine, Srbije, pa i Evrope. Umetnici iz udruženja "Slama Land art" iz Osijeka koji su poznati po pravljenju ekoloških umetničkih dela od slame, napraviće Mamuta u njegovoj prirodnoj veličini. Nikola Faller, započeo je pravljenje ovog originalnog dela, a koliko će mu biti potrebno slame, vremena i truda saznaćemo na Danima ludaje kada će se Mamut biti dostupan za javnost.

Šestogodišnji Strahinja Mandić iz vrtića "Bambi" nacrtao je mamuticu Kiku, a kako nam kaže upoznat je sa pričom o njoj.

Foto: Dragana Starčević

- Ona je živela pre hiljadu i hiljadu godina. Bila je velika i našli su njen skelet ovde u Kikindi. Jako mi je lepo na Mamut festu, puno smo naučili o mamutima.

Dunja Starčević (6) iz "Bambija" sa sestrom Anom (8), posetila je Narodni muzej.

- Kika je prelepa, gledali smo 3D film o njoj, žao mi je što je ostala u močvari. Sve radionice su mi lepe, najviše volim da crtam. Obišli smo ceo Muzej i opet ću doći.

Foto: Dragana Starčević

Kika je pronađena u glinokopu na dubini od 21 metar

Fosilni ostaci mamuta pronađenog u Kikindi 4. septembra 1996. godine u glinokopu kompanije "Toza Marković" na dubini od 21 metar pripadaju vrsti mammothus trogontherii što je određeno na osnovu izgleda kutnjaka. Ova vrsta naziva se još i Stepski slon i prethodi vrstu mammuthus primigenius, koji se zbog karakterističnog, dugačkog krzna naziva i runasti mamut.

Pronađen skelet je gotovo kompletan, očuvano je oko 90% koštane mase. Nedostaju delovi stopala i lopatice koje je verovatno odnela voda, ili lešinari. U pitanju je ženka što se vidi po obliku otvora na karlici kroz koje je prolazilo mladunče prilikom porođaja. Starost individue je procenjena na 64 godine na osnovu godova na poprečnom preseku kljova koji su slični onima kod stabla drveta. Stručnjaci su na kostima uočili degenerativne promene koje ukazuju da je ženka bolovala od spondiloze i reumatizma-naveli su istraživači koji su radili na projektu Mamutice Kike.

Foto: Dragana Starčević

Kika je bila teška sedam tona i viskoka 4,7 metara

Kikindski mamut bio je visok oko 4,7 metara, dug oko 7 metara sa kljovama dužine 3,5 metara. Verovatno je sve sa kožom i mesom težio oko 7 tona. Imao je kratku, smeđe-riđu dlaku sličnu kao kod današnjih zebri.

Originalni Kikini ostaci čuvaju se u Narodnom muzeju u Kikindi. Svetska atrakcija u Banatu svake godine privuče više hiljada turista koji očarano stoje nad Kikinim ostacima koji se retko gde u svetu mogu videti.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA