• 4
 ≫ 

Zbog plata oštećenih porodilja rasprava u Vladi Srbije: Da li je podizanje "minimalca" rešenje?

 ≫ 

Tek što je počeo da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, već su se pojavili prvi problemi. Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje. Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Vlada traži rešenja da minimalna primanja budu veća

 • 4

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva, ostaće sa 900 dinara mesečno.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da broj onih žena koji su dobili povećane naknade je ogroman i neka kašnjenja koja stvaraju prvu vrstu zabune su zbog toga što će do kraja ove budžetske godine sve majke koje su rodile drugo, treće, četvrto dete dobiti nadoknade - 10.000 za drugo dete do dve godine i do desete godine deteta, 12 odnosno 18.000 za treće, odnosno za četvrto dete.

Samo 300 očeva u Srbiji iskoristilo je svoje pravo na porodiljsko odsustvo

Prema njenim rečima, administrativni su razlogi, a sredstva su obezbeđena i do 15. decembra te razlike će biti iznivelirane.

Sa druge strsane, one majke koje su radile manje od 18 meseci, ugovorom o delu, imale privremene i povremene poslove, one poljoprivrednice koje su vlasnice koje imaju zdravstveno osiguranje, ako taj status imaju značajno manje od 18 meseci, odnosno dve godine, kao i svuda u svetu, nemaju mogućnost da im se nadoknadi ono što bi odgovaralo ličnom dohotku već se broj meseci koliko su radile deli sa 18, odnosno 24, objasnila je Đukić Dejanović.

Kako kaže, to jesu male sume i to je tema o kojoj se razgovara u Vladi.

- Ministar Zoran Đorđević sa saradnicima već razmišlja da se mora odrediti minimalni limit - koji neće dati ženi mesečno ispod hiljadu dinara jer neko ko je radio mesec dana pa se to podeli sa 18, koliko god da je plata to je malo - rekla je ona.

SVAKA TRUDNICA JE PODJEDNAKO VAŽNA

Ali to je mali broj žena, kaže ministarka i dodaje da je svaka trudnica podjednako važna.

- Vodimo vrlo ozbiljnu brigu, gledamo kolilke su nam materijane mogućnosti da ne bismo napravili siutuaciju kao u nekim susednim zemljama - da obećamo neko davanje koje finansijski ne možemo da izdržimo jer su u pitanju sredstva iz budžeta - rekla je ona.

Mislim da ćemo već do kraja ove godine tražiti rešenja da minimum bude što je moguće veći za svaku trudnicu koja je radila makar jedan mesec, rekla je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Filip Karainčanić

Kako kaže ministarka, žene koje su najviše radile i najviše zarađivale imaju pravo na tri prosečne nadoknade, odnosno tri prosečne plate, ali se i tu traži mogućnost.

Prema njenim rečima, standard žene koja je trudna ili koja neguje svoje dete treba da bude tokom tog perioda onakav kakva je bio i kada je radila.

- Zaista mislim da će ministar Đorđević izaći na Vladu sa predlogom, a opseg u okviru koga se možemo kretati su finansije kojim mraspolažemo. Međutim, smatram da treba taj minimum da bude takav, da dostojanstvo trudnice održi i da taj maksimum obezbedi mogućnosti da standard održi kao i kada je radila -rekla je ona.

Ponavlja da se traže finansijske mogućnosti za to ali dodaje da ne treba zaboiraviti da imamo neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope kojima težimo.

- Taj minimalac bi bio zavisio od finansija jer nemamo veću vrednost nego što je dete koje treba da se rodi - kaže ona.

Kako kaže, to znači da ćemo morati da dopunimo i izmenimo zakojn o finansijskoj podršci porodice, jer mora da se popravlja i poboljšava.

- Finansijske mere su važne ali nisu jedine mere i 2017. i 2018. smo napravili korak od 7.000 milja. Prvi put žena sa sela ima ista prava kao učiteljica koja je u stalnom radnom odnosu i angažovana na poslovima na neodređeno vreme - zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

VIDEO: Vučić obećava prosečnu platu od 500 evra do kraja 2018.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • duda

  11. septembar 2018 | 10:10

  Oni (drzava) u nečiji dzep mora da "zavuku" ruku da bi sad penzioneri (imam 65 godina i penzionerka sam) mogli da primaju ono što im je četiri godine oduzeto jer od kojih para će to sve da im vrate, neka sam penzionerka ali imam decu i naš naraštaj je mnogo bitniji i nemerljiv je sa nama penzionerima, a da ne govorimo da se vozikamo za 400 dinara celu godinu, a pritom koliko plaćamo za djake kojima treba nekad zvana popularna markica, mnogo nelogičnosti ovde ima a hoćemo da nam se deca radjaju a kako će ta deca sutra da zive i šta da jedu, da se obuku, sve ostalo dazbine i nameti njibovih roditelja, izlišno je govoriti, sin gosodje Dejanović je u "belom svetu" toliko je lepo i dobro u ovoj zemlji i eto zašto nam mladi odlaze i odlazuće...

  25
  185

  Podelite komentar

 • Sumadija

  11. septembar 2018 | 13:43

  A zašto ovoliki minusti, jel to vas draga gospodo pogadja istina koja je evidentna jel male bebe nisu glasači a većinom i njihove majke (mislim vladajuće stranke) pa tako vam bode oči ovaj tekst. Hvala gospodji na ovolikoj iskrenosti, majka, sam baka i pre svega čovek!

  14
  217

  Podelite komentar

 • Ja

  11. septembar 2018 | 13:59

  900 din. Bruka. Daće vlast 950.

  13
  142

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA