• 10

Da li će Srbija sledeće godine poslednji put pomeriti sat na letnje vreme?

Države će moći da biraju letnje ili zimsko računanje vremena

 • 10

Evropska komisija predložila je danas da se ukine letnje i zimsko pomeranje sata, a da se državama članicama da sloboda da "jednom za svagda" odluče da li žele da trajno primene letnje ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi u saopštenju EK, tim predlogom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

Stanovnici EU ne žele više da pomeraju sat: Da li bi i u Srbiji trebalo da se ukine letnje računanje vremena? (ANKETA)

U saopštenju, objavljenom na sajtu EU, precizira se da se navedenim predlogom ukida sezonsko pomeranje sata na celoj teritoriji EU, postavlja se jasan i kratak vremenski okvir da promene stupe na snagu i ohrabruju se konsultacije na nacionalnom i evropskom nivou, kako bi se obezbedio ujednačen pristup među državama članicama.

Predlog Evropske komisije, Printskrin: Evropska komisija

- Pomeranje sata mora da prestane. Države članice bi same trebalo da odluče da li će njihovi građani živeti u letnjem ili zimskom vremenu. To je pitanje supsidijarnosti. Očekujem da će Parlament i Savet deliti ovaj stav i naći rešenje koje funkcioniše za naše unutrašnje tržište. Ponestaje nam vremena - rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Strazburu.

Komesarka za transport Violeta Bulc pozvala je države članice i kompanije da obave neophodne pripreme kako bi se obezbedio koordinisani pristup u celoj EU.

Kako se navodi u saopštenju, predlog EK će biti upućen Evropskom parlamentu i Savetu kako bi se zatražila njihova saglasnost.

Posle 27. oktobra 2019, sezonsko pomeranje sata ne bi više bilo moguće - Foto: sxc.hu/Shark15

Radi obezbeđivanja lake promene predlog EK predviđa da svaka država članica EU obavesti do aprila 2019. da li planira da trajno usvoji letnje ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi, poslednji put kazaljke bi morale da budu pomerene u skladu sa letnjim računanjem vremena u nedelju, 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice koje žele da se trajno prebace na zimsko računanje vremena i dalje bi mogle, i to poslednji put, da pomere sat u nedelju 27. oktobra 2019.

Posle tog datuma, sezonsko pomeranje sata ne bi više bilo moguće.

VIDEO: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lego

  Nee zimsko je bolje nek prokene na zimsko ko rusi i onda ne više

  6
  40

  Podelite komentar

 • Zorn

  Najbolje da bude kao pre sada jada se vrati u oktobru da se vise nepomera sat jel to je ono vreme od pre trideset i pet-sest godina kako je pocelo da se pomera sat na letnje racunanje vremena. Bas je veliki stres u martu kada se pomera jedan sat unapred.

  5
  43

  Podelite komentar

 • ...

  Bolje letnje

  67
  3

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima