• 8

Lažno prijavljuju porodično nasilje iz ljubomore i osvete, a nisu ni svesni da time čine dva krivična dela

Usled ovakvog ponašanja članova porodice često dolazi i do zloupotrebe dece

 • 8

Tokom nešto više od godine dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bilo je i više zloupotreba prava, tako što su pojedine osobe lažno prijavljivale nasilnika i sebe predstavljale kao žrtve ili su pak lažno svedočile o nepostojećem nasilju. 

MORATE DA VERUJETE ŽENAMA KOJE PRIJAVE NASILJE: Vesna Stanojević poručila da nasilncima ne sme da se izriče uslovna kazna!

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za Tanjug kažu da su razni motivi za ovakvo ponašanje članova porodice.

Najčešće je reč o ličnoj osveti, zatim mogućoj uceni radi ostvarivanja neke materijalne koristi, nezadovoljstva zbog kršenja obećanja člana porodice da će prestati da konzumira alkohol ili drogu, dok je kod supružnika često i preljuba motiv za lažno prijavljivanje ili lažno svedočenje.

Takođe, usled ovakvog ponašanja članova porodice često dolazi i do zloupotrebe dece, a u većim porodičnim zajednicama moguće su zloupotrebe koje čine tazbinski srodnici, kao i pobočni krvni srodnici.

Ovaj vid zloupotrebe zakonskih prava zakonom je sankcionisan kroz dva krivična dela "lažno prijavljivanje" i "davanje lažnog iskaza".

U Prvom osnovnom tužilaštvu u toku je postupanje po više krivičnih prijava za ova dela, a kao najupečatljviiji slučaj navode postupak u kojem je dežurni zamenik tužioca nalog da se protiv M. S. (44) podnese krivična prijava zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje.

Foto: Pixabay

Odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici Prvog osnovnog tužilaštva je za godinu dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postupalo po čak 322 prijave za porodično nasilje ili neposrednu opasnost od njega, kao i po više od 600 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, a tokom rada susrelo se i sa sumnjama da je reč o zloupotrebi prava.

U tužilaštvu kažu da se po službenoj dužnosti započinje krivično gonjenje osobe ukoliko se tokom izvođenja dokaza u postupku zbog krivičnog dela nasilje u porodici utvrdi da je došlo do lažnog prijavljivanja ili lažnog svedočenja i da je postojala namera osobe koja je prijavila lažno delo ili dala lažni iskaz, kao i da to nije preduzela usled opravdanog straha ili lične percepcije.

Naime, nakon podnošenja krivične prijave za nasilje u porodici, Tim za koordinaciju, koji čine postupajući zamenik javnog tužioca, voditelj slučaja Centra za socijalni rad i nadležni policijski službenik, procenjuje postojanje visine i stepena rizika od nasilja.

Ukoliko Tim utvrdi da u konkretnom slučaju postoji visok stepen rizika, postupajući zamenik javnog tužioca sprovodi dokazne radnje kako bi utvrdio da li su u konkretnom slučaju ostvareni svi bitni elementi krivičnog dela nasilje u porodici.

Međutim, ukoliko se u radnjama prijavljene osobe ne stiču svi bitni elementi navedenog krivičnog dela, to ne znači da će odmah postojati krivično delo lažno prijavljivanje ili davanje lažnog iskaza, jer tim u svakom konkretnom slučaju procenjuje subjektivni osećaj žrtve.

To je, kako kažu u tužilaštvu, posebno važno u slučajevima kada se kao posledica krivičnog dela nasilje u porodici javlja ugrožavanje spokojstva ili duševnog stanja člana porodice. 

U tužilaštvu napominju da je postojanje krivičnih dela lažno prijavljivanje ili davanje lažnog iskaza u praksi lakše dokazivo kada se radi o fizičkom nasilju.

Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Na primer, kada osoba tvrdi da ju je povredio prijavljeni na određeni način i u prilog svojih tvrdnji priloži medicinsku dokumentaciju, a u toku dokaznog postupka veštačenjem bude utvrđeno da mehanizam nastanka povreda ne odgovara navodima osobe koja je prijavila nasilje.

Ista situacija je i ukoliko osoba tvrdi da je nad njom izvršeno nasilje u određeno vreme i na određenom mestu, a iz drugih izvedenih dokaza (na primer uvidom u putnu ispravu ili snimak sa sigurnsonih kamera) bude utvrđeno da prijavljeni nije bio prisutan u navedeno vreme na navedenom mestu.

Takođe, ukoliko prilikom samog prijavljivanja krivičnog dela nasilje u porodici dežurni zamenik na osnovu svih raspoloživih dokaza, izjava učesnika događaja i očevidaca, utvrdi da se u konkretnom slučaju radi o lažnom prijavljivanju, on daje nalog nadležnoj policijskoj stanici da se protiv navodne žrtve podnese krivična prijava za krivično delo lažno prijavljivanje.

Zbog svih tih razloga je i došlo do krivične prijave protiv gore pomenute M.S. (44).

U Prvom osnovnom tužilaštvu kažu da otpočinjanje krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje ili krivičnog dela davanje lažnog iskaza doprinosi efikasnijem radu Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici, imajući u vidu da se na ovaj način postiže svrha kako specijalne tako i generalne prevencije na učinioce ovih krivičnih dela, i utiče na smanjenje broja lažnih prijava i lažnih iskaza. 

Takođe, na ovaj način omogućeno je usmeravanje stručnih kadrova i sredstava na postupanje po krivičnim prijavama kod kojih postoji osnov sumnje da su žrtve porodičnog nasilja, ističu u tužilaštvu.

VIDEO: Društvo opravdava nasilnike

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • bisenija

  Lično mislim da su stvarno preterali sa lažnim prijavama i da je sad sve nasilje .Otac koji nije imao zabranu prilaska detetu otisao u skolu da vidi uspeh deteta i tog dana je detetu bio rodjendan .Ćestitao mu rodjendan dao poklon u prisustvu uciteljice ,Dete uzelo poklon i otislo kuci ,Majka podnela prijavu nasilje dete se istraumiralo bilo mu neprijatno doslo kuci plakajuci i oboje su doziveli psihicko nasilje .Otac je dobio zabranu prilaska godinu dana detetu i majci školi .Zar je ovo nasilje .Majka 6 godina vrši otudjivanje deteta i neda nikome od srodnika da pridje i vidi dete .To nije nasilje nad detom a odlazak u školu jeste .Šta reći očevi jedino pravo imaju i moraju da plaćaju alimentacije a majkama je dozvoljeno sve i bez dokaza da prijavljuju .100 000 očeva ne vidja svoju decu nemoguće da su svi nasilnici.Deca ispaštaju zbog usijanih glava a cebtri i sudije sve pripisuju ocevima pa i sam zakon je pisan protiv muškog roda.Baka koja nije videla svoje unuče 6 godina kao i ostali srodnici po ocevoj strani.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Biljana kolar erakovic

  Otac je imao privremenu meru vidjanje sa detetom u centru za soc rad radi reuspostave licnih odnosa jer se nisu videli nekih 6 meseci.U medjuvremenu je dete imalo rodjendan i on sa bratom i majkom je otisao u skoli.Dete je imalo zadnji dan fizicko na drvoristu skole .Otac je sačekao kraj časa prisao svom detetu cestitao rodjendan dao poklon i dete je otislo kuci.Sudsku zabranu prilaska detetu nije imao.Majka je prijavila da je dete doslo uznemireno ponizeno i ona i dete su doživeli psihičko nasilje .Otac je dobio godinu dana zabrane prilaska detetu ,majci školi. 6 godina majka otudjuje dete i nedozvoljava nikome od oceve familije da vidi dete niti bilo kakvu komunikaciju ,ali mjke su u pravu i njima se sve veruje. Otac nije želeo da se žali već odlućuje da digne ruke od deteta jer za 8 godina borbe za dete dobija krivičnu prijavu i zabranu .Gde je tu zakon pravda.Očevi u Srbiji služe samo da im se sudi i da budu bankomati .100 000 očeva nevidja svoju decu pa nisu svi nasilnici .

  5
  0

  Podelite komentar

 • Aha

  Dok oni utvrde idok sprovedu zakon neko padne mrtav od supruznika, more zakon kao u Americi zatvoris nasilnika i odma na sud dok zrtva neda saglasnost nema izlaz na slobodu ,a i druge mere se jos sprovedu pa onda razmislil dal to treba raditi!!!!!,.....,

  10
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima