≫ 

Grofče, "vitez od Jagodine", kao da je ispao iz srednjeg veka: Nekada je imao vremena za "lepe deve", a sada ga je pojeo okloparski posao (FOTO)

I devojke "padaju" na vitezove, ali Aleksandra trenutno "pojede okloparski posao"

  • 2

Viteške vrline, veštine i estetiku srednjevekovnog ratnika kojem neprijatelj pod neprobojnim štitom teško može da naudi, i danas živi i stvara oklopar Aleksandar Stevanović (22), njihovo otelotvorenje i u 21. veku.

Mladi "vitez od Jagodine", iz sela Belice, vremenski je daleko, ali strastveno se bavi romantičnim idealima ratnika srednjeg veka. Većina današnjih klinaca zaludi se fiktivnim likovima poput Betmena i Supermena, ali čari figura bliže istoriji ne izostaju zaljubljenicima poput Aleksandra, koji je otišao čak i dotle da se bavi okloparstvom i u što autentičnijem izdanju se zamašta u drugi svet.

Dragana i Nedeljko su maloletni i sami su na svetu: Oca jedva pamte, majka je umrla prošle godine. Podstanari su i ne znaju šta će sutra

- Od detinjstva je bila prisutna ta moja zainteresovanost pa se prebacila na realizaciju svega toga. Prvo su tu bili crtani filmovi, bojanke i crteži pa časovi istorije. Prosto sam krenuo, sa 13 ili 14 godina, da pravim neke stvari koje su realizacija srednjovekovnog, kroz dostuonu literauru, ali sa 16 godina sam ušao u ozbiljniju priču. Upoznao sam ljude koji su već bili na toj sceni i uveli me u to, inače bih bio mnogo usamljeniji - prepričava on.

Dug rad na oklopu Foto: Privatna arhiva

Lako se nadovezuju interesovanja, pa je naučio i da jaše konja, ali i je dobio nadimak Grofče, jer mlađi brat, pa je Grof već bilo zauzeto.

- Estetski je privlačno, potpuno je drugi svet od današnjice, uz to što je sport ima i elemenata kulture i umetnost je umešana. Samim tim što ima toliko stvari utkanih u tu strast, onda to zbližava ljude sa različitim pozadinama oko jedne ideje - nastavlja Jagodinac.

A nije ni na odmet današnjim vitezovima motiv da se dokažu pred "lepim devama" na turnirima. Ženskom svetu nije lako sa slikama i prilikama poput Aleksandra, koji kao da je ispao iz nekog filma omiljene mu tematike, "pljunuti vitez"autentično odeven, duže kose i stilizovane brade, jaše konja i mačuje se.

- Ima devojaka na takmičenjima, ali preovladavamo mi muškarci. Taj segment nam je zabavniji, devojke obično nisu dovoljno jake za težinu opreme. Rodi se tu i mnogo ljubavi, ima i nje, gomila parova izađe iz toga. I ja sam ih, bogami, imao ranije, sada već slabije, imam previše posla. Pojede me ovaj okloparski posao - kaže kroz smeh.

Mada potpuno zaveden istorijom iz koje se tokom srednje škole takmičio, iz nje je iskoračio u odabiru profesije odlučivši da studira dizajn nameštaja na Šumarskom fakultetu, a bavi se i kovačkim zanatom, stolarstvom, industrijskim varenjem i poljoprivredom.

A kako reaguju "lepe deve"? Foto: Privatna arhiva

- Ranije nisam bio ni svestan, vremenom sam počeo da se bavim kompletnom autentičnošću, rekonstrukcijom u odnosu na već postojeće komade ili sa minijautra, sve da bude autentično. Rekonstrukcija srednjovekovnog oklopa traje dva meseca za jedan komplet, može i za mesec ali da se baš svaki dan dosta bavim time, ali im je i cena visoka. Osnovna cena punog oklopa je 1.500 evra - podelio je male detalje svog hobija Aleksandar.

Video: Aleksandrovi konj i ovca su nerazdvojni drugari

(Telegraf.rs/M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    12. septembar 2018 | 21:57

    Svaka cast.

  • Igor

    13. septembar 2018 | 08:44

    Dragi prijatelji u subotu 22gog septembra u novom sadu na petrovaradinskoj tvrdjavi viteske igre u organizaciji udruzenja izvorni svi ste dobro dosli,viteske borbe prefstavljanje pasa silvana(zmajeva)pratilaca srpskih vitrzova dobro dosli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA