92

Ogromnu pobedu i žrtvu naših predaka, mi smo juče potpuno zanemarili: Da li smo postali nedostojni sopstvene istorije?

Da li smo se osramotili kao nacija?

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, Đorđe Mihailović
Foto: Milena Đorđević, Wikimedia Commons/The State Archives of the Republic of Macedonia

Pre 100 godina na jučerašnji dan naši preci su izvršili proboj Solunskog fronta, nakon višemesečne borbe i neizmernih stradanja. Sudeći po pažnji koju smo posvetili ovom datumu, mi, njihovi potomci, ovu smo žrtvu juče potpuno zanemarili.

Ničim u Srbiji 100-godišnjica proboja Solunskog fronta nije ozbiljno obeležena (čast nekoliko usamljenih slučajeva). Ni u Beogradu, a ni na Zejtinliku, gde su se, u svojoj režiji, uputili samo pojedinci.

Bili smo sa poslednjim čuvarom srpskog groblja na njegov 90. rođendan: Pre tri godine su me sahranili, ali i to sam preživeo (FOTO)

Danas je, kako Telegraf saznaje, na Zejtinliku posetiocima rečeno da će ceremonija obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta, kao i opelo, biti obeležena 29. septembra.

Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika; Foto: Telegraf

Turiste je i danas dočekao čika Đorđe, čuvar groblja, ali je zbog radova i pripreme za ceremoniju, kosturnica zatvorena. On je održao govor prisutnima.

Čika Đorđu je najveća želja bila da živ dočeka stogodišnjicu proboja Solunskog fronta i to je više puta naglasio.

Deda Đorđe, Foto: Milena Đorđević

"Nisam puno toga u životu želeo, moj svet je bio mali i sveden na ovo ovde, ali eto – to želim. Kažu da je sreća samo drugo ime za Boga, pa neka me on za tu želju pogleda" - govorio je on, a eto, juče mu se i ta želja ostvarila.

Jedini iole ozbiljniji pomen proteklih dana bila je stručna konferencija koju je organizovao ambasador Francuske i u goste pozvao predstavnike srpskih vlasti, kulturnih i naučnih institucija. A trebalo je da bude obrnuto?

Takođe, britanski ambasador u Srbiji prethodnih dana obilazio je sve lokacije važne za Solunski front, i o tome je redovno izveštavao na Tviteru.

Zašto smo, kao narod, zanemarili 100-godišnjicu proboja Solunskog fronta? Da li je ovaj tako važan datum prilika da se zapitamo – gubimo li sopstveni identitet?

Da li smo zaboravili njihovu pobedu? Foto: Wikipedia/Ognjen Odobasic

USPAVANA NACIJA

- Ove godine se navršava 100 godina završetka Prvog svetskog rata, proboja Solunskog fronta i oslobođenja Beograda. Za osam meseci, koliko je već proteklo od početka godine, nismo mogli da primetimo neke ozbiljnije aktivnosti, ne samo države, već i nacionalnih institucija, univerziteta, ustanova kulture. Bilo je pojedinačnih malih projekata, ali kao nacija ovu godinu proživljavamo spavajući dubokim snom, takoreći u potpunoj intelektualnoj i duhovnoj anesteziji – smatra istoričar Dejan Ristić.

Foto: Milorad Stokin

On dodaje da nam pamćenje sopstvene istorije i njeno promišljanje nikada nije išlo od ruke, sa izuzetkom socijalističke Jugoslavije koja je na svom identitetu insistirala. Jučerašnje ignorisanje proboja Solunskog fronta vidi kao rezultet svega što se desilo tokom protekle tri decenije.

Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu; Foto: Milena Đorđević

- Moj utisak je da živimo u dobu ozbiljne zbunjenosti. Nakon što je krajem 1980-ih urušen tzv. socijalistički kulturni model, nismo pronašli novi. Od početka ovoga stoleća nismo smogli snage i mudrosti da definišemo novi, savremeni kulturni model. te sada životarimo u nekakvom, slobodnoga možemo nazvati, post-nacionalističkom kulturnom modelu. Dakle ne u nekoj novoj, već u nekakvoj post-epohi.

Deda Đorđe; Foto: Milena Đorđević

- To proizvodi brojne dileme i lutanja čitavog društva. A kada je društvo zbunjeno, kada prosveta i kultura ne znače ništa, potpuno je razumljivo zašto smo mnogo toga propustili da naučimo i obeležimo – kaže se on.

Čak i kada stidljivo obeležavamo neke od značajnih godišnjica, mi to mahom činimo površno i manifestaciono. Tek reda radi...

- To se u najboljem slučaju svodi na besmislenu i besadržajnu manifestaciju. Najlakše je polagati vence i držati reciklirane govore. To je možda primereno u komemorativnom momentu, ali zašto svoditi sve na komemorativni momenat? – mirno pita Ristić.

BESKRAJNE PARADE, RECIKLIRANI GOVORI I ISTORIJA O KOJOJ SE NE MISLI

Po svemu sudeći, tako će proći i veliki jubilej završetka Prvog svetskog rata. Vojna parada se zasada vezuje za eventualnu posetu Vladimira Putina.

- Pre četiri godine, povodom 70. godišnjice osobođenja Beograda, taj tako bitan datum pomeren je četiri dana ranije, da bi se poklopio sa posetom predsednika Rusije. Uz dužno poštovanje prema šefu jedne svetske sile, ali da li bi bilo koja zemlja obeležila veliki jubilej vodeći se time kada će gost doći? Da li bi Rusi organizovali proslavu npr. 5, a ne 9. maja zato što im u goste dolazi predsednik Amerike? Naravno da ne. Mi jesmo mala zemlja, ali to je i pitanje dostojanstva – ističe Ristić.

Preci kojih više nismo dostojni Wikimedia Commons/Ognjen Odobasic

Nije sve u beskrajnim manifestacijama vojnog karaktera jer ispada da tako poručujemo da su za nas žrtve vojnika značajnije od onih civilnih, smatra on.

- Šta je sa vanserijskim ličnostima koje nisu nosile uniformu? To govorim kao potomak Solunca, koji počiva na Zejtinliku. Prvi svetski rat je za Srbiju bio period nepojmljivog stradanja i nepojmljivog junaštva, ali naša slika sopstvene prošlosti je nepotpuna i stereotipna. Mi i dalje pričamo samo o vojnom aspektu i ne promišljamo sudbinu civila, život pod okupacijom, život u logorima za internirce.

Prednja strana mauzoleja sa mozaikom svetog arhangela Mihaila; Foto: Milena Đorđević

- Dok je naša vojska i vlada bila u iznagnanstvu, država je funkcionisala sve vreme, što je jedinstven slučaj u svetu. Neviđen! Ona je i školovala svoje ljude i pripremala se za život nakon oslobođenja. To znači da su pripadnici tadašnje političke elite bili dorasli istorijskom vremenu. A jesmo li mi danas? Tu uključujem sve, pa i sebe i zaključujem da mi prosto nismo dostojni svojih predaka, bar tih, od pre 100 godina – smatra Ristić.

Video: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Tagovi: Datum, Đorđe Mihailović, Godišnjica, Prvi svetski rat, Solunski front, Srbi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (92)
Poređaj komentare:
 • I
  Isko

  Da. Užas. Još je žalosnije kada pitaš nekog koje ratove smo vodili u 20 veku i kada. Retko sretnem nekoga da zna. Baš retko. Bitnije su zadruga i parovi i šta je Kija uradila.

 • P
  praunuk

  Koji MI to ste vi možda zaboravili !!!

 • S
  Sasa

  O datumu parade ponosa prica se tri meseca,o datumu pocetka zadruge 4 meseca,a Niko nije pomenuo solunski front...nisko smo Pali...

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 20. januar 2019. godine

Reklame sa Fejsbuka kažu mi da sam ružnjikava, debela žena "bez čoveka" starija od 40 i da ne znam da "zadovoljim mačku": Ovo je njihova osveta

Stampedo u Novom Sadu zbog "jutjubera": Deca padala i vrištala, polomljeni izlozi u tržnom centru, reagovala i policija (FOTO) (VIDEO)

Andriju (15) danas je na večni počinak ispratila porodica, rođaci i prijatelji: Školski drugovi oprostili su se od njega s belim ružama

Za jedinu poznatu srpsku loto milionerku pričalo se da je bila u pritvoru i da se razvela: Niko ne zna da i dalje dobija, a ovo je njena poruka (FOTO)

Novo zastrašivanje Srba u selu kod Prizrena: Napadači polomili prozore na ambulanti, odmah se oglasila Kancelarija za KiM (FOTO)

Ovo su najhrabriji i najizdržljiviji momci i devojke u Srbiji: Snažni mladići uskakali u ledenu vodu, a i jake žene su plivale za časnim krstom (VIDEO)

"Bog se javi, vaistinu se javi!" Pop se popeo na vatrogasnu cisternu, vernici sa flašama ga brzo opkolili, neki su natočili i po 5 litara Bogojavljenske vodice (FOTO)

U ovom gradu neće se plivati za časni krst na Bogojavljenje, a razlog je sramota za celu zemlju

U prvom roku na ispit iz geografije kod "čelične" Mile izašla šaka studenata: Dala im je svoje hemijske i papire, dežuralo 15 ljudi

Ponesite kišobran za svaki slučaj: Danas oblačno, hladno, sa mogućim padavinama

Na ovim pružnim prelazima u Srbiji rampe su i dalje podignute dok prolazi voz: Šta još treba da se desi da se opametimo? (FOTO) (VIDEO)

Milovan već pola veka ide na svadbe nepozvan: Izljubio preko 3.000 mladenaca, pojeo tonu pečenja, a niko se nije pitao otkud on tu

"Bog se javi! Vaistinu se javi": Slavimo Bogojavljenje, dan naročito bitan za neudate devojke, koje su u ponoć morale da zamisle samo jednu želju

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 19. januar 2019. godine

"Zar se u Srbiji pozdravlja sa selam alejkum?" Zbog ovog komentara napravili smo mapu, "dobar dan" kažemo na 16 načina. Kako se govori kod vas?

Ne sahranjuju se sve izgubljene bebe: Ovo je tužna istina o onima koje se rode pre šestog meseca, otkriva ugledni ginekolog

Ni nakon smrti sedmoro ljudi, rampe u Srbiji ne rade: Teretni voz leteo preko pruge u Prokuplju, a upozorenje za opasnost ponovo zakazalo (FOTO)

Buve i krpelji je jedu iznutra, koža joj truli i raspada se na dodir: Psu koji je pronađen u užasnom stanju, veterinari iz Subotice se bore za život (FOTO)

"Pašino poreklo je legendarno": Dragan je othranio malog šarplaninca, nije ni slutio da će ga baš Putin dobiti (FOTO)

Roditelji dece obolele od raka neće više smeti da dobijaju otkaze: Uvodi se bolovanje sa punom zaradom sve dok traje lečenje

Večeras čekamo Bogojavljenje i zamišljamo želju: Ali morate uraditi ovu 1 stvar u ponoć da bi se sigurno ostvarila

Od 13 beba iz zamrzivača, 9 je rođeno mrtvo, a ovo je jedina istina o ostalima: Progovorio direktor kraljevačke bolnice "Studenica"

U 38 škola đaci ne mogu da uče na srpskom: Moraju da uče jezik manjina ili da se sele u drugi grad

FOTO-UBOD: Najsramniji trenutak sa dočeka Vladimira Putina u Beogradu

Trojanovići su ubeđeni da im je ćerka oteta u porodilištu pre 32 godine: Rekli su "Vaša beba je mrtva, mladi ste, bolje da ne gledate to" (FOTO)

Za još tri bolesti uvode se preventivni pregledi: Jedna je glavni uzrok umiranja u Srbiji, a zbog druge ljudi sve češće dižu ruku na sebe

Jutro vedro do 10 stepeni: Postepeno naoblačenje tokom dana, a uveče slaba kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 18. januar 2019. godine

Srbi se ljube tri puta, a svaki poljubac ima jako značenje: U načinu pozdrava se krije zavet časti

Putin ušao u Hram Svetog Save, prekrstio se tri puta i poljubio ikonu (VIDEO)

Simpatična Srpkinja ima najlepši osmeh u koloni koja čeka Putina: Hrabro je stala rame uz sa muškim kolegama i osvojila sve (FOTO)

Vatrogaci bili zarobljeni nasred Palićkog jezera: Potrčali da spasu osobu koja je propala kroz led, ali čim su je izbavili, oko njih je počelo da puca (FOTO)

"Šta ne možeš da izdržiš, sunce ti": Katarina se sama porodila na prednjem sedištu auta, a njen muž Dejan, koji je vozio, od šoka to nije ni video (VIDEO)

"U duši se oseti neko veličanstvo, neka svetinja": Nekoliko sati pre dočeka Putina, plato ispred Hrama pun je fanatika (TELEGRAF NA LICU MESTA)

Vikipedija izbrisala tekst o trgovini organima na KiM: Prvo su ga označili kao teoriju zavere, a onda su uradili nešto još gore

Zima je Desimira zarobila na Murtenici, od kad je pao prvi sneg, ni sa kim nije prozborio ni reč: Jedino društvo su mu ovce i krave

Mali Paša okupan i doteran, mirno čeka Putina: Ima čak i pasoš s kojim će otputovati u Rusiju, a u njemu stoje važni podaci (FOTO)

U glamuroznom stilu hotel "Villa Breg" ponovo dočekuje goste

Amerikanci iz KFOR-a uništili bilbord sa likom Vladimira Putina na Kosovu i Metohiji. Poručili mu: "Manje pričaj"

Svi se pravimo pametni dok traje "Slagalica", ali hajde da proverimo koliko nas zna da reši ova 3 testa iz kviza

"Bahtalo prazniko": Romi u Vranju tri dana slavili Vasilicu uz pečene guske i ćurke, pa delili hranu za mrtve i veselili se uz trubače (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>