≫ 

Cena rominga za Srbiju biće snižena za 4 godine, a već naredne možemo da očekujemo jeftiniji internet

Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming

  • 4

Cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine, izjavila je evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel.

"Kada sam se vratila kući sa mora, dobila sam račun za telefon od 65.000 dinara": Srbima se internet u romingu uključuje sam?

- Želeli bismo da dostignemo konkretne rezultate za tri, četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitalizacije za ubrzan ekonosmki razvoj - rekla je Gabrijel odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje cene rominga.

Marija Gabrijel Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.

- U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu - rekla je Gabrijel.

Želja je, kaže, da se 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu. Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

Gabrijel je zahvalila na političkoj volji i spremnosti partnera u regionu, koje su, podsetila je, arifmisane upravo na Samitu u Sofiji u maju, kada je objavljena deklaracija podrške, kojom se region obavezao da radi na sniženju cene rominga.

VIDEO: Ljajić o ukidanju rominga

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    17. septembar 2018 | 15:21

    Baš me interesuje ko po toj ceni koristi net od naših gradjana na zapadu...svi gase pre prelaska granice...

  • R line

    17. septembar 2018 | 19:08

    Roming u inostranstvu koristi samo totalno neobrazovan čovek i svi iz državnih i vladinih firmi jer oni to ne plaćaju iz svoga džepa nego našega.Svako normalan kad predje granicu kači se na wifi i koristi viber za sve što mu treba.Lično što se mene tiče roming ne moraju nikad da ukinu jer od mene vajde tu neće videti nijedan operater.....

  • Ja

    17. septembar 2018 | 16:30

    Ljudi lete na Mars a nama tek za 4 godine se smanjuje roming,gde mi zivimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA