• 13

Srpkinja sa bebom od 9 meseci nije imala dovoljno novca za boravak u Holandiji, pa su im zabranili ulazak i poslali ih u centar za migrante

Ljiljanin brat je odmah kontaktirao Ambasadu Srbije, a predstavnici Ambasade su ponudili da je deportuju do Beograda, no ipak to nije bilo moguće

 • 13

Ljiljana Moharić (37), državljanka Srbije, doživela je neprijatno iskustvo kada ju je na putu za Holandiju, gde je u ponedeljak sa devetomesečnom bebom krenula u posetu bratu koji tamo živi, na aerodromu u Belgiji, na kome je presedala, zaustavila policija.

Ljiljana ne može da poseti unuka u Kanadi, zato što je radila u vreme vladavine Miloševića, iako nikada nije imala bilo kakav kontakt sa njim

Naime, iako je imala svu neophodnu dokumentaciju, na izlasku sa aerodroma policija je zatražila da im pokaže koliko novca ima kod sebe, a kada je rekla da poseduje nekoliko stotina evra, saopštili su joj da moraju da je deportuju nazad, jer to nije dovoljna suma za boravak u toj zemlji.

- Krenula sam za Belgiju iz Podgorice, jer je to bio najpovoljniji let. Kada smo sleteli na aerodrom gde me je čekao brat i odakle je trebalo da otputujemo za Holandiju, granična kontrola nas je zaustavila, pregledala pasoše i rekla da beba i ja moramo da imam sumu od 40 evra po danu, što je za planirano vreme boravka više od 1.000 evra, bez obzira na to što je Belgija samo tranzitna zemlja.

Nije imala dovoljno novca da bi boravila u njihovoj državi Foto: Profimedia/ Alamy

- Kada je brat video da nas nema, pitao je o čemu se radi i ponudio da plati, ali mu nisu dozvolili. Oduzeli su mi mobilni telefon i dokumentaciju i odveli bebu i mene u migracioni centar. Do sutradan nisam mogla da se čujem ni sa kim. Ne mogu da vam opišem tu traumu - ispričala je Ljiljana, koja u migracionom centru već četiri dana čeka da bude deportovana.

Ona pojašnjava da je njen brat odmah kontaktirao sa Ambasadom Srbije i da su njeni predstavnici ponudili da je deportuju do Beograda, međutim, rečeno im je da ona i njena beba moraju biti deportovane u zemlju iz koje su doletele, što je u ovom slučaju Crna Gora. Prvi let za Crnu Goru je tek u četvrtak, a Ljiljana i njena beba sve vreme borave u Centru za migrante.

Uslovi boiravka na sajtu MSP

Stavka o posedovanju novca i uslovi boravka u Belgiji opisani su na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pa se apeluje na građane da se pre puta dobro raspitaju o njima, jer Ljiljanin slučaj nije usamljen.

- Zbog građana koji podnose zahtev za azil, donekle je pooštrena kontrola na aerodromskim graničnim prelazima. Ukoliko se dolazi u posetu rođacima, potrebno je imati overeno pozivno pismo i 38 evra po danu boravka. Policija ne prihvata garancije u novcu koji rođaci donesu i pokažu. U takvim slučajevima ni intervencija ambasade ne pomaže, a bankarske kartice se ne prihvataju kao dokaz o posedovanju novca.

VIDEO: Šta sve ne treba da radite u Grčkoj

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Belgijanac

  Nije Belgija banana država. Sumnjivo im je bilo što leti preko Brisela za Amsterdam. Isto kao da iz Beograda za Požarevac vozi preko Valjeva. A što me prihvataju novac od rodbine na granici? Pa čim je puste u zemlju novac vraća onom ko joj ga je dao i opet ulazi gola i bosa.

  28
  9

  Podelite komentar

 • Marijana Bakov

  Pa postoji direktan let do Amsterdama,meni nema logike da sa malom bebom ide do Podgorice do Belgije , ako vec postoji direktan let.U ovoj prici nesto ne stima.Moje cerke drug isao u Belgiju sa 300 evra i niko mu nije pravio problema.

  18
  3

  Podelite komentar

 • Prvi Hrvatski Redarstvenik

  OSO na granici ima pravo da pita gdje se putuje,koliko dana te koliko imate novca kod sebe.Odnosi se na osobe koje dolaze iz visokog migracijskog rizika,te ako njegov izgled,odijevanje i sumnjivo ponašanje ukazuju da njegov boravak neće biti opravdan .To je po Zakonu, jer postoje opći i posebni uvjeti za ulazak u zemlju.Stvar je i iskustvo OSO kako procijene.U P.I. obavezno stavlja pečat"vračen" po kojem čl.,toč.i st. kojeg Zakona, svoj potpis, odnosno numero broj..

  15
  6

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima