3

U spomen na srpske junake! Patrijarh Irinej na Mačkovom kamenu osveštao spomen-hram (FOTO)

Na Mačkovom kamenu, u bici pre 104 godine, poginulo je 16.000 srpskih junaka i 18.500 austrougarskih bojovnika, koji su kidisali na ovaj kraj i na Srbiju

Na legendarnom Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, na granici opština Ljubovija i Krupanj, u četvrtak je održana velika crkveno-narodna svetkovina kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz ovog kraja ali i drugih delova Srbije i Republike Srpske. Patrijarh srpski Irinej, sa Episkopima šabačkim Lavrentijem, valjevskim Milutinom i sveštenstvom iz Jadra, Rađevine i Azbukovice, osveštao je spomen-hram posvećen Svetom Stefanu Visokom, a koji je podignut u čast junacima koji su svoje živote dali u bitkama na Mačkovom kamenu i na Drini tokom Velikog rata.

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Hram je sagrađen na zemljištu koje je posle Drugog svetskog rata pa donedavno predstavljalo seosku utrinu meštana sela Dujevac i Selanac, a koji su svojeručnim potpisima zdušno podržali pomenutu ideju i dali pristanak za podizanje crkve.

Pred početak ovog istorijskog sabranja, Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej je, noseći u rukama kivot sa česticom moštiju, sa Preosvećenim Vladikom šabačkim Lavrentijem, sveštenstvom i monaštvom, učinio ophod oko crkve, a zatim izvršio čin osvećenja hrama Svetog Stefana Visokog.

Patrijarh Irinej - Foto: TV Hram

U nastavku je služena toržestvena arhijerejska Liturgija, kojom je načalstvovao Svjatjejši Patrijarh srpski Irinej.

Posle svete Liturgije Svjatjejši je blagoslovio slavski kolač i žito prelio vinom, dok je nebozemni tropar Svetom Stefanu Lazareviću pojao jednim ustima hristoljubivi narod sa sveštenoslužiteljima i horom Sveta Tri Jerarha iz Krupnja.

Kod spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu Episkop valjevski Milutin je, po blagoslovu Njegove Svetosti, održao parastos za srpske ratnike.

Posle svete Liturgije, episkop Lavrentije je pozdravio Patrijarha Irineja srdačnim rečima dobrodošlice izrazivši radost što se posle sto godina na stradalnom mestu srpskih vojnika uzdiže veličanstveni hram.

Hram je podignut po blagoslovu Episkopa šabačkog Lavrentija, na čiji je predlog Patrijarh srpski Irinej ordenom Vladike Nikolaja odlikovao protojereja stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, koji je inicirao i vodio radove na ovoj bogomolji.

Uručenje odlikovanja - Foto: TV Hram

Njegova Svetost uručio je i Slobodanu Rankoviću, preduzetniku iz Loznice, orden Svetog kralja Milutina, visoko priznanje Srpske Pravoslavne Crkve za iskazanu delatnu ljubav prema Majci Crkvi.

Arhijerejske gramate su uručene velikim dobrotvorima: Crkvenoj opštini Loznica, mesnim zajednicama Rujevac i Selenac, arhimandritu Avakumu, manastirima Bogoštici i Leliću, Telekomu, Elektroprivredi Srbije, Naftnoj industriji Srbije i mnogobrojnim priložnicima.

- Svi se radujemo što je ovako divno mesto dobilo ovako divan hram. Ovo je hram Bogu živome, mesto našeg sastanka, mesto naše zajedničke molitve.Treba da budemo ponosni i Bogu zahvalni za sve ono što smo prošli kroz našu istoriju. Ovaj sveti hram će okupljati duše onih svetih mučenika, čije su kosti ostale ovde. Danas se, posle 100 godina, sećamo se onih koji su, ovde, položili svoje živote za veru svoju i otadžbinu svoju. To su dve stvari za koje valja živeti, za koje treba umreti. Oni su to dobro znali kada su stali u odbranu naše otadžbine za koju se, od Kosova naovamo, strada i krv proliva. Oni su vrednosti jednoga naroda, jedne istorije, jedne kulture - poručio je sa Mačkovog kamena Patrijarh srpski Irinej.

Patrijar Irinej - Foto: TV Hram

Pored Kosova, kako je rekao Patrijarh, „ovo mesto spada u red svetih mesta natopljenih krvlju srpskih junaka i rodoljuba i ispunjenih njihovim kostima“.

Neke porodice su završile svoju istoriju, u odbrambenim ratovima i bitkama kakva je ova. Patrijarh je, sa Mačkovog kamena, zamolio majke i sadašnje i buduće da rađaju decu, „kako bi se nadomestilo sve ono što je, u bitkama poput ove na Mačkovom kamenu, izgubljeno“. Založio se za jedinstvo našeg naroda, na ljubav, pažnju, razumevanje i solidarnost.

Spomen-hram posvećen Svetom Stefanu Visokom - Foto: TV Hram

Spomen-hram Svetog Stefana Visokog na Mačkovom kamenu urađen je po projektu arhitekte Tihomira Dražića iz Valjeva. Uz crkvenu arhitekturu svojstvenu tradicionalnom graditeljstvu Srpske Crkve i uz sve elemente bogoslužbenog sadržaja, u novoizgrađenom hramu urediće se stalna postavka svedočanstava o Prvom svetskom ratu i bitke na Mačkovom kamenu. Pored mnogobrojnih fotokopija dokumenata i predmeta, mesto u svojevrsnom muzeju samoga hrama dobiće: Kraljević Đorđe Karađorđević, koji je ranjen na Mačkovom kamenu; braća Ribnikar koji su svoje živote ostavili na ovom području, i Nadežda Petrović koja je učestvovala u borbi kao bolničarka.

(Telegraf.rs/Tv Hram)

Tagovi: Mačkov kamen, Patrijarh Irinej, Prvi svetski rat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • M
  Max

  Uzurpatori otimaju od naroda njihove pašnjake gradeći bez ikakvih dozvola na poljoprivrednom zemljištu radi ličnog interesa i biznisa.Ovaj hram nije na Mačkovom Kamenu udaljen je 4 km od mesta gde su se vodile borbe.Obmanjuju lakoverni narod.

 • 👤

  Слава јунацима палим за одбрану отаџбине и наше данашње постојање. Да их никад не заборавимо, да једног дана будемо достојни својих предака.

 • R
  Ranko

  Nova bolnica za malisane iz nase zemlje bice od izuzetne vaznosti, kako za njihovo lecenje tako i za ozdravljenje u potpunosti.

Najstrašnija reč koja može da se nađe na kolima Hitne pomoći

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 14. novembar 2018. godine

Nikad viđena Arkanova fotografija: Vojin Ražnatović podelio porodičnu uspomenu ispred manastira Ostrog (FOTO)

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Nema više bahate vožnje i neplaćanja putarine na naplatnim rampama: Na auto-putu od Beograda do Niša postavlja se 56 kamera

Predstava "Srpska Ramonda" dirnula srca Srba u Americi: Prepuna sala ustala je na noge i zapevala "Tamo daleko", tekle i suze (VIDEO)

Hladno jutro smenjuje topao dan: Tokom večeri naoblačenje donosi pad temperature

Narodni heroj sa Stare planine nam je ispričao pretužnu priču grcajući u suzama! Sprečili su me da upalim sveću svom udavljenom detetu

Novosađani su počeli da lete na metlama: Omiljeni sport Harija Potera igraju i "nečarobnjaci" u Srbiji, imamo i ligu kvidiča (FOTO) (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 13. novembar 2018. godine

Na "ukletoj raskrsnici" se non-stop dešavaju saobraćajke koje odnose živote: Postoje 3 rešenja za najrizičnije mesto kod Kikinde (FOTO)

Vapaj majke male Nađe podržale su hiljade ljudi, ali joj se na protestu prodružila samo jedna osoba - njena drugarica

Preselila sam se na Maltu, mesečno zaradim platu za kojima Srbima treba 6 meseci: Budim se umorna i utrnula, ali nikad se neću vratiti

Težak kiks Bogoljuba Karića: Natalija Ramonda je bila švajcarska bolničarka koja je stradaloj srpskoj vojsci mnogo pomagala!? (FOTO)

Komentar jagodinskog intelektualca o rušenju zgrade Kulturnog centra: Ako tako nastavimo, uskoro nećemo imati ništa starije od 20 godina (FOTO) (VIDEO)

Srpsko i nemačko tužilaštvo nastavljaju udruženu borbu protiv međunarodnog kriminala: Zagorka Dolovac u poseti tužilaštvima Nemačke

"Ne okreći glavu" - ceo grad na nogama zbog dilera, hoće da očiste ulice od droge: Ujedinila ih je smrt Sofije (15) koju je ubio kobni ekstazi

Najlepša srpska kuća, tu su snimani "Koreni": Stara je 134 godine i krije priče koje se podudaraju sa porodicom Aćima Katića (FOTO)

Majka preminule male Nađe objasnila zašto je objavila status o Darku Laziću i lekarima koji je podelio Srbiju: Najavila je i protest ispred bolnice

Prvo se čuo pucanj, a onda dečji plač: Devojčicu (1) koju je lovac ranio iz puške spasila sreća i samo jedan predmet

Umalo tragedija na srpskoj svadbi: Hteo da pogodi jabuku pa ranio troje ljudi, među kojima je i dete (3)

Danas je Sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor i zadužbinar: Ako želite mir i spokoj, izgovorite ove moćne reči! (FOTO)

Svaki pedalj ovog zdanja budi najtužnija osećanja i seća na veliku tragediju: Posetili smo muzej "21. oktobar" u Kragujevcu (FOTO)

Još jedan lep i sunčan dan pred nama: Samo će u jednom delu zemlje biti potrebne deblje jakne

Mobilnom aplikacijom protiv kriminala: Građani Srbije će dojavama o tuđim prljavim poslovima moći da zarade 1.000 dolara

Babine vs baby shower: Ko i dalje peče pile i vezuje bebi crveni konac, a ko pre porođaja nosi poklone na urbanu Instagram žurku?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 12. novembar 2018. godine

Napravila sam nalog na Tinderu i Baduu da proverim gde su momci i te srodne duše: Pronašla sam 11 ljudskih vrsta, trebalo je da se pravim gluplja

Bahatosti vozača nema kraja: Parkirali besne automobile na mesta za osobe sa invaliditetom

Žena je umrla nasred ulice od stresa, jer joj je razbojnik strgao lanac sa vrata: Da li su kazne za sitne lopovluke premale? (ANKETA)

Dečak se na Instagramu pohvalio slikom obešene mačke: To nije njegov jedini "ulov", Srbija gori zbog ovog profila (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Buvlja pijaca je stecište svega i svačega, ali kompletna imovina bivše žene nije baš svaki dan na prodaju (FOTO)

Danas obeležavamo pobedu, mir i odajemo počast žrtvama Prvog svetskog rata! Mondoloni: Ceremonija ne bi bila potpuna bez Srbije (FOTO)

Za Svetislava je svaka njegova crkva malo čudo: Počeo je da pravi minijaturne mobilne svetinje za stare u selima i Srbe na Kosovu, a sada ih ima svuda (VIDEO)

Položen venac na Spomenik neznanom junaku: Selaković o srpskim žrtvama vek od kraja Velikog rata (FOTO)

Dan primirja obeležen u Beogradu: Stefanović predvodio centralnu državnu ceremoniju uz poruku "Živela Srbija" (FOTO)