• 3

Priznanja za Milevu Marić: Iz Ciriha inicijativa da NBS izda novčanicu sa njenim likom, a univerzitet na kom je studirala postavi bistu

Na rešenje o predlogu nove novčanice čeka se odgovor NBS, dok postavljanje biste biti realizovano do kraja godine

  • 3

Povodom 70 godina od smrti naučnice Mileve Marić Ajnštajn pokrenute su inicijative da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom i da Univerzitet u Cirihu, na kojem je studirala, postavi njenu bistu.

Inicijative su pokrenuli generalni konzulat Srbije i Udruženje "Tesla Society" iz Ciriha.

Telegraf u poseti Ajnštajnovom i Milevinom stanu u Bernu: Ovde je rođena čuvena Ajnštajnova teorija relativnosti, a šta se još krije u porodičnom kutku Ajnštajnovih? (FOTO)

Ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja "Tesla Society", Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja građana iz Srbije, na grobu Mileve Marić prvi put okupilli Milevini i Albertovi potomci.

Idejno rešenje za novčanicu prosleđeno je Narodnoj banci Srbije i sada se čeka odgovor.

Telegraf.rs i ranije je ukazao da je trenutno na srpskim novčanicama samo jedna žena, slikarka Nadežda Petrović. Samo dve poznate žene iz srpske istorije našle su svoje mesto na srpskim novčanicama od 1876. godine, kada su odštampani prvi papirni dinari, pa do danas. Među našim predlozima bio je i lik Mileve Marić na novčanici od 4.000 dinara.

Druga inicijativa, o postavljanju biste u zgradu Univerziteta u Cirihu, biće realizovana do kraja godine.

Mileva Marić Foto: Wikimedia/Public domain

Podsetimo, u Novom Sadu ove jeseni treba da počne obnova kuće u Kisačkoj 20 gde je jedno vreme živela Mileva Marić sa suprugom Albertom Ajnštajnom. Obnova ove kuće trebalo je da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla, na kojoj piše da su u Kisačkoj 20 deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    BILA JE PRVA ZENA ONOG DOBA KOJA JE STUDIRALA NA UNI ZURICH !!! ZASLUZILA JE MNOGO VISE A PALA JE U ZABORAV!!! ON JE DOBIO NOBELA I SLAVU A MILEVA NOVAC KOJIM JE PODIZALA SINOVE!! A GDE JE CERKA I NJENI POTOMCI ???!! OSTALA JE TAJNA!

  • Cika Velja

    Jel Anstajn stvarno bio to sto su nam servirali,ili je Mileva bila glava svega???

  • Milan

    Podrška!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima