O oproštajnoj poruci studentima profesora Fakulteta za sport, još dugo će se pričati!

- Budite otvorenog duha, slobodno mislite i stvarajte, ali dozvolite to i drugima - podučio je poslednji put profesor studente

  • 20

Profesor Fakulteta za sport Vladimir Koprivica pre nekoliko godina bio je izabran za jednog od najomiljenijih profesora u Beogradu. Za njega kažu da je bio sjajan lik i veliki životni motivator koji se posle 44 godine oprostio od podučavanja.

STUDENTI IZABRALI: Ovo su najbolji profesori na fakultetima u Srbiji!

Evo na koji način se profesor, na kraju višedecenijske karijere, oprostio od studenata:

- Poštovani i dragi studenti, na kraju karijere i rada sa vama, u svom poslednjem radnom danu, opraštam se poslednjom porukom. Volite Srbiju jer je ona dobra, uspešna i srećna zemlja onoliko koliko smo mi takvi u njoj. Cenite roditelje, porodicu, učitelje, nastavnike, profesore, prijatelje i naš divni fakultet, jer morate biti svesni da niste samonikli.

Mnogi su uložili trud, znanje i ljubav u vaše ljudske i stručne temelje. Budite verni našoj struci i ona vas, ako joj se bezrezervno posvetite, nikada neće izneveriti. Negujte stara prijateljstva i gradite uvek nova, jer možemo biti srećni samo sa drugima i zbog njih. Stvarajte taj socijalni kapital koji vam niko ne može oduzeti, zbog koga vredi živeti i raditi - to je najveća nagrada za svakog pedagoga.

Poruka studentima, Foto: Facebook

Budite otvorenog duha, slobodno mislite i stvarajte, ali dozvolite to i drugima. Meni je svih proteklih decenija rada sa vama ideja vodilja bila misao Pestalocija: "Pravi učitelj je onaj koji kod svojih učenika pobuđuje duh slobodnog mišljenja i osećaj lične odgovornosti". Budite vajari ljudskih tela i njihovih duša.

Svaku prepreku na putu doživite kao životni izazov koji će vas podstaći d abudete još bolji i da bolje razumete svoj život, ali i probleme, posebno nevolje drugih. I pomozite drugima, naročito deci. Nekada jedna prava reč i postupak menja na bolje ljudske sudbine.

BUDITE ONO ŠTO ŽELITE I TRAŽITE OD DRUGIH

Radujte se uspesima drugih. Tako ćete pokazati svoju veličinu i ljubav prema ljudima. Uradite sve da oni s kojima vas je sudbina spojila budu ponosni na vaše uspehe,  a srećni i zahvalni što se deo vaših života.

Učinite sve da oni sa kojima budete radili budu zdravi, sposobni i srećni, jer ćete i vi biti takvi. Budite ono što želite i tražite od drugih.

Trošite radosno svoju energiju u radu sa ljudima. Samo oni koji na pravom putu odlučno i hrabro idu ka cilju mogu povesti druge sa sobom. Postavite sebi visoke ciljeve, jer visoki ciljevi otkrivaju i umnogostručuju snagu u nama. A visoki ciljevi se ostvaruju strpljivim, predanim, mukotrpnim svakodnevnim radom, često bez podrđke bilo koje vrste, naizgled bez nade dsa se išta učiniti može. Ali, ima li većih izazova od ovakvih neuzoranih ledina? I verujte u čuda, jer se ona događaju samo onima koji u njih veruju.

VERUJTE DA JE NAŠ POSAO NAJLEPŠI NA SVETU

Verujte i kada vam bude teško i kada se pokolebate, da je naš posao najlepši na svetu. Nastojte da budete i ostanete dobri stručnjaci i dobri ljudi, jer prvo bez drugog ne može. Biti čovek sa velikim Č nije nimalo lako, ali za onoga koji voli ljude i radi za njih, to je pravi izazov koji zaslužuje da mu se posveti čitav život.

Budite moralni uzor generacijama mladih sa kojima budete radili. I ne zaboravite reči Marka Miljanova da čovek ne sme sve što može.

Hvala svim generacijama studenata, a bilo ih je 44, za divne godine, decenije, rada sa vama - mladim, zdravim, pametnim, sposobnim i lepim ljudima. Bio je to za mene dar sa neba koji mi je trajno ulepšao i obogatio život - napisao je profesor Koprivica svojim studentima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    28. septembar 2018 | 22:16

    I sad nema ni jedan komentar na vrhunski clanak...da je Kija pooazala s... i Sloba poslao pismo Luni i sl bilo bi 423 komentara. E Srbijo jadna li si

  • LJILJA

    28. septembar 2018 | 22:31

    Veliko hvala, dragi nas profesore. Uzivajte u zasluzenoj penziji.

  • slađa

    28. septembar 2018 | 22:27

    Velika je sreća kada čovek radi ono što voli, jer se na kraju slože sve ljudske vrline u pravoj osobi u pravoj meri i onda nastane ovako divna pouka mladima, kao što je napisao profesor Vladimir Koprivica u svom tekstu. Predivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA