Valentina ima 54 godine i osvojila je Olimp: Još se nije ni odmorila kako treba, a već razmišlja o Himalajima (FOTO)

Valentina je proglašena i za sportistkinju Surdulice za prošlu godinu

  • 2

Valentina Zareva, diplomirani menadžer (54) i planinar iz Surdulice, posle najviših vrhova Balkana, Japana, Evrope, Rusije, Afrike i Južne Amerike, osvojila je i najviši vrh Grčke.

DRAGA MOJA MAMA, OVO JE ZA TEBE! Jovana Bogojević se popela na VRH EVROPE i uspon posvetila OSOBI KOJA JOJ JE BILA UZOR!

Valentina se popela i na Mitikas na 2.918 metara nadmorske visine na Olimpu. Iako relativno blizu, odlazak na Olimp je priželjkivala i čekala dugo. A kako i ne bih kada se radi o planini punoj duhovnosti i mističnosti.

Valentina na Olimpu Foto: Privatna arhiva

- To je mesto gde je nastala grčka mitologija, planina na kojoj je po predanju živelo 12 najvažnijih bogova grčkog Panteona o kojima je u svojim epovima pisao Homer. Penjanje na najviše vrhove Olimpa - Skale 2.866 metara, Skolija 2.911 metara i Mitikasa 2.918 metara započeli smo iz mesta Prioni koje se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine. Prvog dana prešli smo skoro 1.000 metara visinske razlike popevši se do planinarskog doma Spilios Agapitos na 2.060 metara - navodi Zareva.

Valentina je dugo čekala na ovaj poduhvat Foto: Privatna arhiva

Sledećeg dana, dodaje ona, u cik zore započeli su penjanje ka Skali, odakle su otišli na Mitikas, a u povratku se njih petoro popelo i na Skolio.

- Mitikas, najviši vrh Grčke jedan je od najtežih vrhova za penjanje. Skala i Skolio su vrhovi koji zahtevaju dobru kondiciju, a Mitikas koji je i najviši vrh Grčke i drugi po visini na Balkanu, zahteva sve, maksimalnu koncentraciju, stpljenje, obazrivost, hrabrost. Svakako je on jedan od najtežih vrhova na koje sam se penjala do sad. Mitikas je satkan od stena, a staza je jako zahtevna, i nije obezbeđena. Postoji jedna kratka sajla na nekih 50 metara od vrha, ali toliko je loše postavljena da smo se svi pitali čemu služi - pitala se Valentina.

Penjanje počinje u cik zore Foto: Privatna arhiva

Ne može da poveruje da i pored tolikih penjača koji godišnje zakorače na Mitikas, brojnih povreda čak i smrtnih ishoda, kompetentne strukture nisu ništa uradile po pitanju obezbeđenja te staze.

- Sve je na vama, vaših deset prstiju na rukama, nogama kojima uporno pronalazite i najmanji centimetar oslonca, i u glavi koja ne dozvoljava strahu da vas blokira već vas bodri da pronalazite rešenje, kamen po kamen, stenu po stenu ka vrhu - otkriva Zareva tajne svojih planinarskih poduhvata.

Veoma je ponosna što je pobedila ovu veliku planinu Foto: Privatna arhiva

Ona otkriva i da stalno razmišlja o svakom sledećem penjanju.

- Do izbora planine dolazim nakon čitave serije pitanja i odgovora. Ima toliko prelepih i zanimljivih istorijskih, kulturoloških, antropoloških, etnoloških, arheoloških lokaliteta koji me privlače svojom atraktivnošću. Svakako bih volela da jednog dana zakoračim na Himalaje, a do tada penjaću se na one planine u regionu i šire na kojima još nisam stigla da odem - navodi Zareva.

Valentina Zareva je  jedna od retkih žena planinara, ali je i sportistkinja nacionalnog ranga Srbije za 2016. i 2017. godinu.

Proglašena je i za sportistkinju Surdulice za prošlu godinu. Formirala je Planinarsko društvo “Strešer” u Surdulici.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA