Kakav su to pakt Srbi sklopili sa prirodom? Svet razaraju zemljotresi, oluje i beštije, a nas kataklizma zaobilazi

Nije da mi nemamo svoje muke, ali naši preci, slučajno ili namerno, uboli su lokacijsku premiju

Kakav su to pakt sklopili Srbi sa prirodom?
Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/PNG tree

Kada sve saberemo, ako smo sigurno sklopili neki dobar dogovor - to je sa prirodom Srbije. Poprilično nas je poštedela svog gneva, prelepa i pitoma, a istorija nas je nekako na vrlo pogodno mesto dovela.

U srcu Balkana nemamo more. Da ga priuštimo - ne ide bez kofera i pasoša. Mada smo ostali bez dobrih strana, izbegli smo slučajno i opasnosti vodene sile. Blago, na primer, mnogima nepristupačnom snu Havajima, ali samo na letovanju - kad ne radi vulkan.

Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji: U podrumu otkrivena srednjovekovna prostorija, a u zidove su uklesane tajne odajice (FOTO)

Slatki su i nilski konji, no nije pametno boraviti u blizini, jednih od najsmrtonosnijih životinja na planeti.

Mnoga detinjstva obeležile su snežne čarolije na zimskom raspustu i majke koje nisu mogle da nas uteraju u kuću. Ipak, pitanje je ko bi se preselio u Sibir.

Toliko je primera i da je nemoguće da ih merimo sa dalekim krajevima sveta: neuporedivi Uvac, vodopadi Stare planine... Pluseve smo,  naravno, naređali i za lepote koje imamo, a ne samo užase koje nemamo.

Kanjon Uvca oduzima dah Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih treba da budemo zahvalni i čuvamo još više našu prirodu, kako joj i u budućnosti ne bismo plaćali visoke račune. Da napomenemo i u narodnom duhu - samo da se ne ureknemo.

EKSTREMNE TEMPERATURE

Svet: Najhladnije naseljeno mesto je selo Ojmjakon, u dalekoistočnom delu Sibira, gde je najniža izmerena temperatura -71,2 °C, a  kalifornijska pustinja Dolina smrti važi za najtopliji kutak plantete. U Dašt i Lut u Iranu izmereno je 70 stepeni.

Srbija: Graške znoja izbijaju kada pročitamo najviše temperature ikad u našoj zemlji zabeležene su 24. jula 2007. godine i to u Smederevskoj Palanci: 44,9 stepeni, prema podacima RHMZ-a-. Osuše se pored navedenih iranskih. Najnižu izmerenu temperaturu -39 stepena, zabeleženu 26. januara 2006. godine u Karajukića Bunarima, jeza je i zamisliti, ali ne bismo prelazili ovo nešto više od pola najekstremnije zabeležene u naseljenim mestima. Umereno-kontinentalna klima umnogome manje čeliči.

Ovog leta izbegli smo i velike prirodne požare, kojih su bile pune vesti iz Portugala, Nemačke, pa i Crne Gore...

KRVOLOČNE ZVERI, OPASNE VRSTE

Svet: Krokodil, zmije otrovnice, velike mačke, ajkule, nilski konj...

Srbija: Medved, vuk, komarac.

Poslednja kao prenosnik bolesti važi zapravo za najsmrtonosniju na planeti. Prenosnik je i virusa zapadnog Nila, ali ova najopasnija životinja na planeti u Evropi nije nanela štetu istih razmera kao u zemljama Trećeg sveta.

Foto: Profimedia/Caters News

BLIZINA I PRISNOST

Svet: Ukoliko pratite bar jednu od američkih televizijskih emisija primetićete ove dve stvari: ne izlaze iz automobila i ne skidaju se sa društvenih mreža uz pomoću kojih se, ironično, najčešće skidaju. Retko gde da bi stigli da prepešače. U velikim gradovima da bi stigli do posla i zbog razdaljine i zbog prenaseljenosti pola dana provedu u automobilu.  Ostali delovi zemlje prilično su raštrkani, a u naseljima u kojima su kuće umesto zgrada je još razdaljinski gore, pa je i za dve ulice potreban automobil.

Bez društvenih mreža na velikim prostorima nije lako širiti krug poznanika Foto: Pixabay

Upoznavanje i potencijalnog supružnika i veze za jednu noć skoro da se u celosti preselilo na društvene mreže.

Srbija: Cela naša država nema stanovnika kao neke metropole. Ali zato, dok prošetaš do prijatelja, na putu možeš da upoznaš budućeg dečka ili devojku, prijatelja iz osnovne, raspričate se sa omiljenom kasirkom. Nismo ni mi ostali imuni na društvene mreže, ali i dalje je mali procenat onima namenjenim ovakvim vrstama poznanstva. Ne bije nas džaba reputacija ljubitelja noćnog provoda i društvenosti.

ELEMENTARNE NEPOGODE

Svet: Lepota prirode Havaja ima i svoju mračnu stranu. Turističku oazu potresa aktivni vulkan, a vrela lava preoblikovala je krajolik.

Havaji Foto: Tanjug/AP

U nekoliko meseci unazad surova strana prirode odnosila je živote na ogromnim područjima. Uragan Florens u SAD, oluja u Irskoj, tornado je čupao iz korena u Kanadi, a na skoro pa dnevne muke sa razarajućim zemljotresima Indoneziju je ove nedelje pogodio cunami. Svakog dana pitaju se da li će umreti.

Srbija: "Poljoprivrednicima je svejedno da li im je useve uništila pojava grada, karakteristična za naše podneblje ili tornado", jedan je od argumenata zašto ni nama nije lako. Međutim, ako paradajzu ili kupini nije bilo pomoći, pred gradom se živa bića i sakriju, kasnije pomognu, dok na područjima sa zemljotresima su male šanse, a pred lavom nikakve, i jedina opcija je  potpuna evakuacija. Najveću prirodnu katastrofu u poslednjih nekoliko godina, izazvale su još neukroćene reke. Najtužnija strana u poplavama maja 2014. godine je da je poginulo 33 lica.

Indonezija: Svakodnevno strahovanje za život Foto: Tanjug/AP

KAKO SMO "ZAUZELI MESTO"

Istoričar Nemanja Jovanović opisao je ukratko razloge doseljavanje Slovena.

- Ne postoje nikakvi istorijski izvori koji nam tačno govore zašto su se Sloveni selili i zašto je deo te velike grupe izabrao baš Balkan. U smislu da niko nije zapisao "e idemo na jug, tamo je toplo i plodno". Shodno tome sve dalje rečeno je zaključak istoričara izvučen iz posrednih izvora (zapisa srednjovekovnih istoričara iz Vizantije i arheoloških nalaza). Smatra se da je najverovatniji pokretač seobe Slovena bio pritisak stepskih naroda (Huni, Avari...) koji su vrlo agresivno krenuli da prodiru u istočnu i centralnu Evropu. Kako su i Germani krenuli da beže na jug i zapad, tako su za njima krenuli i Sloveni jer nijedno pleme nije htelo bas da trpi njihovu poprilično surovu vlast - kaže Jovanović.

Tako je jedan deo Slovena krenuo ka jugu, najverovatnije jer se znalo da je jug plodniji i pogodniji za život, nastavlja.

- Međutim na Dunavu su naišli na vizantijske granice, i našli su se između čekica i nakovnja na neki način. S jedne strane nomadi su ih gurali, s druge strane Vizantija ih je kočila. Tada Sloveni kreću u svoje pljačkaške pohode i invaziju dalje na jug Balkana, stigavši sve do Peloponeza. Deo tih invazija je služio samo pljački, deo je pak imao cilj trajnije naseljenje na toj teritoriji - dodaje on i dodaje da  za to postoji nekoiko verovatnih razloga:

1. Deo tih zemalja je bio takođe plodan i pogodan za život, a dotadašnje stanovništvo ga je delom napustio zbog viševekovnih napada i pljački plemena s druge strane Dunava.

Nije roze flamingo, ali je jednako zadivljujuća Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

2. Opet, deo tih Slovena je dalje bežao od opresije stepskih naroda. Možda su mislili da će biti sigurniji u velikom carstvu poput Vizantije, možda im se činilo da ako odu dovoljno daleko stepski narodi ih neće dalje proganjati. Čak je moguće da su tražili sigurnost u brdsko-planinskim predelima koji su pružali zaštitu od konjice iz stepe.

3. Bogatstvo koje su videli u Vizantiji, te su mislili da ako se nasele na teritoriju tog carstva i sami mogu dobiti svoj deo. Naravno uz sve ovo treba uzeti u obzir da je deo Slovena ipak sarađivao s nomadima, bili deo njihovih invazina, te su na primer sa Avarima zajedno opsedali Carigrad.

- U suštini Sloveni su izabrali Balkan tražeći za sebe bolji i sigurniji život. Koliko su to dobili je sasvim drugo pitanje zaključuje Jovanović.

VIDEO: Ipak, iako znatno manje, imali smo svoje nepogode

(M.Ro.)

Tagovi: priroda, priroda srbije, Sloveni, Vremenske nepogode

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (20)
Poređaj komentare:
 • L
  Lol

  Nas trese gora posast od nepogode,a zove se politika!

 • D
  Dragacevac

  Ja bi pre rekao da je ta kataklizma kod nas vec odradila posao...

 • M
  Milos

  Vise ovakvih tekstova, manje rijalitija! Svaka cast autoru ovog predivnog clanka.

U nekim krajevima Srbije počinju pljuskovi i grmljavina, u drugim preti opasnost od UV zračenja

Bulevar Bate Brkića u Novom Sadu otvoren za saobraćaj (FOTO)

Suđenje Jutki kreće ispočetka 14. avgusta, pred novim sudijom

Apatinska pivara sprovela akciju „Recikliraj, uživaj i Drinu od otpada sačuvaj”

Lena 20 godina čuva misteriozno pismo i traži pomoć da ga rastumači: Zapis je pronađen pored Tise

Koliko su bitne preporuke u odabiru agencije za nekretnine? Saznajte u istraživanju City Expert-a!

Obučeni bogato, a kradu čokoladice i žvake: Radnici marketa šokirani snimcima koji otkrivaju lopove

Usvojen novi Zakon, nema više uznemiravanja: Za nepoželjne SMS-ove kazna do 100.000 dinara!

Prvi "akva voz" na srpskim prugama: Saobraćaće na liniji Beograd-Jagodina i ići će ovim danom

Nikola se u Pefkohoriju probudio u pola noći i u sobi zatekao lopova: Sad ima važan savet za sve

U zidinama manastira Sveti Nikola kod Priboja pronađena 4 ljudska skeleta: Kosti vezane žicom

Mogući pljuskovi i grmljavina u pojedinim delovima zemlje. Tokom dana u većini mesta sunčano

Preko 5.000 ljudi na "Jagodinskom kulturnom letu": Razvezlo se kolo usred izletišta (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. jul 2019. godine

30 srpskih rudara izgorelo je u požaru u jami: Na tom mestu je sagrađena crkva pre 119 godina

Vi ste ponos Srbije: Premijerka uputila čestitku mladim matematičarima

Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo u poslednjih 9 dana: Otkrivamo trusna područja

Vozači, oprez! Na ovom delu puta policija kontroliše brzinu kretanja, a kazne su paprene

Čenejci dobili novu asfaltiranu ulicu: Vučević najavio još projekata (FOTO)

Zemljotres je moguć i u Srbiji zbog punog Meseca ovih dana - evo kada se to menja

Čak 6 beba za mesec dana stiglo u zoo-vrt na Paliću: Pogledajte im "selfije" (VIDEO)

Marko (16) je preživeo udes niškog autobusa smrti i voza: Bio je nepokretan, a sad je stao na noge!

Kajl Skat poručio: Sedam Srba je pomoglo da čovek ode na Mesec, zamislite šta može 7 miliona

Pojačan saobraćaj na svim pravcima, duže zadržavanje na graničnim prelazima

Crna sezona na putevima Srbije: Od 1. juna poginulo je čak 90 ljudi, u ovome najviše grešimo

Danas će biti pakleno vruće u Srbiji: Ipak, neka mesta će pogoditi kiša i jaka grmljavina

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. jul 2019. godine

Irac nije mogao da gleda tugu u Srbiji posle sankcija i ratova: Već 15 godina pomaže najugroženijima

Ovo su najlepše Vlajne na Balkanu: Održan izbor za mis u Velikoj Jasikovi

Mali, a već vrhunski: Dečak iz Pančeva sa samo 11 godina postao kandidat za šahovskog majstora

Mladić iz Kovilja na kog je palo drvo je u kritičnom stanju

Dečaka iz Srbije vetar odvukao na pučinu: Spasilačke službe Halkidikija su odmah krenule u akciju!

Piloti "gazele" su dobro, uskoro će biti pušteni na kućno lečenje

Gužva na Horgošu, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, haos se očekuje i naredne nedelje

Priveden kapetan broda koji se zakucao u splav na Tisi, kada je povređeno dvoje ljudi

Zoran N. priznao: Zaljubio sam se u tamnoputu stjuardesu Lufthanze, zato sam dojavio bombu!

Bravo, deco! Naši matematičari na Međunarodnoj olimpijadi osvojili 3 zlata, 1 srebro i 2 bronze

Brod smrskao splav na Tisi, dvoje povređenih koji su spavali na njemu hitno prebačeni u bolnicu

Evo šta kaže Skot o srpskim naučnicima u misiji "Apola 11"

U Srbiji sunčano i toplije, do 32 stepena, a kiša je poslepodne moguća samo u ovim predelima

"Ako sretnete naše, ne ljubite se 3 puta": Srbin napisao savete za bezbedno letovanje u Hrvatskoj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. jul 2019. godine

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima