Studenti sa Kosova uskraćeni za vize, pa ne mogu da odu na studentsku ekskurziju

Javili smo se preko 50 dana ranije, i rečeno im je da kasne

  • 2

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji su planirali da odu na putovanje u Istanbul krajem oktobra, verovatno će morati da ga otkažu zbog odbijanja konzulata Bugarske u Nišu, ali i ambasade ove zemlje u Prištini da im izdaju tranzitne vize, za pasoše Koordinacione uprave.

Kosovu se ukidaju vize? Sutra dan odluke za viznu liberalizaciju

Kako nam je objasnio Nemanja Biševac, student prorektor, ekskurzija treba da bude realizovana u periodu od 24. do 29. oktobra, a od 115 do sada prijavljenih, potrebna je 51 tranzitna bugarska viza, za studente koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

Ambasadi Bugarske Prištini obraćali su se 48 puta, tačnije od  4. septembra Foto: Printscreen/ Nemanja Biševac

-  Od 1. septembra počela je prijava za putovanje, već 4. septembra obratili smo se konzulatu Bugarske u Nišu posto oni godinama izdaju vize za pasoše Koordinacione uprave studentima Prištinskog univerziteta. Javili smo se preko 50 dana ranije, iako smo znali da prethodnih godina nije bio problema. Ipak nije bilo tako. Sada je došao novi konzul u Nišu koji je na dužnost stupio krajem jula ove godine, pa sve usmerava na Prištinu - ističe Biševac.

Ambasadi Bugarske Prištini obraćali su se 48 puta, tačnije od  4. septembra pokušavaju da stupe u kontakt.  Ipak 49. puta, intervencijom ambasade u Beogradu, dobili su informaciju da je sada kasno i da ne postoji način da im izdaju vize.

Studenti će verovatno morati da otkažu ekskurziju Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Prvog oktobra su nam se konačno javili, posle mesec dana zvanja, i rekli su nam da vize ne mogu da nam izdaju pre novembra, uz objašnjenje da kasne sa procedurom, iako su imali uvid u to da su se studenti na vreme javili - kaže Biševac.

Za pomoć su se obraćali kabinetu oficira za vezu Republike Srbije u Prištini, gradonačelniku Severne Mitrovice Goranu Rakiću, koji je problem izneo šefici Kancelarije EU na Kosovu Nataliji Apostolovoj, kao i kosovskom ministru administracije lokalne samouprave Ivanu Todosijeviću, koji je takođe dobio odgovor da studenti kasne sa procedurom i da je nemoguće da dobiju vize. Danas su uputili pismo ministru spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću i izneli svoj problem.

- Ovo zaista nije u redu. Smatramo da su naši studenti na ovaj način obespravljeni, da su nam ugrožena neka osnovna ljudska prava. Neizdavanje tranzitnih bugarskih viza zbog kašnjenja sa procedurom ne može biti izgovor, s obzirom na to da smo mesec dana pokušavali da kontaktiramo nadležne.Uradili smo sve što je do nas, žao mi je što ćemo verovatno sve morati da otkažemo - podvukao je Biševac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maximus Decimus Meridius

    6. oktobar 2018 | 06:06

    Ovo je sramota za državu Srbiju, zašto Srbima sa Kosova i Metohije ne mogu da izdaju bezvizne pasoše a ne pasoše na kojima piše Koordinacona uprava a sa tim pasošima ne mogu nigde da putuju bez viza, sramota velika.

  • Посавина

    6. oktobar 2018 | 20:56

    Србија шиптарима издају легалне пасоше а Србима из Косова и Метохије пасоше који ништа не вриједе , срамота за државу што свој народ тако понижава а толико су пропатили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA