≫ 

Zoran je poslednji čuvar starog zanata koji nestaje: Posla je sve više, ali nema ko da radi (FOTO)

Zatišje je bilo krajem devedesetih godina prošlog veka ali poslednjih godina sve je više onih koji drže konje

  • 2

Zoran Antonijević iz Popučaka, jedan je od retkih kovača u valjevskom i kolubarskom kraju, a kako je za Telegraf rekao, plaši se da otvori radionicu bliže gradu jer ga je strah da neće biti puno mušterija i da neće moći da se izbori sa dažbinama.

Šta to radiš, Slavoljube: Čekić ovog čoveka odjekuje celim selom (FOTO) (VIDEO)

- Kod kuće uz druge poljoprivredne poslove bavim se i ovim zanatom. Inače, ovaj zanat polako izumire. Nema mladih koji su rešeni da uče za kovača. Kod mene dolaze ovde iz komšiluka dvojica mladića, pomažu mi, vole i konje ali nije im toliko interesantno da bi se posvetili ovom poslu - priča Zoran.

U radnji, koja se nalazi u dvorištu porodične kuće, pokazuje nam kovačku vatru, ćumur, materijal za potkovice, čekić, klešta, vatralj. Sve što je potrebno da bi mogao da pravi potkovice, klepa sekire, raonike, motike ... Da bi se napravila jedna potkovica od gvožđa, potrebno je dvadesetak minuta, a ceo proces odvija se u tri faze. Pre pravljenja potkovice uzimaju se tačne mere kopita.

Da bi se napravila jedna potkovica, potrebno je dvadesetak minuta; Foto: Telegraf

- Najpre se savijaju dva štula u krug na koje se oslanja životinja. To je kao štikla na cipeli. Zatim se napravi šlic, probijaju se rupe i na kraju se zavari gif na vrhu potkovice kako bi bila stabilnija noga kod konja i da može više da povuče. Potkovica mora da ima pravilan oblik. To je kao cipela kod čoveka. Tako isto i kod konja. Ako je potkovica kriva, neravna i ako se dobro neočisti kopita konj ne može da gazi ravno. Potkovica je veoma bitna jer kad nema nje dolazi do upale kopita - objašnjava Antonijević koji godišnje napravi blizu 300 potkovica.

Skoro da nema domaćinstva u valjevskom kraju koje drži konje, a da Zoran nije pravio ''obuću'' za njihove ljubimce. Potkiva konje u Babinoj Luci, Dupljaju, Mrčiću, Kotešici, Sedlarima, ide i u mionička i ubska sela. A sve je više posla kaže i zahvaljujući Štraparijadama. Zatišje je bilo krajem devedesetih godina prošlog veka ali poslednjih godina sve je više onih koji drže konje.

Zoran koristi različit alat; Foto: Telegraf

-Vlasnici konja su malo nemarni. Po pravilu kopita bi trebala da se održava na svakih 40 do 45 dana. Konj bi trebalo da se potkiva najmanje tri do četiri puta u toku godine. Mnogi nisu u mogućnosti da tako često potkivaju konje a mnogi ih samo drže iz ljubavi, a sa njima ne rade ništa- kaže Zoran koji pored konja potkiva i krave i volove.

Za razliku od konja gde treba napraviti četiri potkovice, za goveda ide osam na svaku nogu po dve i potkovica se pravi od lima.

-Nedavno sam bio u jednom selu kod Osečine, potkivao volove. Oni su stari 19 godina i nikada nisu potkivani. Papci na nogama su im vremenom toliko narasli da oni praktično više nisu mogli da hodaju, a pošto je taj kraj brdovit vlasnik mi je pričao da se vo iskliza i preturi se - navodi Zoran za čiju potkovicu, napravljenu njegovim rukama, treba da izdvojiti 500 dinara, dok sređivanje kopita, pravljenje potkovica i potkivanje je 4.000 dinara.

Ovim zanatom bavi se od 1994. godine, a učio je od Aleksandra Leke Vlajkovića, koji je bio učenik čuvenog valjevskog potkivača Milomira Đurđevića. Sa Vlajkovićem je krenuo kao pomoćnik, da bi malo po malo uz ljubav prema konjima koje i dan danas gaji, zavoleo posao potkivača.

VIDEO: Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. oktobar 2018 | 19:03

    Danas je svako kovac svoje srece!sobzirom u kakvom vremenu zivimo i sta nas sve iznenadjuje svakog dana trebao bi biti neki kovac za ljude ,da se potkuju i upregnu za neki fizicki rad!

  • Johnny Repp

    10. oktobar 2018 | 07:26

    Konja i magaraca je sve više a kovača manje. Izvinite konji i magarci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA