≫ 

Šta je sve seksualno uznemiravanje? Čak 95 odsto mladih se bar jednom srelo sa njim (GRAFIKA)

Ovo su rezultati istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji se bavio temom „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja".

  • 4

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, je zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

Gotovo dve milijarde žena pretrpelo seksualno uznemiravanje: Procenat znatno varira od zemlje do zemlje

Ovo su rezultati istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji se bavio temom „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja". Ovim istravinjen dobio se uvid u to koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju.

Seksualno uznemiravanje Foto: Ilustracija/ Autonomni ženski centar

Poražavajući rezultati ovog istraživanja govore da je gotovo 80% mladih doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

- Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje - kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a.

Seksualno uznemiravanje Foto: Ilustracija/ Autonomni ženski centar

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima.

Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo 1 od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić, dok neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Seksualno uznemiravanje Foto: Ilustracija/ Autonomni ženski centar

Tokom istraživanja mladima je postavljeno pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje. Čak 95 odsto mladih je navelo "neželjeno dodirivanje, priljubljivanje", 90 odsto "neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja"dok je 84 odsto kao seksualno uznemiravanje navelo "slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje“ a  53 odsto "obraćanje neprimerenim nadimcima".

- Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo - dodaje Sanja Pavlović.

VIDEO: Kako da savladate silovatelja za nekoliko sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba Živkin unuk

    9. oktobar 2018 | 16:28

    Ako se udvaraš devojci rizikuješ prijavu za uznemiravanje, za sex ti treba pismeni pristanak overen kod notara, pa kuda bre to vodi??? Znači što smo sexali, sexali smo. Više nema. Nisam lud da rizikujem ćorku.

  • Ne

    9. oktobar 2018 | 16:08

    Gore su devojke koje odbiješ, onda odu tako isfrustrirane kod nekih što bacaju vradžbine da se zaljubiš u njih i onda reše da ti unište život jer si se drznuo da ih odbiješ

  • Mane

    9. oktobar 2018 | 16:06

    Budi smeker pa te nece prijaviti. Ne razumem sta im znaci da to urade i da posle nemaju trunku kajanja gde je ovaj svet otisao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA