0

Velika promena, ovo će zanimati sve koji su ikad ušli u sud: Kompjuter će nam birati advokata

Novi sistem na bazi specijalnog softvera, koji će postavljati branioce po službenoj dužnosti pozivom iz specijalnog kol centra Advokatske komore sa 24-ovnim radnim vremenom, počeće uskoro da funkcioniše

Jedinstvena lista advokata i kontrolisano postavljanje branilaca po službenoj dužnosti ubuduće će biti jedini način funkcionisanja između sudova, tužilaštava, policije i advokata čime će biti eliminisana svaka mogućnost korupcije, saopštila je danas Advokatska komora Beograda.

Advokati opet u štrajku: Nema pomaka u rešenju ubistva advokata Miše Ognjanovića

- Novi sistem na bazi specijalnog softvera, koji će postavljati branioce po službenoj dužnosti pozivom iz specijalnog kol centra Advokatske komore sa 24-ovnim radnim vremenom, počeće uskoro da funkcioniše. Sve je organizovano u okviru programske aplikacije koja obezbeđuje striktno poštovanje redosleda na listi branilaca i omogućava da organi postupka, odnosno sudovi, tužilaštvo i policija pri određivanju branilaca po službenoj dužnosti pozivaju isključivo telefon kol-operatera u organizaciji Advokatske komore umesto dosadašnjeg načina koji je podrazumevao neposrednu komunikaciju između policije, tužilaštva ili suda koji postavlja i advokata koji se postavlja - ističe Jugoslav Tintor, predsednik Avokatske komore Beograda.

Jugoslav Tintor Foto: www.mc.rs

On dodaje da aplikacija pruža mogućnost jednostavnog pregleda podataka o svim postavljenim braniocima i onima koji nisu postavljeni, jer se nisu odazvali na poziv, uključujući i detalje svakog realizovanog ili propuštenog poziva, kao i pretragu u sistemu za svakog advokata ili za konkretan predmet.
Predviđena je i izrada periodičnih javnih izveštaja, kaže Tintor i ističe da je to sistem na kome je Advokatska komora Beograda radila intezivno poslednjih godinu dana.

Na sud idete sa advokatom kojeg vam dodele Foto: Foter/Flickr/SalFalko

- Sada je sistem tako organizovan da su svi advokati ravnopravni u ostvarivanju prava i odnos Komore prema svima je jednak, bez izuzetka i bez privilegovanih. Uveli smo transparentnost u radu i omogućili svima da se uključe kako bi se očuvali interesi profesije. Recimo, danas mladi advokati i pripravnici takođe imaju mogućnost da uzmu učeše u radu Komore.

Puno smo radili na poboljšanju položaja advokata pojedinca – da elektronske baze propisa neophodne za rad kupe po desetostruko nižoj ceni nego do sada, da postoji dežuran telefon na koji se 24 časa neko javlja u slučaju hitnih situacija. Komora je, takođe, donela odluku da pravo na novčanu pomoć nakon porođaja u iznosu od 500 evra dobije svaka advokatica i u poslednjih godinu dana isplaćeno je preko 100.000 evra svim koleginicama koje su postale majke od janura 2015. godine do avgusta 2018. Osnovan je i poseban fond solidarnosti kako bi advokati mogli da pomognu kolegama u slučaju bolesti - naveo je Tintor.

Po prvi put, izmenjen je statut Advokatske komore Beograda tako što su ovlašćenja predsednika umanjena i predviđeni mehanizmi koji predviđaju smenljivost, kao i princip odgovornosti organa komore za rezultate svoga rada.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Advokati, Advokatska komora Beograda, Aplikacija, Jugoslav Tintor, kompjuter, Softver

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur

Sve je više pasa u javnom prevozu: Ne jedu beli luk, ne pričaju šta su kupili, ne psuju i ne stavljaju šapu na tuđe sedište (FOTO)

Emotivne reči Sandre Dende o saobraćajki i oporavku: Život mi je visio o koncu, znam da su lekari učinili sve da me spasu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine

Svaki peti Srbin želi da ode u inostranstvo: Poslednje istraživanje pokazalo je veliko razočaranje mladih (INFOGRAFIKA)

Stižu temperaturne turbulencije, hladnoća već oterala miholjsko leto: Od ponedeljka jak pad temperature, a za vikend nam se sprema i ciklon

Nakon skandala u Arilju, pitali smo prosvetne radnike kako se i kome dodeljuju gratis ekskurzije

Psihologija malih brojeva uzima nam pare iz novčanika: Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

"Kako je krenulo, ispašću kriva za rat u Siriji": Osulo se drvlje i kamenje na majku iz Kragujevca, a evo šta ona kaže na to

Usred Kliničkog centra u Kragujevcu sestra na prijemu pacijenata puši cigaretu, dok deca i pacijenti šetaju okolo (VIDEO)

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

"Telegraf" otkrio tajnu rusko-srpskog humanitarnog centra: Evo koga oni "špijuniraju" i zbog čega (FOTO) (VIDEO)

Srbija na pragu ekološke katastrofe? Đetinja osvanula potpuno bela, a pre 2 godine dogodila se ista stvar sa jezivim epilogom (FOTO)

Ovo su prve reči oca Erike Čordaš koja je nestala u Senti: Objasnio je zašto je dete pustio sa nepoznatim čovekom u grad

Pronađena nestala devojčica iz Sente: Našli su je kod železničke stanice

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

Vozačima iz Srbije više se isplati da kupuju gume u Bosni, ušteda je ogromna

Branko je 39 godina predavao fizičko, a nijedan čas nije održao u fiskulturnoj sali: Sada su mu kolege priredile iznenađenje (FOTO)

Novi skandal u zdravstvu: Lekari pili rakiju usred bolnice, a devojčici dali pogrešnu dijagnozu

Mali Gavrilo je ostavljen ispred crkve, a roditelji su nestali u ledenoj noći: Mali heroj je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

Koliko da stavimo novca u kovertu, a da se ne obrukamo? Svadbe Srbe više opterećuju nego raduju jer svi razmišljaju o cifri (ANKETA)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. oktobar 2018. godine

Sa Hitnom pomoći došla je i žena koja mi je dala katalog sa mrtvačkim sanducima: Miroslava preživela horor zbog dogovora lekara i pogrebnih preduzeća

U odbranu doktorki iz Kragujevca stale i kolege: Tvrde da roditelji ne treba da trče kod lekara kad se dete razboli i da moraju znati kako sami da ga leče

Keruši Sari su na Kosovu pucali u kičmu i od tad je u invalidskim kolicima: Pas sa najtužnijim očima sada traži novi dom u Beogradu

Oglasila se majka bolesnog deteta posle skandala u Kragujevcu, a javio se i očevidac: Prašina se ne sleže ni 24 sata kasnije (FOTO)

Memedović prikazao stvarnost koju Srbi odbijaju da vide: Nadamo se da će voda sve odneti, ali neće (FOTO)

Vozači masovno odlaze preko, a onda osvane jezivo jutro na Slaviji: Žučna rasprava podelila je Srbiju - šta će čovek od 60 godina za volanom?

Slađan Vučković (52) je izgubio ruke na Kopaoniku za vreme bombardovanja, a danas vodi borbu protiv kasetne municije (FOTO)

Posle incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu sručilo se drvlje i kamenje na lekare, a onda je pola Srbije za 5 minuta promenilo mišljenje (ANKETA)

Čedi su posle rata oduzeli vinariju, kafane, 1.200 tona pića, pa čak i crep sa krova, a sada mu je praunuk osvetlao obraz i vratio sve (FOTO)

Volite da vodite ljubav na javnom mestu? Od sada ćete za to zadovoljstvo morati da platite i do 150.000 dinara