13

Smrtna kazna u Srbiji je ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine: Šta danas mislimo o njenom vraćanju, a šta svet?

Smrtna kazna uživa najveću podršku u Vojvodini (78 %) i centralnoj Srbiji (70 %), a najmanju u Beogradu (61 %)

Većina država u svetu, na Dan borbe protiv smrtne kazne, zajedno sa organizacijama i pojedincima širom sveta, potvrđuje svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopusti njeno ponovno uvođenje tamo gde je ukinuta. Svetski dan borbe protiv smrtne kazne obeležava se 10. oktobra, a u zemljama Evropske unije i kao Evropski dan borbe protiv smrtne kazne.

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Smrtna kazna u Srbiji je ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine. Ujedinjene nacije su još 1966. godine preporučile ukidanje smrtne kazne, a godine koje su usledile, obeležene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv takvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje za njeno ukidanje.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja, Printskrin:smrtnakazna.rs

Istraživanje javnog mnenja naručeno povodom Svetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne pokazalo je blag porast podrške smrtnoj kazni u odnosu na prošlu godinu: od 54% na 56%, podacu su sa portala smrtnakazna.rs. S druge strane, procenat ispitanika koji su protiv smrtne kazne nije se povećao i iznosi 24, kao i prošle godine. Broj neodlučnih je smanjen sa 22 na 20%. Ako se izuzmu neodlučni, 70% ispitanika je za smrtnu kaznu, a 30% protiv nje.

Nastavlja se tendencija rasta podrške smrtnoj kazni, započeta 2013. godine. Kao i obično, žene su češće protiv smrtne kazne nego muškarci. I ove godine su mladi mnogo češće protiv smrtne kazne nego stariji. Protiv smrtne kazne je 45 % mlađih od 30 godina, a samo 26 % starijih.

70 odsto ispitanika je za smrtnu kaznu, Printskrin:smrtnakazna.rs

Gradsko stanovništvo je nešto češće protiv smrtne kazne nego seosko. Smrtna kazna uživa najveću podršku u Vojvodini (78 %) i centralnoj Srbiji (70 %), a najmanju u Beogradu (61 %). Otpor prema smrtnoj kazni raste naporedo s nivoom obrazovanja.

Ispitanici s nižim stepenom obrazovanja češće podržavaju smrtnu kaznu, a oni sa višim joj se češće protive.

Odrubljivanje glave, Printskrin: LiveLeak/Theodore Shoebat

U svetu se koristi nekoliko načina za izvršenje smrtne kazne: odrubljivanje glave (u Saudijskoj Arabiji), vešanje (Avganistan, Bangladeš, Egipat, Iran, Irak, Japan, Jordan, Kuvajt, Malezija, Palestina, Pakistan, Singapor, Južni Sudan), smrtonosna injekcija (Kina, SAD, Vijetnam), streljanjem (Bahrein, Belorusija, Kina, Severna Koreja, Palestina, Saudijska Arabija, Somalija, UAE, Jemen).

Za prošlu godinu ne postoje izveštaji da je nad nekim izvršena smrtna kazna kamenovanjem.

Anketu („face-to-face“ istraživanje javnog mnjenja – omnibus) je sproveo Ipsos Strategic Marketing po istoj metodologiji kao i u prethodnih osam godina, na nacionalnom reprezentativnom uzorku, troetapni slučajan reprezentativni stratifikovani uzorak) od 19. do 28. septembra 2018. Broj ispitanika u realizovanom uzorku bio je 1035.

VIDEO: Nad Ivaninim ubicom izvršena je POSLEDNJA SMRTNA KAZNA

(Telegraf.rs/ J.V.)

Tagovi: Smrtna kazna, Srbija, Ukidanje smrtne kazne

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • C
  Coka

  Da se vrati

 • T
  Toni

  Tamo gde pomiluju ubice i lopove ubijaju sopstveni narod i naciju.

 • S
  Sonja

  Zar ubicama i pedofilima treba dati "hotelski" smestaj u zatvoru?Mi idemo iz jedne krajnosti u drugu,stvarno nismo normalni.

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur

Sve je više pasa u javnom prevozu: Ne jedu beli luk, ne pričaju šta su kupili, ne psuju i ne stavljaju šapu na tuđe sedište (FOTO)

Emotivne reči Sandre Dende o saobraćajki i oporavku: Život mi je visio o koncu, znam da su lekari učinili sve da me spasu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine

Svaki peti Srbin želi da ode u inostranstvo: Poslednje istraživanje pokazalo je veliko razočaranje mladih (INFOGRAFIKA)

Stižu temperaturne turbulencije, hladnoća već oterala miholjsko leto: Od ponedeljka jak pad temperature, a za vikend nam se sprema i ciklon

Nakon skandala u Arilju, pitali smo prosvetne radnike kako se i kome dodeljuju gratis ekskurzije

Psihologija malih brojeva uzima nam pare iz novčanika: Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

"Kako je krenulo, ispašću kriva za rat u Siriji": Osulo se drvlje i kamenje na majku iz Kragujevca, a evo šta ona kaže na to

Usred Kliničkog centra u Kragujevcu sestra na prijemu pacijenata puši cigaretu, dok deca i pacijenti šetaju okolo (VIDEO)

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

"Telegraf" otkrio tajnu rusko-srpskog humanitarnog centra: Evo koga oni "špijuniraju" i zbog čega (FOTO) (VIDEO)

Srbija na pragu ekološke katastrofe? Đetinja osvanula potpuno bela, a pre 2 godine dogodila se ista stvar sa jezivim epilogom (FOTO)

Ovo su prve reči oca Erike Čordaš koja je nestala u Senti: Objasnio je zašto je dete pustio sa nepoznatim čovekom u grad

Pronađena nestala devojčica iz Sente: Našli su je kod železničke stanice

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

Vozačima iz Srbije više se isplati da kupuju gume u Bosni, ušteda je ogromna

Branko je 39 godina predavao fizičko, a nijedan čas nije održao u fiskulturnoj sali: Sada su mu kolege priredile iznenađenje (FOTO)

Novi skandal u zdravstvu: Lekari pili rakiju usred bolnice, a devojčici dali pogrešnu dijagnozu

Mali Gavrilo je ostavljen ispred crkve, a roditelji su nestali u ledenoj noći: Mali heroj je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

Koliko da stavimo novca u kovertu, a da se ne obrukamo? Svadbe Srbe više opterećuju nego raduju jer svi razmišljaju o cifri (ANKETA)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. oktobar 2018. godine

Sa Hitnom pomoći došla je i žena koja mi je dala katalog sa mrtvačkim sanducima: Miroslava preživela horor zbog dogovora lekara i pogrebnih preduzeća

U odbranu doktorki iz Kragujevca stale i kolege: Tvrde da roditelji ne treba da trče kod lekara kad se dete razboli i da moraju znati kako sami da ga leče

Keruši Sari su na Kosovu pucali u kičmu i od tad je u invalidskim kolicima: Pas sa najtužnijim očima sada traži novi dom u Beogradu

Oglasila se majka bolesnog deteta posle skandala u Kragujevcu, a javio se i očevidac: Prašina se ne sleže ni 24 sata kasnije (FOTO)

Memedović prikazao stvarnost koju Srbi odbijaju da vide: Nadamo se da će voda sve odneti, ali neće (FOTO)

Vozači masovno odlaze preko, a onda osvane jezivo jutro na Slaviji: Žučna rasprava podelila je Srbiju - šta će čovek od 60 godina za volanom?

Slađan Vučković (52) je izgubio ruke na Kopaoniku za vreme bombardovanja, a danas vodi borbu protiv kasetne municije (FOTO)

Posle incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu sručilo se drvlje i kamenje na lekare, a onda je pola Srbije za 5 minuta promenilo mišljenje (ANKETA)

Čedi su posle rata oduzeli vinariju, kafane, 1.200 tona pića, pa čak i crep sa krova, a sada mu je praunuk osvetlao obraz i vratio sve (FOTO)

Volite da vodite ljubav na javnom mestu? Od sada ćete za to zadovoljstvo morati da platite i do 150.000 dinara